Mokykloje (gerą vardą turinčioje Vilniaus gimnazijoje) dirbu 8 metus, tad dar esu pakankamai „šviežia“, man nėra svetimos naujovės, žinau, kaip reikia dirbti su šiuolaikine karta, bet...

Dirbu visu krūviu – 23 savaitinės pamokos. Žmonių kalba – 18 savaitinių pamokų atitinka 40 valandų darbo savaitę. Tai reiškia, kad susidaro daugiau nei etatas. Gaunu 537 eurus „į rankas“. Šių pinigų užtenka nuo algos iki algos, mat tenka nuomoti būstą, kol kas įsigyti negaliu. Sumokėjus visus mokesčius lieku su 244 eurais maistui, buities reikmėms, transporto išlaidoms. Aprangai ir pramogos lieka nedaug. Pavyksta kartą per mėnesį suplanuoti išėjimą į teatrą. Bet...

Klasės perpildytos – 30-33 mokiniai. Kada mokiniai parašo rašinį (toks yra VBE), vieno darbo taisymas užtrunka 20-40 minučių. Vadinasi, visos klasės darbams ištaisyti reikia 15 valandų. Apmokama tik už valandą darbo. Turiu keturias klases: 15×4=60 val. Apmokamos 4 valandos. Apmokėjimas? Ar tik ne 10 centų už darbą.

Pamokai pasiruošti skiriama 10 minučių. Apmokėjimas panašus kaip ir darbų taisymo. Klausimas – kaip galima paruošti šiuolaikinę pamoką? Kaip ir kada tobulėti? Atsakymas – mokytojai tobulėja laisvalaikiu. Tobulėja darbui. Taip susidaro kone 70 valandų darbo savaitė, gaunant vidutinį atlyginimą.

Mokyklos darbo priemonių nesuteikia – nei popieriaus, nei rašiklių, nei žirklių ar klijų, o ką jau kalbėti apie kopijavimo paslaugas. Vadovėlių nėra, metodinės medžiagos – taip pat, tenka pirkti viską patiems.

Gelbėkit mokytojus, kuriuos paliko visi ir viskas. Per daug žadėta, per daug kiršinta ir su purvais maišyta. Juk prie mokinių rezultatų prastėjimo prisideda ir mokytojų išsekimas – dirbdami dvigubą darbo savaitę, patirdami nežmonišką stresą, gauna varganą atlygį.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Mokytojai, klausiame Jūsų – koks, jūsų manymu, atlyginimas turėtų būti mokamas už darbą mokykloje, kiek gaunate dabar? Ar jaučiatės tinkamai įvertinti? Kokios yra sunkiausios ir maloniausios jūsų darbo pusės? Pasidalykite mintimis el. paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Mokytojas“!