Yra daugybė judėjimų, kurie jį suvokia visiškai skirtingai, bet į tai nesigilinkime. Sustokime ties tuo, kad maistas turėtų duoti energijos ir papildytų organizmą mikroelementais.

Turiu du vaikus darželinukus. Normalus svoris, vaikai aktyvūs, su valgiu problemų nėra, tiksliau nebuvo. Iki rugsėjo...

Dabar stebiu įdomią situaciją, vaikas darželyje nevalgo praktiškai nieko, o atėjęs namo suvalgo suaugusio žmogaus porciją. Ar tai sveika? Pažymiu, kad kalbame apie normalų maistą, o ne apie šlamštą.

Nesupraskite manęs neteisingai. Nekalbu apie traškučius, vaisvandenius. Dvejų metukų vaikas, važiuodamas iš darželio, prašo juodos duonos riekės pamatęs ją ant sėdynės.

Dabar apie sveikatos ministro atitrūkimą nuo gyvenimo.

Deklaracija graži: daugiau daržovių, žuvies, mažiau cukraus, riebalų, mėsos ir t. t.

Viskas gražu kaip Vakarų Europoje. Bet finansavimas ne toks kaip Vakarų Europoje: 1,43 Eur visai dienai.

Pasėkmės:

1. Daržovės pigiausios, kasdien tos pačios, paruoštos taip kaip paruoštos, nes prieskoniai irgi kainuoja, o dalies negalima. (Namie raugintos daržovės, salotos, tiesiog papjaustytos daržovės: viskas noriai valgoma).

2. Žuvis tai ne žuvis, o kotletas iš „žuvies faršo“, kuris galbūt gulėjo prie žuvies kažkiek laiko, ir dar praskiestas kažkuo, kad būtų dar pigiau. (Namie vaikai valgo žuvies kotletus labai noriai – darželyje be šansų). Ragavau tokį kotletuką darželyje – aš jo irgi nevalgyčiau.

3. Mėsa: ministras turbūt nežino, kad mėsa yra vienas pagrindinių mikroelementų ir baltymų šaltinių augančiam organizmui. O gyvulinės kilmės riebalai tai dar ir labai kokybiškos energijos šaltinis. Aišku, viskas su saiku.

4. O visko viršūnė: pakeiskime sviestą margarinu. Ministras turbūt nežino, kad margarinas yra pigus sviesto pakaitalas, iš hidrintų riebalų sukurtas karo metais tam, kad žmonės nemirtu badu. Aišku, galima rasti kokybišką produktą, bet pagalvokime – 1,43 Eur visos dienos maitinimui...

5. Pavyzdinė vakarienė – lietiniai su grietine. Viskas lyg ir gerai, kol nepamatai to lėkštėje. Lietiniai pilki ir beskoniai, nes cukraus negalima, kažkokie ruginiai miltai turbūt be gluteno, kuris, beje, daugeliui yra labai naudingas. Jei kramtyčiau kartoną, tikrai nepajausčiau skirtumo. O dar ir panašios spalvos. Grietinės irgi vien pavadinimas. Greičiau pigiausios grietinės mišinys, atkeliavęs iš Lenkijos, kurio sudėtyje grietinės nėra.

Ir pavyzdžių yra daugiau. Ką sako vien oranžinis kotletas su salotomis, beje, salotos irgi morkos. Turbūt praeitų metų derliaus, pagal kietumą ir sausumą.

Ir pasėkmė yra situacija, kurią turime. Dalies kitos šalies sprendimo panaudojimas, žiūrint pro savo prizmę, nesuvokiant situacijos visumos. Tėvai moką už maistą, kurio vaikai nevalgo. Vaikai visą dieną badauja, o vakare grižę namo persivalgo (neuždrausi vaikui paimti dar vieno kotleto, kai jis ir taip sulieknėjęs ir dar galimai visą dieną nevalgė). Maistas turėtų būti sveikas, bet jam skirta mažiau nei 1,5 Eur dienai. Tiek kainuoja porcija daugiau mažiau kokybiškų salotų. Pasėkmė – gauname šlamštą su sveikatos etikėte, kurio negalima valgyti, nes jis neturi skonio...

Norėčiau pažiūrėti, kaip ministras valgytų pernykščių morkų kotletą be druskos su tų pačių morkų salotomis užsigerdamas kažkuo panašiu į kefyrą. Ministre, ar priimsite iššūkį?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.