Aš manau, kad kaip ir visose kitose gyvenimo srityse, taip ir pasirinkus emigraciją daug kas priklauso nuo žmogaus prioritetų ir vertybių. Dauguma išvažiuojančių važiuoja skatinami ekonominių priežasčių (t.y. „užsikalti pinigo“), tad matuojant emigraciją per jų vertybių skalę, jie pasiekia savo tikslą ir yra 100 proc. laimingi. Kitas žmogus negali jų nei per daug teisti, nei keiksnoti, nes „pinigų kalikai“ gyvena savo idealų gyvenimą.

Visur pasaulyje, kalbu ir apie ir Lietuvą, žinoma, žmonės yra įpratę grupuoti atvykėlius pagal jų kilmės šalį. Manau, kad tai yra ypač giliai įsišakniję mūsų nacionalistinėje ir susiskaldžiusioje Europoje. Problema yra ta, kad lietuvio įvaizdis Didžiojoje Britanijoje buvo suformuotas grupuojant pagal daugumą – juodadarbis, nemokantis kalbos, neišsilavinęs, aferistas, neprisižiūrintis savo išvaizdos ir t.t.

Turiu pripažinti, kad šis įvaizdis persisunkė į vietinių žmonių mąstymą. Savaime suprantama, niekas neprieina prie tavęs ir neteškia į veidą, kad tu toks ar anoks esi, tačiau tai įvyksta daug subtiliau per nekaltus komentarus bei šiek tiek politiškai nekorektiškus juokelius arba tiesiog per kūno kalbą bei veido išraišką. Nemanau, kad daug kas tą sąmoningai pastebi ar užfiksuoja, tačiau tai įvyksta ir tikrai ne vieną ar dukart per metus. Jei esi išsimokslinęs rafinuoto skonio ir stiliaus profesionalas ir teigi, kad to nebūna, kokį gerą mėnesį kiekvieną dieną parėjęs namo po darbo permąstyk savo dienos įvykius, pokalbius ir žmonių elgesį. Manau, kad greitai pastebėsi kokią nors mažmožę situaciją ar detalę.

Sprendžiant, ar sieti savo ilgalaikę ateitį su svečia šalim, siūlyčiau atsakyti į šiuos du klausimus:

1) Ar mano svarbiausia vertybė yra pinigų kiekis?

2) Ar mano savigarba sugebės toleruoti lietuvio įvaizdį?

Jei atsakei „taip“ į abu klausimus viršuje, gali kaip mat planuoti savo ateitį svečioje šalyje. Tačiau jei tavo vertybių sąraše yra šeima ar pilietiškumas, arba, jei buvai užaugintas patriotiškai ir didžiuojiesi savo šalimi, turėtum rimtai permąstyti savo planus. Taip pat norėčiau pabrėžti, kad jokiu būdu nekritikuoju žmonių, kurie palieka Lietuvą tam tikram laikotarpiui, kad pasisemtų žinių ir patirties užsienyje. Tai yra labai sveikintina.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Rašinys skirtas konkursui „Užsienis – mano namai: gyvenimas svetur iš arti“