Dirbu klientų aptarnavimo srityje, konkrečiau – maitinimo įstaigoje, jau ne trumpai ir esu susidūrusi su gausybe įvairiausių žmonių bei nuomonių. Nenuostabu, kad žmonės – klientai – visuomet tikisi ir nori jiems tinkamiausio ir kuo geriausio aptarnavimo, tačiau sveikas protas tokiais atvejais turėtų priminti, kad visi mes esame žmones. Jau seniai stebiu klientus ir jų užgaidas, bendravimą su aptarnaujančiu personalu bei reikalavimus, keliamus jam. Jie dideli, tikrai nežmoniškai dideli. Klientai vis dažniau užsimiršta, kad jų vertinamas aptarnavimas yra ne prabangiame restorane, o paprastoje kavinėje, kurioje tikrai nedirba aukščiausios klasės padavėjai ir tuo labiau, pamirštama, kad jie tik žmonės.

Dažnai žmonės linkę savo nepasitenkinimą aptarnaujančiam personalui reikšti ne tik replikomis, patarimais ar išdėstytomis klaidomis, bet ir keldami balsą, nors lyg ir kiekvienas turėtume žinoti tą jausmą, kai kas nors kelia balsą dėl kokių nors dažniausiai žmoniškų ir labai žemiškų klaidų, kurių darome kiekvienas ne tik darbuose, bet ir gyvenime.

Be viso to, pastebėjau atsiradusią madą ne vietoje spręsti bėdą tarp kliento ir aptarnaujančio personalo, o tylint ir neleidžiant ištaisyti ar atpirkti kaltės dėl jūsų besistengiančiam darbuotojui, skųstis tiesiai įmonės vadovams, kuriems ne retai ir pradedama aiškinti apie jų darbuotojo kompetenciją dirbti tam tikrą darbą, arba bandoma net ir meluojant išaiškinti buvusią situaciją, kad toks žmogus negali dirbti tokio darbo ir pan.

Žmonės, manau, jau pats laikas prisiminti apie savo klaidas ir mažiau smerkti aplinkinius, dažniau nusišypsokime vieni kitiems. Kaskart pagalvokime, ar jūsų piktas viešas komentaras apie darbuotoją, kuriam galbūt nepasisekė ar tiesiog šiandien yra nesėkminga diena dėl asmeninių priežasčių, ir jūsų neapgalvotas pykčio pliūpsnis nepaliks jo be darbo ir be pajamų, nepaliks gilaus pėdsako kokio nors žmogaus gyvenime vien dėl to, kad jūs kavinėje ilgiau nesulaukėte savo patiekalo ar sulaukėte jo ne tokio, kokio tikėjotės.

Vertėtų tris kartus pagalvoti prieš darant sprendimą, kuris gali pakeisti kieno nors gyvenimą, ir dažniau pasistengti spręsti problemas gerumu, šypsena ir nuoširdumu. Gal vienąkart jūsų geresnis žodis vadovui apie jo darbuotojo pastangas išspręsti bėdą atneš daugiau naudos nei blogas, ir jūs sulauksite to paties savo atžvilgiu.

Kalėdos – stebuklų metas, kiekvienam paberkime kasdien šiek tiek gėrio ir sulauksime to paties patys. Apgalvokime, ko reikalaujame iš darbuotojo, kuris visų pirma yra žmogus ir pirmiausiai matykime savo klaidas. Gyvenimas dėl to bus tik šviesesnis.

Linkiu daug stiprybės aptarnaujančiam personalui ir kantrybės klientui!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Dirbate aptarnavimo sferoje? O gal esate tekste minimas jautrus klientas? Pasidalinkite mintimis apie aptarnavimo kultūrą Lietuvoje el.p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Aptarnavimas“.