Apeliacijos kaip apeliacijos, bet peticija kas kita. Į apeliacijas atsižvelgs labiau tiems, kas išlaikė ties riba arba per viduriuką. Peticija reikalinga tam, kad išreikštume savo nepasitenkinimą dabartine vertinimo sistema bei tuo, kad esame labai neteisingai įvertinti.

Galų gale NEC (Nacionalinis egzaminų centras – DELFI) turi suvokti, kaip smukdo abiturientus ir daužo viltis. Ir dar kyla klausimas, kodėl jaunimas emigruoja. Manau, aišku – viskas Lietuvoje taip chaotiška. Mano nuomone, tikrai nereikėtų tylėti, bet šiuo atveju mūsų reikia kuo daugiau. Visi pirmūnai buvo žiauriai nuskriausti, sutrypti, sunaikintos jų svajonės. Gerus balus gavo jų nenusipelnę penketukai ir šešetukai...

Galbūt šiuo atveju reiktų kreiptis ne tik į NEC, bet ir į Švietimo ir mokslo ministeriją (ŠMM), taip pat mūsų, moksleivių teises, turi ginti Lietuvos moksleivių sąjungą (LMS), tad kreipkimės pagalbos ir į juos. Mes neturime tylėti, apeliacijų kiekis, jei jų bus kuo daugiau, nieko labai nepakeis, tačiau peticija, galbūt ir galėtų kažką pakeisti. Jei ne, tai bent jau būsime netylėję ir išreiškę nepasitenkinimą šią vertinimo sistema. Taigi, kas už peticiją? Jei kalbame, tai kalbame garsiai, kad visi žinotų.

Šiaip yra tiesos abiejose pusėse. Taip, reikėjo mokytis. Tačiau kai vertinimus vieni sužino po dviejų savaičių, o kiti po mėnesio yra neteisinga. Ir tokių smulkmenų tiek daug, kad jų visuma jau tampa nebe smulkmena ir gali daryti didelę įtaką jaunų žmonių ateičiai. Vien peticijos beveik niekada nepadeda, mūsų visuomenė dar nelabai bijo, tad į peticijas nekreipia dėmesio. Bet atkreiptų, jeigu būtų protestai, būtų juntamas didelis koncentruotas spaudimas vienoje vietoje. Peticija tikrai nepadės, bet kartu protestai, mitingai – taip.

Pradžiai būtų galima reikalauti šių dalykų:
1. Kad su rezultatais matytųsi ir vertinimas, klaidos (dabar nei žinai už ką įvertino, nei savo klaidų, kurias galėtum taisyti).
2. Greitesnio ir skaidresnio egzaminų vertinimo (terminų nustatymas)
3. Komunikacijos ir sprendimų laiku. Dabartinė situacija, kai prieš du mėnesius iki egzaminų pranešama apie naikinamas valstybės finansuojamas vietas, B lygio metinio pažymys nebetinka stojant į universitetus ir t.t. yra tragiška. Taip pat turėtų būti iš anksto pranešama, jei egzaminai sunkėja (šių metų IT).
4. Vertinimo keitimas. Dabar tau papuls bloga diena ir prarasi visus metus. Taip pat vidutiniokai tempiami už ausų, o tie, kas išsprendė 19 iš 20 uždavinių, gauna tiek pat, kiek ir tas, kuris išsprendė viską (po 100%). Taškai (visur po 100) = balai turėtų būti.
5. Technologijų pritaikymas. Pvz: NEC svetainę lanko dažniausiai jaunimas. Didelė dalis jaunimo naudoja telefonus. Puslapis visiškai jiems nepritaikytas, be to, sunku rasti informaciją.

Kur logika? Taip pat galėtų leisti lietuvių kalbos egzaminą rašyti kompiuteriu, nebūtų neįskaitomo rašto, kai kurias klaidas ir pats kompiuteris parodytų. Ir šiaip rašyti ranka tenka tik pasirašant šiais laikais.

Žodžiu, pasiūlymas – surenkam visus šiuos NEC, ŠMM trūkumus į krūvą, parengiame planą ir einame prie ŠMM arba NEC pastatų apsirengę, pavyzdžiui, kalinių drabužiais su juostom (paaiškinimas – mes sistemos įkaitai). Tada negalėtų tiesiog paspausti mygtuką „ištrinti“ el. pašto dėžutėje, bet turėtų susitikti su nepatenkinta minia tiesiogiai.

Aišku, gali užtraukt žaliuzes, bet visą laiką niekas ten nesėdės.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!