Dabar vieni ieško kaltų, kiti ginasi, treti siūlo kapoti galvas (vos ne tiesiogine prasme). Na ir kas? „Nuims“ vieną kitą valdininkėlį, tačiau esminė problema vėl liks nepajudinta. O tai yra ciniškas trumparegis sisteminis teisėsaugos požiūris į nusikalstamumą.

Sakydamas „nusikalstamumą“ turiu omeny visą spektrą, o ypač smulkiuosius „darbelius“, kurie dažnai net nefiksuojami ir nepatenka į suvestines. Tol, kol tos smulkmenos bus toleruojamos, kol aukšti pareigūnai teisins ir nekreips dėmesio į „kriminalinę smulkmę“, kol jų pavaldiniai sistemiškai tai ignoruos ir dengs, tol tie buduliai mėgausis nebaudžiamumu.

Pradžioje mėgausis apiplėšę vaikėzą tamsiame skersgatvyje. Mėgausis nuvarę seną „Opelį“. Mėgausis primušę girtuoklį... Mėgausis tol, kol peržengs liniją. Tada mes vėl pakraupsime ir klausime savęs kaip iki to nusiritome... Toks groteskiškas gyvenimo ciklas.

Tai gal laikas keisti tą ciklą? Gal pagaliau imkimės spręsti nuo problemos ištakų, nuo tų mažmožių.
Ir nereikia teisintis, kad žmonės vengia kreiptis į teisėsaugą dėl smulkių nusikaltimų. Taip, vengia. Vengia, nes rašant pareiškimą susidursi su tokia pareigūno veido išraiška... Po to pats jausies kaltu ramybės drumstėju. O kartais net ir apkaltintas būsi kaip antai Ariogaloje. Gana.

Užteks ignoruoti chuliganizmą, smulkias vagystes, vandalizmą, vairavimo ypatumus, kvaišalų vartojimą, iššaukiantį elgesį ir pan. Kamuolys šiandien yra policijos ir prokuratūros pusėje. Laukiu. Laukiu principingų ir esminių sprendimų Ariogaloje, Biržuose, Panevėžy, Kaišiadoryse... Visoje Lietuvoje. O pats ir toliau kreipsiu dėmesį į smulkmenas ir, kai reiks, skambinsiu 112.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!