Gal kas tai pavadintų meile, gal kas - liguistu prisirišimu, bet visi žinome, apie ką kalbu. Nuo Venecijos trubadūrų iki Šekspyro poezijos, nuo Platono raštu iki Froido tyrimų, ši tema tapo nuvalkiota kaip kičiniai Kinijoje pagaminti keramikiniai angeliukai. Vis dėlto, niekas negali atsakyti į, atrodo, paprastus klausimus. Vienas iš jų: ar gali egzistuoti draugystė tarp merginos ir vaikino? (...)

Šiandien mes mėgaujamės neribota laisvė, šiandien mes renkamės padažą savo kepsniui iš 22 skirtingų firmų pavadinimų ir dar tiek pat skonių. Padažas su paprikomis, majonezu, aitriaisiais pipirais, su kadagio sėklomis, švelnusis, rūgštusis. Šiandien mes norime meilės čia ir dabar, nenorime stovėti eilėse, nenorime skaityti eilėraščių ir groti gitara po mylimosios balkonu. Mes norime, kad visi priklausytų visiems, ir viskas būtų pasiekiama ranka, be jokio įdėto darbo. Mes esame atomai, pastoviai spinduliuojantys įvairiausius potyriais. Per dvi minutes mes peržiūrėjome keturias skirtingas reklamas, mes norime kremo nuo senėjimo, mes norime naujo automobilio, mes nenorime prarasti gerų emocijų, mes norime dar, dar, dar.

Tas pats ir su draugyste. Tipinė situacija. Esate pirmo kurso studentas ir norite susipažinti su bendrabučio „chebra“. Einate į virtuvę, prašote kelių merginų pagalbos, kad jos padėtų iškepti bulves (beje, nors moku neblogai gaminti, tačiau būtent šitaip susipažindavau su žmonėmis), o paskui prasidėdavo bendravimas.

Greitai supratote, kad puikiai bendraujate su viena iš kompanijos merginų. Jos muzikinis skonis toks pat kaip ir jūsų, ji taip pat myli šunis bei mėgsta vakarais pabėgioti. Ateinate pas ją pasidalinti nauja informacija, nes žinote kad ji puikiai jus supras, pati pasakys gerų įžvalgų.

Po kelių savaičių pastebėsite, kad ji liūdi. Esate tik dviese mažame bendrabučio kambaryje, paguodžiate ją, apkabinate per pečius, patariate ką daryti šioje situacijoje ir... klik. Jūsų galvoje kažkas įvyksta. Lyg trumpas elektros jungimas. Per jūsų kūną perbėga šilta malonumo banga.

Suprantate, kad branginate šį žmogų, ir baisiausiai nenorite, kad ji dalintųsi šiomis emocijomis su kitais vaikinais. Šis apkabinimas, ašaros, kartu išgertas butelis yra šventas dalykas skirtas tik jai ir jam. Joks kitas vaikinas neturi teisės atimti jos. Norite praleisti kiekvieną savo mielą gyvenimo minutę su ja, tik su ja, visai kaip su geriausiu draugu. Vienintelė išeitis - tiesiog būti pora.

Nepaprastai bijote, palaukiate dar kelias savaitės ir tylite apie savo jausmus. Dėl kažkokio menkniekio susipykstate ir po kelių dienų ji užuovėją randa kito vaikino glėbyje. Šunsnukis nemyli jos, esate įsitikinęs, tačiau jums nepaprastai skaudu. Kai pamatėte juos kartu, pajutote lyg kas išpiltų pilną kibirą ledinio vandens tiesiai jums ant galvos.

Kaip ji galėjo taip pasielgti - galvojate. Tie apkabinimai buvo skirti tik man. Mes jau niekada kartu neverksime, nežiūrėsime filmų vienoje lovoje, kartu negaminsime, nes tai negražu, ne etiška, kaip taip galima. Ir dar sakote - egzistuoja draugystė tarp merginos ir vaikino? Taip, egzistuoja. Ji vadinasi santuoka.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

„Mudu – tik draugai“, - sako mergina, su šypsena palydėdama draugių pokštus apie paslaugų bičiulį. „Ne ne, nieko tarp mūsų būti tikrai negali, esam kaip brolis su seserimi“, - analogiškoje situacijoje kalba vaikinas. Tiesa ar melas? Vieni įsitikinę, kad vyrų ir moterų santykiai negali būti platoniški be kibirkščių bent jau pažinties pradžioje, kiti džiaugiasi turėdami gerą priešingos lyties draugą ir apie kitokį ryšį nė neusimąsto. Pasidalinkite savo patirtimi!

„Tai labai sudėtingas ir keblus dalykas, kuomet santykiai svyruoja ant plonytės ribos. Vienas dažniausiai gali jaustis tik draugu, o kitas būti įsimylėjęs iki ausų“, - jau anksčiau šią temą mėgino nagrinėti DELFI skaitytoja.

Padėkite atsakyti į amžiną klausimą – ar vyras ir moteris gali būti draugais? Papasakokite, ar esate atsidūrę situacijoje, kada supratote, kad platoniški santykiai neįmanomi? O galbūt tam tereikia susitarimo, ir jokių kibirkščių tada nekyla?

Laukiame Jūsų minčių el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Draugai“ iki kovo 31 d. Vieno teksto autoriui atiteks Haruki Murakami knyga „Bespalvis Cukuru tadzakis ir jo klajonių metai“.

Taip pat savo nuomone galite pasidalinti žemiau: