Tačiau drįsčiau paprieštarauti nuomonei, jog egzamino sudarinėtojai stengėsi Jus ir kitus šiais metais laikančiuosius istorijos egzaminą moksleivius sukirsti. Taip, galbūt šios temos nėra esminės, taip, galbūt jos nėra istoriją nulemiančios ar susijusios su karais, revoliucijomis, partizanine ar kokia kita be galo svarbia pasaulio raidos veikla (dėl ko dar galėčiau drįsti ginčytis).

Tačiau nereikia pamiršti, jog Jūs laikote ne šiaip kokį mokyklinį testą iš temų, kurios yra užduotos ir kurias jau seniai esate iškalęs, Jus laikote valstybinį istorijos brandos ir pilietiškumo egzaminą, kurio dėka ir pasireiškia Jūsų ne tik mokykloje mokytojo pagalba suprastos ir iškaltos temos, bet ir sukauptas žinių bagažas, siekiant visapusiško tobulėjimo.

Šio testo paskirtis ir yra atskirti tuos žmones, kurie išties domisi, stengiasi, gilinasi į kiekvieną epochą, bando ją suprasti iš esmės, ir tuos, kurie likus iki egzamino metams (o gal ir keliems) išmoksta esminius įvykius, datas ir asmenybes. Ir tikrai nemanau, jog reiktų pykti ar kaip kitaip širsti ant menininkų, kuriems teko pasėdėti dailės/architektūros/baldų istorijos paskaitose.

Jei jų tai nebūtų dominę, jie to nebūtų išmokę. Aš kaip ir Jūs esu abiturientė, pati mokiausi istoriją pagal išplėstinį kursą ir žinau, jog mokytojai mus dažnu atveju stengėsi orientuoti į XX amžiaus istoriją, politiką, ekonomiką, asmenybes bei pasipriešinimus, bet į egzaminą einant nereikia pamiršti pasikartoti ir to, ką mokėmės penktoje ar šeštoje klasėje.

Juk egzamine nebuvo prašoma išvardinti šventyklų tipų ar kolonas sudarančių dalių (tai būtų absurdiška), o nežinoti pagrindiniu architektūrinių stilių turėtų būti gėda, kiekvienam save gerbiančiam asmeniui. O ir nepamirškit, jog 100 balų egzamine surinks tikrai ne tas asmuo, kuris, Jūsų manymu, nieko neveikė dailės istorijos pamokose, o tas, kuris buvo išprusęs visapusiškai. Taip pat galiu nuraminti, jog valstybinis istorijos brandos ir pilietiškumo egzaminas nėra labai aktualus stojantiesiems į specialybes, susijusias su menais, nes nėra privalomas. Todėl purkštauti dėl menininkų nėra prasmės.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite savo mintimis ir patirtimi. Taip pat galite susisiekti su DELFI el. paštu pilieciai@delfi.lt