Dirbu greitojoje pagalboje. Ne visiems žmonėms įmanoma pagalbą suteikti vietoje, kai kuriems reikia hospitalizacijos ar išsamesnio tyrimo stacionare. Tenką daug ligonių pristatyti į ligonines ir esu buvęs ne vienoje Lietuvos ligoninėje. Tokių problemų, kokias patyriau vieno miesto Aukštaitijoje ligoninėje nesu matęs niekur, ir man tai yra nesuvokiamas sveiku protu dalykas. Papasakosiu apie priėmimo skyrių. Tai tikrai ne vienetinis atvejis. Neminėsiu ligonių, tik pasakysiu kelis atvejus, nors jų yra tikrai ne keli.

Vienas atvejis - kai žmogus bažnyčioje prarado sąmonę, jam nukrito spaudimas, sutriko širdies ritmas. Nusprendus tokį ligonį hospitalizuoti ir pristačius į minėtos ligoninės Skubiosios pagalbos priėmimo skyrių budinčios slaugytojos kategoriškai reikalavo iš GMP ir ligonio dokumento su asmens kodu, nors žmogus ir pasakė tikslią gimimo datą, gyvenamąją vietą, bet dokumento su savimi neturėjo. Slaugytojos nenorėjo registruoti žmogaus, kol nebus pateikti dokumentai su asmens kodu.

Kitas atvejis - kai senyvo amžiaus žmogus gavo traumą ir jam buvo būtinas stacionarus gydymas. Jį suteikus buvo pristatytas į jau minimą priėmimo skyrių. Kadangi dėl traumos ligonis negalėjo vaikščioti ir būdamas senyvo amžiaus nelabai atsiminė, kur namuose guli jo dokumentai, buvo pristatomas į ligoninę be asmens dokumento, kuriame buvo įrašytas kodas. Pasikartojo analogiška situacija - kai priėmimo kambaryje reikalaujama asmens kodo ir nenorima primti ligonio be asmens kodo, nors nurodoma tiksli gimimo data, vardas pavardė, gyvenamoji vieta.

Žinoma, visi tie ligoniai buvo primti, bet prieš tai kiek buvo bartasi ir sakoma, kad jie tegu pirmiausiai atsižvelgtia į ligonį, o tada ieško asmens kodo. Iš tokios situacijos, kurią teko matyti tik šioje gydymo įstaigoje, galima daryti išvadas, kad čia labiausia rūpi gautas finansavimas už suteiktas paslaugas ir patikrinimas, ar ligonis yra draustas, ar ne, tik tada - ligonio sveikatos būklė.

Tikrai galiu pasakyti - kiek teko ligonius transportuoti į kitų miestų ligonines, tokių problemų, kad jei žmogus neturi dokumento su asmens kodu, nekelia niekas. Kodėl tai yra tik viename mieste, atsakyti negaliu.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!