Taigi, paanalizuokime tuos, kurie šiandien diktuoja madas. Tuos, kuriuos stebi ir seka mažiau sąmoningesni, ne visada turintys savo nuomonę. Tarkim, kad mes visi esam devintokai. Paanalizuokime mūsų klasės „elitą“.

Pristatau klasės „chebrą“, šiais laikais vadinamą „elitu“.

Andriukas Kalnietis. Pamenat, buvo toks serialas apie nemirtingą Dankaną Maklaudą? Tik tas negeriečiams galvas kapojo kardu, o šitas kapoja negailestingais žodžiais ir keiksmažodžiais, bet kurį žemesnio intelekto ar sąmoningumo tautietį. Andriukas vadovauja mokyklos sienlaikraščio kūrimo būreliui, todėl jį visa mokykla pažįsta. Sienlaikraštyje apstu nepakantumo, patyčių ir keiksmažodžių, dažnai jo tėvai kviečiami į mokyklą, pasikalbėti su auklėtoja, o pats Andriukas yra nuolatinis direktorės kabineto lankytojas. Andriukas veda radio laidelę mokyklos radijuje, kurioje dažnai kalbina tik savo klasiokus, arba vyresnių klasių mokinius, su kuriais nori draugauti.

Andriuko problema yra ta, kad jo tėvai emigravo ir vaikui teko keletą metų užsienyje pagyventi. Daugiau ten neištvėrė – jo charakteriui skleistis labiau tiko lietuviška infantilumo aplinka, todėl jis grįžo. Jis turėtų būti jau vienoliktokas, tačiau praleistų metų užsienyje Lietuvos mokykloje neužskaitė ir teko vaikinukui mokytis žemesnėje klasėje. Na, vienas geras dalykas dėl to užsienio tikrai yra – Andriukas geriausiai iš visos klasės kalba angliškai, todėl gali pasityčioti ne tik iš mokinių, bet ir savo anglų kalbos mokytojos dėl anglų kalbos spragų.

Algiukas Lėtas. Veda beveik visus mokyklos renginius todėl yra nepamainomas mokykloje. Dar jis filmuoja mėgėjišką satyrinę TV laidelę apie peliukus. Yra tikrai gerbiamas už talentus, dažnai sužiba savo aukštesniu nei vidutinio klasioko intelektu. Būtent dėl to mokyklos vadovybė užmerkia akis į kasdieninius jo pasimėgavimus chuliganizmu ir neapykantą kitiems. Atrodo, lietuviškai rašyti moka, bet tyčia visaip kaip darko lietuvių kalbą taip, kad akyse dvejinasi ir trejinasi.

Jo rašinėlius taisanti lietuvių kalbos mokytoja dažnai sveriasi už krūtinės širdies srityje, bet nieko pakeisti negali – žino, kad taip mokinys rašo tyčia, norėdamas ją sunervinti. Ir blogo pažymio rašyti negali, nes kaip gi čia blogai vertinsi už lietuvių kalbos darkymą, jeigu mokinys puikiai veda renginius ir dar laidelę filmuoja?

Beata Gražulytė dažnai rašo straipsnius ir fotografuoja Andriuko redaguojamam sienlaikraščiui. Galbūt užaugusi bus talentinga menininkė, bet paskutiniu metu yra „užsėdusi“ ant apsinuoginusių moterų temos. Net parodą suorganizavo mokykloje ir basiai supyko, kad direktorė neleido pusnuogių moterų nuotraukų prie kalėdinės eglutės statyti.

Dar Beata baisiai pyksta ant visų mokinių, kurie slapčia juokiasi iš jos parodos ir visus tokius negražiais žodžiais vadina. Viskas su jos paroda būtų gerai, dėl meno nesiginčijama, bet ji pati dažnai sau prieštarauja, nes vieną ketvirtokų sukurtą „uabą“, remontuojantį kompiuterius, kuris reklamuojasi irgi su pusnuogių moterų nuotraukomis (tik, mano manymu, gražesnių, jaunesnių moterų, nei Beatos nuotraukose) baigia užėsti skundais ir raštais. Atseit, jūs, ketvirtokai, žeminat moterį, jeigu savo paslaugas reklamuojat su pusnuogių merginų nuotraukomis, o aš štai, menininkė, man tai galima tokias nuotraukas daryti ir rodyti visiems. Ketvirtokai iki šiol nesuprato ką jie ne taip padarė, bet savo taktikos nepakeitė, todėl Beata baisiai pyksta – juk pusnuogių moterų nuotraukos yra jos sugalvotas menas!

Ilzė Katutytėlė. Poetė ir svieto lygintoja. Ji dažnai veda pirmokams pamokėles apie tai, kaip negerai sakyti „pinigėliai“ ir „katinėlis“. Pati nuolat giriasi savo turimais kišenpinigiais ir tuo, kad dar devintokė būdama sugeba užsidirbti tiek pinigų, kad net mokesčius moka. Ilzės mylimiausios temos: kiek litų ji gauna iš kvailiukų pirmokų už savo pamokėles ir su kiek vaikų mokykloje ji nesikalba, nes juos užblokavo: buvo negražūs, ne taip kalbėjo, jos nepagyrė. Kaip ten bebūtų, Ilzė labai reikalinga ir klasei, ir mokyklai, ir šaliai. Ji rašo gražius eilėraščius ir jos pamokėlės „Moki žodį – žinai kelią“ yra vertingos pirmokams. Visi vyresnių klasių vaikai, kurie lankėsi Ilzės plačiai išreklamuotose pamokėlėse, tyliai juokiasi iš jų lygio ir garsiai apie tai nekalba, nes niekas nenori būti „užbanintas“ už savo nuomonę.

Dar Ilzė turi vieną neįkainojamą savybę – kartais apginti kokį bėdžių, kurio į mokyklos šokius neįleido, todėl mokytojų kambaryje ji vadinama svieto lygintoja. Jos auklėtoja yra sunerimusi, kad beaugdama mokinė vis labiau ir labiau nekenčia vaikus auginančių mamų, visaip šaiposi iš jų ir moralizuoja, tikina pati niekada vaikų neturėsianti.

Dvi Mildos. Vienos mėgstamiausias dalykas yra chemija, nes labai jai patinka įvairias medžiagas, ypač actą garinti. Ši Milda tarp klasiokų yra vertinama todėl, kad daugiau nei kiti jos bendraamžiai žino apie visokius sekso reikalus. Apie ją daugiau pasakyti ir nėra ko.

Kita Milda yra Gužaitė. Pastaroji mokosi klasėje nuotoliniu būdu, todėl mokykloje pasirodo tik tada, kai reikia atsiskaityti arba mokyklos taryboje atsilaisvina koks postas. Šita Milda yra pati geriausia klasės mokinė, pati protingiausia, todėl jai ir į mokyklą eiti nereikia. Už tai labai pyksta Andriukas ir nuolat atvirai ir anonimiškai aną ėda, skundžia ir visokiais purvais drebia mokyklos sienlaikraštyje. Milda būtų tikrai nepriekaištingos reputacijos, jeigu dažnai jos nuomonė nebūtų kaip senos moteriškės – už tai ją Andriukas ir pliekia savo žodžių kalaviju. Protingoji Milda nekenčia Andriuko taip, kaip ir jis jos, todėl kaskart jai pasirodžius mokykloje jie susikimba taip, kad tik mokyklos direktorė gali išskirti. Dėl tų peštynių ir garsaus spiegimo Milda neteko visų galimų postų mokykloje.

Klasės „elitui“ priklauso ir Agnė Stilistė. Ji visoms mergaitėms yra mados ir grožio etalonas. Kitoms nereikia vargintis ir savarankiškai galvoti kas yra gražu, o kas ne – visoms patinka tai, kas patinka Agnei. Agnei galima tik pavydėti, nes ją myli už viską: už tai ką kalba, kad kartais nusikalba, kad gražiai atrodo, kad supranta tai, kas madinga. Jai pavydėti galima ir dėl to, kad nei vienas mokinys visoje mokykloje nesulaukia tiek dėmesio ir gerbėjų net už pirstelėjimus. Su Agne norėtų draugauti visi klasės berniukai ir visos mergaitės. Mokytojos irgi.

Anksčiau šiai devintokų klasės chebrai priklausė ir Artūriukas Ratuotasis. Tik jį pašalino iš mokyklos už tai, kad negailestingai keršijo ir engė visą klasės „elitą“, o dar sklando gandai, kad Artūriukas kelis kartus į mokyklą atėjo girtas. Na, bet mokinio nėra ir problemos nėra. Kalbėkime apie tuos, kurie yra.

Visi aukščiau išvardinti yra viena devintokų „chebra“, kurie vienas kitą palaiko, pridengia, užstoja. Neduok Dieve, jeigu tu mokaisi šioje devintokų klasėje ir nei su vienu iš šios chebros nedraugauji. Tada tu esi atsumtasis, esi pasmerktas patyčioms ir kasdieninei neapykantai.

Visi jie (na, gal išskyrus vienintelę pirmūnę Mildą) yra atvirai nepakantūs kitokią nuomonę turintiems, su jais nesutinkantiems, nesuprantantiems jų „bajerių“, turintiems mažiau pinigų, silpnesnės psichikos, mažiau išsilavinusiems. Visi jie nuolat giriasi, kaip tokius engia, blokuoja, ėda ir talžo.

O viskas, ką tau reikia daryti, tai tik garsiai ir tyliai, padlaižiaujant girti juos ir jų nuomonę besąlygiškai, ploti rankomis ir lankstytis jiems einant koridoriumi. Džiaugtis ir gėrėtis visada, kai jie vemia, kakoja, perdžia, keikiasi, koneveikia kitus. Nes jie yra jėga! Jie yra tie, nuo kurių priklauso tavo ateitis. Beje, tavo, eilinio klasioko ateitis yra nyki, jeigu tokia iš viso yra. Nes jeigu nepritarsi „elito“ nuomonei, tai gali nuo dabar pradėti taupyti savo laidotuvėms – nemirusius sava mirtim, užės gyvus.

Tai kokia gi ta infantiliškos Lietuvos ateitis, jeigu lygiuojamės į savo klasės „elitą“?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!