Išgirdę nuosprendį,bandome aiškinti, kad mašiną esame pasiskolinę šiandienai. Lyg ir už tokį dalyką turėtų būti atsakingas mašinos savininkas. Deja, pareigūnas tik pareiškia apgailestaująs. Vyras dar bando pasakyti, kad tiek jis, tiek žmona šiuo yra bedarbiai, tad bauda, nors ir nedidelė, būtų itin nemalonus dalykas šeimai su dviem mažamečiais vaikais. Tačiau ir čia gailesčio nebuvo - pasiūlė pasiskolinti. Ir dar perspėjo,kad jei nesumokėsime per 10 darbo dienų, skola bus perduota anstoliams.

Mano nuomone, geriau būtų pasiūlę iškart važiuot pas dujininką susireguliuoti. Toks jų tikslas turėtų būti. Deja...Grįžę namo, pasijautę kaip didžiausi nusikaltėliai skambiname į rajono aplinkos apsaugos agentūrą. Norime pasidomėti, kodėl žmogus nėra perspėjamas, o iškart baudžiamas. Tačiau mums paaiškina, kad jie nieko nesprendžia, tokie nurodymai iš Vilniaus. Mat (...) yra nuspręsta, kad nėra įspėjimo, tik bauda.

Vis neįžvelgiant savo kaltės, pagalvojame, kad už tokį dalyką yra atsakingas tas, kuris montuoja dujų įrangą (mūsų vairuojamai mašinai dujų įranga įmontuota maždaug prieš pusmetį). Važiuojame ten. Mums sureguliuoja, sumokame 20 litų ir meistro paklausus, ar jis turėtų atsakyti už tai, paaiškina, kad dažniausiai išmetimo sudėtis gali kisti pavasarį ar žiemą, t.y. keičiantis metų laikui, gali priklausyti ir nuo dujų, kokių įsipili,nuo mašinos techninės būklės, kuri gali pakisti bet kurią minutę. Tad kaltinti meistrui nebūtų protinga. Ir pats prasitaria,kad tokių nuobaudų skyrimas - legalus reketas visos Lietuvos mastu.

Kadangi dar nedažnos tokios „akcijos“, visi ir tyli paburbėję po nosim, o ir pakeisti kažką ir neįmanoma. Juk nepiktavališkai važinėjame ir siekiame kuo daugiau užteršti orą. Užtektų pamatuoti, perspėti. Nes kaip bebūtų, mašina prieš pusmetį buvo techninėje apžiūroje, viskas tvarkoje. Tai iš kur turi galvon šauti mintis, kad „šiandien reikia pas dujininką, pasitikrinsiu išmetamo anglies monoksido kiekį“.

Gaila, kad pas mus visuose kasdieniuose klausimuose, problemose mažai galima įžvelgti patariamojo, skatinamojo valdžios vaidmens. Taip tik didėja nepasitikėjimas, nusivylimas, pasijauti persekiojamas. Jei gyveni, dirbi sąžiningai, bandydamas pragyventi, pas mus valstybėje užuojautos negausi.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!