Ar ėjote pakabinamu tiltu per Nerį? Ar lankėtės Šeimyniškių konglomerato atodangoje? Ar dairėtės į Nemuno vingius nuo bokštelio prie Vilkijos bažnyčios? Argi visai nedaro įspūdžio Salantų bažnyčios bokštai, Apuolės piliakalnis, pažintiniai keliai per aukštapelkes, galų gale, „turistinis“ Zervynų kaimas?

Jei tik norėsi – kiekviename miestelyje ar jo apylinkėse rasi po didesnį ar mažesnį architektūrinį paminklą... Dauguma miestelių tikrai gražiai tvarkomi: žydi gėlynai, pakelių veja nupjauta, ramūs parkeliai, o aikštėse – įspūdingos klombos.

Turiu tik du prašymus jų merams ir seniūnams, bendruomenėms, regioniniams parkams. Jei stenduose esančiuose žemėlapiuose pažymite lankytinus objektus, pažymėkite juos ir realiai, rodyklėmis, ypač sunkiau randamus.

Ir antras dalykas – gaila, bet daugumoje miestelių beviltiška rasti atvirlaiškį su jo vaizdais, jei nori kam nors išsiųsti linkėjimus. Net jei tai – rajono centras.

Nekalbu apie Kernavę, Šiaulius ar Trakus... Tokie miestai turi visko. Bet juk ir mažesnės vietovės gali pasigirti įdomiais vaizdais, visur yra jiems būdingas vaizdas: skulptūra, bažnyčia, aikštė, rūmai, parkas, upės vingis... Galų gale, bet kuris miestelis iš oro nufotografuotas tinkamu metu atrodys gražiai ir patraukliai.

Nežinau, kaip užsakomi tie atvirukai, ar turi iniciatyvą parodyti komercinės įmonės, ar dailininkai, ar miesto vadovai. Ar jie tikrai tikrai neatsipirks (nors, tiesą sakant, tokie atvirukai dar ne vienerius metus nepasens)? Nežinau ir to, ar daug tokių keistuolių, kurie nori išsiųsti atviruką iš Pabradės ar Širvintų. Bet tikrai žinau, kad jei jau miestelis turi bent kiek turistinių ambicijų (ir savo pašto skyrių), tai bus naudinga, padės įtvirtinti prisiminimą apie kelionę.

Nuotraukos, pažymėjimai „aš dabar Maišiagaloje“ socialiniame tinkle – visa tai kasdienybė. Atvirukas – tai visai kitoks kelionės akcentas, be to, šypsena į namus, kur jis atkeliauja.

Nemanykit, kad siūlau lygintis paprastam Lietuvos miestui su turistiniu Viduržemio jūros miesteliu, bet gal ką įkvėps: nuotraukoje – pašto dėžutė, kuri kabo prie paprastos suvenyrais prekiaujančios parduotuvės Ispanijoje. Nusipirkai atviruką, užrašei, įkiši į dėžę. Manote, kad nuvykęs į Ispaniją niekas nerašo į feisbuką ar nedaro skaitmeninių nuotraukų? Bet dėžutė vis dėlto pilna... Vadinasi, žmonėms vis dar to reikia.

P.S.: kad ir kokia atrodo ta dėžutė, bet atvirukas iš Ispanijos vis dėlto atkeliavo
Pašto dėžutė Tosoje

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite savo nuomone – ko trūksta turistams Lietuvoje? Jos laukiame žemiau arba el.paštu pilieciai@delfi.lt: