Tačiau skaityti vaikams yra svarbu: neatsiverčiant knygų, vaiko fantazija nėra lavinama, todėl prastėja ir mokymosi rezultatai. Juk skaitymas – įgūdis, kurio reikia mokantis absoliučiai bet kokį dalyką. Todėl reikia, kad vaikai ne tik mokėtų skaityti, bet ir pats skaitymo procesas jiems teiktų malonumą. Jie turi suvokti skaitymo naudą.

Keisti situaciją po truputį galima, tačiau tam būtinas tėvų įsitraukimas. Geras pirmas žingsnis – skatinti vaikus, kad jie į mokyklą švenčių metu vietoj gėlių neštųsi jiems patikusias perskaitytas knygas ir padovanotų jas mokyklos bibliotekai. Juk gėlės, nors ir gražios, greitai nuvysta ir iš jų nieko nelieka, o štai knygos naudą vaikams teiks ilgai. Be to, ir vaikai daug mieliau iš bibliotekos ims ir skaitys knygą, kurią jiems rekomenduoja jų draugai.

„Žiniuko“ pradinė mokykla, kurioje dirbu, jau antrus metus iš eilės Rugsėjo 1-ąją vykdo akciją: kviečia tėvus ir vaikus ateiti į mokslo metų pradžios šventę nešinus ne gėlėmis, o knygomis. Tėvai noriai dalyvauja šioje akcijoje. Jos metu vaikai su skaitymu bendraamžius supažindina patys, parodydami mėgstamas knygas. Taip skaitymo „virusas“ plinta.

Kodėl ir kitos mokyklos negalėtų prisidėti prie tokios šaunios akcijos? Galbūt kitąmet viso Vilniaus, o gal net ir visos Lietuvos pradinės mokyklos galėtų Rugsėjo 1-ąją kviesti vaikus atsinešti knygas, o ne gėles. Taip atsinaujintų daugelio mokyklų bibliotekos. Be to, tokia akcija plačiai nuskambėtų po visą Lietuvą, visuomenėje kiltų diskusija, kaip vaikus paskatinti skaityti.

Direktoriai ir direktorės, auklėtojai ir auklėtojos, kurie skaitote – apsvarstykite šią idėją. Argi ne šaunu būtų, jei visos Lietuvos vaikai dalintųsi žinių šaltiniais? Taip prisidėtume prie Lietuvos, kurioje gera mums visiems, kūrimo.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!