Tarkime, perku mėsą.

Pirmas atvejis. Ateinu į prekybos centrą, nusiperku ir tiek. Mano išleisti pinigai niekada niekaip negrįš pas mane. Mano išleistų pinigų pelną pasiims prekybos centrų akcininkai. Dažniausiai savo milžiniškus pelnus jie nusodina Olandijoje ar kitose valstybėse, kur mažesni mokesčiai. Tai mano pinigai, išleisti labai prastai- valstybė nieko beveik negavo, prekybos centro darbuotojai dirba gaudami vos didesni atlyginimą nei minimumas, taigi, būna, kad jie dar yra remiami valstybė socialinėmis paramomis, kad badu nenumirtų.

Antras atvejis. Mėsą nuvažiuoju ir nusiperku, tarkim, tiesiai iš ūkininko – taip gaunasi pigiau, bet daugiau vargo. Pažiūrėkim, kur nueis pinigai: ūkininkas už tuos pinigus, tarkim, atvažiuos į mano kavinę su šeima pavalgyti, gal nusipirks mano parduotuvėje naujas padangas ar mano garaže susitaisys automobilį.

Žodžiu, pagrindinis dalykas yra tas, kad jei norime gyventi geriau, tai patys turime elgtis atsakingiau ir protingiau. Šiuo metu jau beveik sunaikintas smulkusis prekybinis verslas, labai sunku nusipirkti mėsos, pieno produktų ar duonos produktų ne prekybos centruose, bet reikia ieškoti, bus poreikis, atsiras ir pasiūla.

Dar vienas dalykas dėl prekybos centrų – visokių E dėjimas į maisto produktus, kad jie kuo ilgiau nepasentų. Didžiųjų prekybos centrų reikalavimai - kad produktai kuo ilgiau galiotų ir panašiai.

Aišku, pagrindinis dalykas tai yra prekybos centrų gaunamas pelnas ir kiek mokesčių jie sumoka Lietuvos respublikai. Dar vienas šiuo metu nesveikas susiklostęs dalykas – tai, kad pardavėjai, prekybos centrai, reguliuoja sąlygas ir gamintojams, ir savo darbuotojams.

Aš manau, turi būti paviešinta spaudoje, kokį pelną susikrauna prekybos centrai (...), kiek sumoka mokesčių valstybei, kokius atlyginimus moka savo darbuotojams? Tada žmonės galės pasirinkti, kur nori išleisti savo sunkiai uždirbtus pinigus - ar nesąžiningose įmonėse, ar tose vietose, kur pinigai sugrįžtų vienaip ar kitaip.

Taip pat aš siūlau valstybei ir savivaldybėm nebesnausti ir pradėti rimtus darbus su jaunais verslininkais, kad jie pasiėmę „Invegos“ 86 000 Lt beprocentinę paskolą galėtų kurti savo krautuvėles, ar kitą smulkųjį verslą. Tam reikia labai nedaug - sukurti sąlygas, tai yra, paskirti patalpas, kur tokie verslininkai galėtų užsiimti savo veikla. Turėtų būti centrinė valdymo įmonė, kuri užsiimtų reklama ir kitais adminstraciniais klausimais.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite savo mintimis - gal teko dirbti paslaugų sferoje ir norite papasakoti apie darbo sąlygas? O galbūt galite pasidalinti istorija apie nemalonų darbuotojų elgesį?

Savo mintimis galite pasidalinti žemiau, jeigu norite papasakoti plačiau, rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt: