Suprantat, gyvenime taip jau yra - niekas ant lėkštutės jums nebus padėta ir geri pažymiai nekris iš dangaus kaip dangiška mana. Maža to, tokiu pat principu jūsų banko sąskaitose nenusės milijonai ir nekeliausit degintis pilvų į Kanarus - ne, viską reiks užsidirbti ir nusipelnyti. Sveiki atvykę į suaugusiųjų pasaulį.

Kadangi jūs jau brandžios asmenybės (vis dėlto laikote brandos egzaminus, o ne stumiate laiką sodininkystės būrelio sąskrydyje), tai kodėl jums nepapasakojus, kas jūsų lauks universitete, į kurį taip norite įstoti, ir kuris jums taip nutolo dėl to, kad kažkas per greitai kalbėjo - ir net ne tuo akcentu!

O bus taip. Įstoję į norimą specialybę,jau pirmą paskaitą sužinosite, kad jūsų vėl laukia egzaminai - ir ne vienas, ir net ne du. Maža to, juos laikysite reguliariai iki pat studijų pabaigos. Bet egzaminai lieka egzaminais - štai po kokių dviejų mėnesių universitete rašysite koliokviumus - tokius tarpinius atsiskaitymus, kuriems – taip, atspėjote - reiks ruoštis. Man jau dabar smalsu, kokia dalis vargšų anglų kalbos VBE sugniuždytų būsimų pirmakursių užvers katedras ir dekanatus (o gal netgi visokius naujienų portalus, taip juk būtų daug įdomiau) skundais ir priekaištais apie milžiniškus krūvius ir piktus dėstytojus, kurie reikalauja skaityti visokią profesinę literatūrą, lankyti seminarus ir dar žinias pritaikyti praktiškai.

Net nereikia labai pasistengti ir prieš akis iškyla tokio tad turinio laiškelis kokiam nors vadovui ar plačiajai auditorijai, pasirengusiai užjausti kiekvieną, kankinamą piktos institucijos: „Per koliokviumą, destitojes lepe atsakiti i gausibe klausymu, bet aš vysa nakti mokeusi, bet nia tai ka reike, todel atsakeu nia i vysus ir gavau prasta pazimi, bet aš tajp stengeusy... emigrosiu iš Letūvos. Mes bandomejy triūšei. Ar del tokios Letūvos mias kovojom? Kūr žiuri prezydente??? Rejke kažka keisti“.

Taip, reikia keisti jūsų pačių požiūrį, kad visa gyvenime turi būti lengva ir paprasta. Jei neišlaikysite egzamino ar gausite kokį apgailėtiną balą, kalti tik jūs patys. Taip, ne mamytė, ne tėvelis, ne mokytojas ir ne demonai užduočių sudarinėtojai, kurie tikisi, kad per aštuonerius metus anglų kalbą išmokote bent B2 lygiu. Kalti tik jūs patys.

Skundai jums čia niekuo nepadės, tik duos tą nepaprastai nuostabų kolektyvinės savigraužos jausmą ir apsimestinę paguodą, kad padarėt jau viską, ką galėjot, bet va ėmė ir nepavyko. Ir nepavyks jums viskas, nes esate pernelyg išlepinti ir nė velnio nemokat tos anglų kalbos. Kas moka - tas išlaikys. Ir netgi jei turite tą nuvalkiotą dešimtuką, bet užduotys jums pasirodė per sunkios, tai reiškia, kad to dešimtuko nesate verti ir štai, visas jūsų gyvenimas dabar turi byrėti į šipulius.

Nėra nieko blogiau, nei saviguoda ir užuojautos prašymas - juk to ir siekiate dienų dienas virkaudami naujienų portaluose ir socialiniuose tinkluose. Visa bėda - kai kurie abiturientai loja, o karavanas eina. Ir eis kaip ėjęs. Tad užuot skundęsi, skundęsi ir dar kartą skundęsi, geriau pasiruoškite kitiems egzaminams, nes jie irgi nebus lengvi tiems, kurie „labai daug mokosi“ ir tikisi stebuklo. Arba gal Dievuliui pasimelskit, tik neburbėkit it seniai, pupas išpylę.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite savo mintimis ir patirtimi: