Draugių turiu, bet nė viena iš jų nesilaukia, o taip norėtųsi pabendrauti su žmonėmis, kurie šiuo metu gyvena panašiais kaip mano rūpesčiais. Taigi, kaip tariau, taip ir padariau. Padariau ir galima šiek tiek nusivyliau. Nusivyliau ir rašau Jums, būsimos mamos, kad žinotumėt, kas per „velns tie forumai yr“.

Tikitės rasti protingų pašnekovių, intelektualių pokalbių? Praktiškai be šansų. Štai kokie „pašnekovių“ tipai vyrauja būsimųjų mamyčių forumuose. Pasiskaitykite, gal atšoks fantazija, o gal kaip tik nuspręsite, kad tokie forumai yra puiki dirva jums sėti savo daržą. Ir žiūrėk, gal jis net subujos.

Atviruolės

Tokia narė jau nuo pirmosios dienos forume stebina savo atvirumu. Per pirmąsias žinutes visos greit sužino Atviruolės gyvenimo istoriją bei negandas. Ji nesibodi skalbti purvinų apatinių, nuoširdžiai visoms pasakoja apie viską, kas šauna į galvą.

Iš pradžių galbūt atrodo žavu, kad žmogus toks atsipalaidavęs ir nebijantis pasipasakoti, bet vėliau visuomet kyla dvejonių, mat tokia mamytė anksčiau ar vėliau ima pasakoti vis daugiau (ypač pajutusi, kad kažką sudomino). O tas „daugiau“ pereina į apkalbas arba savo pojūčių eskalavimą. Taigi, paprastai šis tipas glaudžiai susijęs su žemiau esančiu.

Savo pojūčių maniakės, emocingosios

Taip taip, Atviruolės mamytės dažnai tampa savo pojūčių maniakėmis. Turiu galvoje viešą kiekvieno šono sudūrimo, pilvo papūtimo, kūdikio sukrutėjimo skelbimą. Realus pavyzdys: viena iš forumo dalyvių kas rytą parašo, kaip jaučiasi. „Šiandien miegojau prastai, visą naktį varčiausi nuo vieno šono ant kito, laksčiau „sisioti“ gal 5 kartus, vyras mane pažadino 6 ryto, kad miegočiau ant kairiojo šono. Galiausiai ryte apsivėmiau ir sudūrė dešinįjį pilvo šoną, tai nebepusryčiavau, tik atsigėriau stiprios arbatos...“. Paskui sekė „būsenos atnaujinimas“ po pietų ir vakare.

Kartais pasakojamos net intymios detalės, kurios verčia pasijausti kiek nepatogiai, pavyzdžiui, diskutuojant apie ultra garso tyrimą „vidiniu“ būdu, liejosi diskusijos ir palyginimai su lytiniu aktu (esmės tikrai nepasakosiu, tik pasakysiu, kad tikrai ne viena būsimoji mama reiškė savo nuomone įpindama į sakinius savo „patirtį“).

Taip pat tokios būsimos mamytės nevengia reikšti nepasitenkino ir pasipiktinimo kitomis. Vėlgi, realus pavyzdys: viena užklausia forumiečių, ar šiųjų vyrai ketinai dalyvauti gimdymuose. Kažkuri atsako, jog josios vyras prisibijo. Emocingoji puola reikšti savo pasipiktinimą „Vyras padarė vaiką, tai lai gimdo kartu, lai alpsta ir pan. Juk tai dviejų žmonių reikalas“ arba rėkia „O mano vyras tai niekada gyvenime taip nepasakytų, jis iškart pasakė, kad būtinai dalyvaus gimdyme ir aš nesuprantu, kaip kiti vyrai gali tai sakyti, išsiskirčiau su tokiu vyru iškart“. Taigi tokios moterys diskutuoja aršiai, vadovaujasi emocijomis, galvoja tik apie save, mažiausiai mąsto, ar yra kažkam yra įdomios, ar ko nors neįžeidžia ir ar ne per daug sau leidžia.

Valdovės, kritikės (visa žinančios)

Tai vienas iš dominuojančių narių tipų – visa žinanti būsimoji mamytė, kurios neduok Dieve, niekas nepastums ir neužgaus. Tokia kritikė drėbs savo nuomonę be jokių pagražinimų, demonstruos savo galią pavyzdžiais, kaip šauniai ji tvarkosi darbe, namie ir kitur, pasakos, kaip „pastatė į vietą“ daktarę ir užkišo burną erzinančiai kolegei.

Realus pavyzdys: forume įsivyravus slogių pirmųjų nėštumo požymių aptarinėjimui (pykinimas, nuovargis ir pan.), viena mamytė vis pasidžiaugia, kaip gerai jaučiasi. Tai pakartojama ne kartą ir ne du. Kritikė nepraleidžia šios informacijos ir pasitaikius progai drebia „O tu pastebėjau mėgsti pasigirti“ ir pan. Arba agresyviai veja vieną forumiečių į ligoninę sudūrus šonui, nes viena boba sakė, kad kitai bobai tai baigėsi labai prastai ir reikia turėti gėdos šitaip nesirūpinti savo būsimuoju kūdikiu.

Tokia būsimoji mamytė dažniausiai prieštarauja visoms nuomonėms, niekam nepritaria, mėgsta jausti vadžias savo rankose, tad niekada nenusileidžia nė viename pašnekesyje (juk nusileidimas reikštų iškeltą baltą vėliavą).

Merginos – monologai (ne savo noru)

Tai būsimos mamytės, kurios į forumą užsuka tik kartais. Dažniausiai jų nuoširdūs klausimai ar nuomonės paskęsta, kaip lašas jūroje. Jas užgožia Atviruolės, Savo pojūčių maniakės, taip pat Valdovės. Tokios narės, tikėtina, protingos merginos, kurios nesėdi forume nuo ryto iki vakaro, prisijungia tik kartais, laukia atsakymų į paprastus savo klausimus, ar nuoširdaus palaikymo. Deja, jei forume nesėdi 24/7, greičiausiai tavęs niekas nepastebės, o tavo įrašus it pėdsaką smėlyje iškart nuplaus ošianti jūros banga (aktyvios narės).

Optimistės, palaikančiosios

Tai smagios būsimos mamytės, kurios stengiasi palaikyti pakilią nuotaiką, nesiskundžia, domisi kitomis, pernelyg neatvirauja. Nesėdi forume kiaurią parą, užsuka kartais, dažniausiai nepaskęsta diskusijų jūroje, kažkaip sugeba palaikyti pokalbį. Liūdna, bet tokių nėra daug, o ir pačiai neturint marių laiko skaityti šimtus sudiskutuotų puslapių per dieną nėra lengva tokias nares atsifiltruoti. O su tokiomis merginomis būtų įdomu padiskutuoti...

Kaip ten bebūtų, užsuku aš vis kartais į tuos forumėlius, paskaitau gerdama kavą, kartais pasijuokiu, kartais paliūdžiu ir kaskart nusprendžiu, kad virtualus pasaulis yra lėkštokas ir naivus, ir draugų ten kažin, ar rasi. Žmonės čia kalba garsiau ir drąsiau nei realiame gyvenime... Tad gal geriau pasieškosiu aš bendraminčių stumdydama vėžimėlį savo taip mylimomis Vilniaus senamiesčio gatvėmis ar renginiuose, tiksliau ten, kur tikrai renkasi aktyvios smagios mamos. Tokios mamos, kurios daugiau laiko leidžia veikdamos nei sėdėdamos prie kompiuterio.

Mielos protingos būsimos mamos, tikiuosi kažkur susikirs mūsų keliai ir užmegsime prasmingus pokalbius be apkalbų ir egoizmo, o trikdantį atvirumą paliksim tiems laikams, kai būsim pakankamai susidraugavusios pasipasakoti daugiau.

Visiems ir visoms sėkmės ruošiant dirvą.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite savo patirtimi – mėgstate diskutuoti virtualiai? Susiduriate su aršiais forumų dalyviais? O gal esate taip gavę puikių patarimų? Forumų dalyviai, prisipažinkite, ar iš tiesų tarp diskutuojančiųjų gausu keistų tipų?

Būsimos mamytės, papasakokite apie savo patirtis - ar sudėtinga rasti patarimų, draugių, kurioms taip pat rūpėtų tos pačios, su kūdikiu susijusios temos?

Savo patirtimi galite pasidalinti žemiau. Taip pat laukiame Jūsų laiškų el.paštu pilieciai@delfi.lt: