Tokia padėtis įgriso iki gyvo kaulo, kai turiu prašinėti kitų žmonių už mane balsuoti, nors jau senai yra visos technologinės galimybės savarankiškai balsuoti be pašalinių įsikišimo, naudojant kompiuterį ir ekrano skaitymo programinę įrangą, kuri ekrane esantį tekstą perskaito balsu.

Toks Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) apsileidimas žemina mano kaip piliečio orumą ir mane diskriminuoja kitų žmonių atžvilgiu, nesudarydama sąlygų balsuoti savarankiškai.

Rugsėjo 30 d. 19 val. paskambinęs telefonu 1855, apibūdinęs problemą, kad negaliu balsuoti savarankiškai, išgirdau patarimą, kad turiu atsivesti giminaitį, kuris už mane balsuos. Gerbiamieji, kodėl VRK nesudaro galimybių akliesiems savarankiškai balsuoti? Jeigu ne elektroniniu būdu, tai nors brailio raštu?

Manau, kad toks VRK neveiksnumas pažeidžia ne tik Lygių galimybių įstatymą ir LR konstituciją, bet ir JT neįgaliųjų teisių konvenciją. Prašau išspręsti savarankiško balsavimo galimybę, kad jau šiuose LR Seimo rinkimuose aklieji galėtų patys, be kitų žmonių pagalbos, atiduoti balsą už patinkamus kandidatus ir politines partijas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI kreipėsi į Lietuvos Respublikos VRK atstovę spaudai Jūratę Sokolovą, kuri nurodė, kad šiuo metu šiai balsuojančiųjų grupei – akliesiems – specialių galimybių balsuoti ir savarankiškai rinkti kandidatus į Seimą iš tiesų nėra, bet ateityje VRK apsvarstys galimybes balsuoti regėjimo negalią turintiems žmonėms ir gal bus rasta tinkama šiai rinkėjų grupei galimybė ar sprendimas išreikšti savo valią savarankiškai.

„Šiais metais VRK bendradarbiaudama su neįgaliuosius atstovaujančių organizacijų atstovais ir atkreipdama dėmesį į pageidavimą, užtikrinti neįgaliųjų teisę į vienodą dalyvavimą valstybės gyvenime, parengė papildomą informacinį leidinį (Partijų programos) apie rinkimus lengvai suprantama kalba. Su leidiniu galite susipažinti čia. Taip pat panašus leidinys leidžiamas ir brailio raštu. Taigi VRK deda visas pastangas siekdama užtikrinti pareigą balsuoti ir išreikšti savo valią kiekvienam piliečiui“, – nurodė J. Sokolova.

VRK atstovė paaiškino, kad rinkėjo, kuris dėl fizinių trūkumų ar neįgalumo negali pats balsuoti, prašymu rinkimų biuletenius užpildo pasirinktas kitas asmuo, kuriuo jis pasitiki.

„Šis asmuo privalo rinkimų biuletenius užpildyti rinkėjo akivaizdoje ir pagal jo nurodymą, išsaugoti balsavimo paslaptį ir rinkėjo akivaizdoje įmesti biuletenį į balsadėžę. Komisijos nariams, rinkimų stebėtojams ir atstovams rinkimams draudžiama atlikti balsavimo veiksmus už neįgalų rinkėją. Apylinkes, kurios pritaikytos neįgaliesiems galima rasti VRK puslapyje ir portale Rinkėjo puslapis. Jos yra pažymėtos specialiu ženklu“, – nurodoma J. Sokolovos komentare.

Pasak VRK atstovės, Seimo rinkimų įstatymas numato rinkimams suteikiamų balsavimo patalpų tinkamumą ir jų įrengimą judėjimo ir (ar) regėjimo negalią turinčių ir senyvo amžiaus rinkėjų poreikiams. Šias galimybes privalo įvertinti savivaldybių institucijos, atsakingos už viešosios paskirties pastatų pritaikymą specialiesiems poreikiams, tačiau ne visos patalpos yra ir gali būti pritaikytos negalią turintiems rinkėjams.