Ar dar neužteks verkšlenti? Kasmet gegužės-birželio mėnesiais skaitydavau graudžius straipsnius apie nesąmoningas užduotis, laiko trūkumą ir saulės spindulius, kurie abiturientą taip užkaitino, kad užduotis atlikti tapo tiesiog nebeįmanoma. Be abejo, kiekvienais metais pasitaiko tam tikrų kuriozų ar užduoties netikslumų, bet tai jokiais būdais nelemia tragiško kandidato pasirodymo.

Jei dvyliktokas mokosi nuosekliai, įdeda daug darbo ir pastangų, pasiekti gerą egzamino rezultatą tikrai įmanoma. Toks rimtas požiūris į pasiruošimą – brandaus, kokybiško žmogaus bruožas, o būtent šių savybių tikrai prireiks kur kas svarbesniame egzamine, dar žinomame „gyvenimo“ pavadinimu. Skirtumas tik tas, kad neišlaikius pastarojo, grės truputėlį liūdnesnės pasekmės, nei 50 procentų iš valstybinio brandos egzamino.

Šiemet ir pats laikau abitūros egzaminus, o jų pradžia kol kas – puiki. Ne paslaptis, kad dauguma abiturientų anglų testą laiko gelbėjimosi šiaudu, nes būtent šio egzamino rezultatai dažniausiai būna vieni iš aukščiausių ir puošia brandos atestatą. Vis dėlto, labiau nei šimtukai žmogų puošia jo gebėjimas atsakyti už savo veiksmus ir jų pasekmes, o ne nuolatinis noras nesėkmes užkrauti aplinkiniams ant pečių.

18-19 metų žmonėms būtų jau pats metas suprasti, kad vis dėlto ne „aplinka kalta“. Apkaltos už nuolatinį verkšlenimą niekas veikiausiai ir nepareikš, bet gyvenimas tokiam žmogui nusimato ne iš saldžiųjų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Dvyliktokai, klausiame Jūsų – kaip sekėsi? Papasakokite, kas buvo sudėtingiausia, kas jus nustebino ar pradžiugino? Kaip manote, kiek balų pavyks surinkti? Savo mintis ir patirtį rašykite el. paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Egzaminas“.