Aš išvykau iš Lietuvos vedama pasaulio pažinimo jausmo, studijų tikslais. Man nebuvo svarbu, kurioje šalyje įleisti šaknis, tiesiog norėjau atrasti save. Apkeliavau visą Europą, dalį pasaulio. Susipažinau su daugybe skirtingų žmonių ir kultūrų. Išmokau naujų užsienio kalbų. Lietuvoje jau negyvenu 10 metų. Vienintelis dalykas, kuris dar sieja su Lietuva – ten gyvenantys tėvai.

Šį straipsnį rašau siekdama atsakyti į šiuos DELFI Piliečio klausimus: „Ar pinigai – vienintelė priežastis, stabdanti jus grįžti į tėvynę? Pasidalinkite su likusiais tėvynėje, kodėl emigravote ir kokiu atveju grįžtumėte?“

Taigi, pinigai šiuo atveju man neturi jokios reikšmės. Esu įsitikinusi, kad turint gerą galvą galima gerai uždirbti bet kurioje šalyje. Išvykus studijų tikslais ir pamačius pasaulio, mano asmenybė susiformavo visiškai kitokia. Įpratau prie vietinės kultūros, perėmiau jos tradicijas ir neįsivaizduoju, kaip galėčiau grįžti į praeitį ir bandyti prisitaikyti Lietuvoje.

Negalėčiau gyventi ir dirbti Lietuvoje dėl menkų socialinių garantijų, dėl stresinių situacijų darbe. Dirbant užsienio kompanijose jaučiama visai kitokia darbo atmosfera. Mano nuomone, Lietuvoje per mažai vertinamas kūrybiškumas, darbuotojo laimėjimai. Siekiama jam vadovauti, o ne būti lyderiu ir rodyti pavyzdį. Norima pademonstruoti savo padėtį visuomenėje, titulą ar postą. Žmogus, kuris tikrai kažką pasiekė, nesipuikuoja ir nesistengia niekam nieko įrodyti.

Negalėčiau gyventi Lietuvoje dėl įsišaknijusio „mačizmo“. Šalyje vis dar trūksta pagarbos moterims, vyrauja nelygybė tiek akademinėje, tiek darbo, tiek politikos srityje. Daugumos vyrų požiūris į moterį vis dar labai primityvus. Šalyje, kurioje gyvenu, turiu lygiavertį partnerį ir esame laimingi kurdami savo šeimą čia. Čia mano namai ir jų labai pasiilgstu, kai išvykstu svetur.

Į Lietuvą grįžtu tik aplankyti tėvų. Beje, dėl prasto susisiekimo tenka keliauti su persėdimais ir ilgas valandas. Negalėčiau gyventi čia dėl prasto susisiekimo su pasauliu. Nes keliauju daug tiek verslo, tiek atostogų tikslais.

Kiekvienas žmogus turi pasirinkimo galimybę. Yra kas laimingi Lietuvoje, o aš laiminga kitur. Visiems linkiu surasti savo vietą po saule ir kurti savo namus, ten, kur širdis.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Emigrantai, klausiame jūsų: koks atlyginimas jus tenkintų Lietuvoje, kiek uždirbate užsienyje? Ar pinigai – vienintelė priežastis, stabdanti jus grįžti į tėvynę? Pasidalinkite su likusiais tėvynėje, kodėl emigravote ir kokiu atveju grįžtumėte. O gal gyvenate Lietuvoje ir norite pasidalinti savo mintimis apie emigraciją? Jus stebina išvykstantys? Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Emigrantas“.