Pastaruoju metu tokiu blogiečiu žiniasklaidoje vis dažniau tampa žemų sanaudų bendrovė „Ryanair“. Būtent žemų sanaudų, o ne pigių skrydžių, tačiau verkšlentojams nelabai svarbu, kuo skiriasi šios dvi sąvokos. O kuo skiriasi, galite pasiskaityti specialistų bei suvokiančių, apie ką kalba, tekstuose.

Tai kodėl gi tas „Ryanair“ toks blogas ir turėtų būti sunaikintas? Na, bent, mažų mažiausiai, turėtų būti uždrausta skraidyti į/iš Lietuvos. Atsakymų išgirsite nemažai: „Ryanair“ ima mokestį už bagažą, matuoja ir sveria rankinį bagažą, neleidžia nešti dviejų bagažo vienetų į lėktuvo saloną, patikrina bilietus ir suvaro laukti lėktuvo ant laiptų, neskiria vietos su bilietu ir turi lėkti kaip akis išdegęs, nes gi reik tą vietą prie lango užsiimti. Skrydžio metu siūlo žiauriai brangų maistą ir gėrimus bei visokias erzinančias loterijas. Dar žiū, ir už naudojimąsi tualetu ims mokestį (nors jų vadovas jau seniai pripažino, kad tai reklaminė antis, kurią vis kažkuri žiniasklaidos priemonė pasigriebia).

Ne gana to, šie niekšai kartais priverčia palikti 2 metų vaiką oro uoste, ir išskristi palikus vaiką svetimiems žmonėms (čia, manau, galima būtų kokią madingą laikiną Seimo komisiją sudaryti, kad išsiaiškintų, ar tėvystės/motinystės teisių nereiketų atimti iš tokių ne visai pilno proto skraidytojų, paliekančių vaikus svetimiems žmonėms...).

Tai kaip gi išvengti tokio blogiečio, kaip „Ryanair“, „pinklių“? Ogi labai paprastai. Laikykitės oro bendrovės nustatytų taisyklių. Jei bagažas turi sverti 10 kg, tai ir įsidėkite leidžiamą kiekį. Nereikės oro uoste kraustyti bagažo ir kaltinti visą pasaulį, tik ne save. Jei ledžiama nešti vieną vienetą, tai ir neškite vieną vienetą. Jei vaikui nuo 2 metų reikia pirkti normalų bilietą, tai ir pirkite, o ne gudraukite bandydami pataupyti. Pamatysite, kaip taisyklių laikymasis greituoju būdu išsprendžia visas nebūtas „problemas“.

Be abejo, „Ryanair“ nėra šventieji. Jų kainos skelbimo, valiutos konvertavimo procedūros yra vykdomos nesivadovaujant geriausia praktika. Tačiau labai retai kas juos kaltina dėl šių aplinkybių, dėl kurių pagrindas kaltinti greičiausiai būtų. Kaltinama gi dažniausiai dėl jų taisyklių taikymo, kurių privalu laikytis, o jei nesilaikai, tai – pats kaltas.

Dar prie didesnio absurdo prieinama, kai „Ryanair“ kaltinamas neva maksimos stiliumi žudantis mažąsias ir gerąsias avialinijas. Čia jau kvepia paburnojimu prieš laisvą rinką ir elementariu situacijos nesuvokimu. Jei „Ryanair“ sugeba sumažinti kaštus iki minimumo (beje, tai pavyksta ir dėl aukščiau minėtų taisyklių griežto laikymosi) ir jų skydžio kaštai vienai kėdei vienam keleiviui yra dvigubai ar daugiau mažesni nei konkurentų, tai reikėtų ploti ir džiaugtis.

Kad jie tokį kaštų taupymą sugeba perkelti keleiviui – neabejotina. Jei jums ir nepavyko nusipirkti bilieto už 5 Lt (man yra tekę skristi ir už 0.01 EUR), tai tikrai laisvai galite nusipirkti bilietą už 120 Lt į Londoną ar Milaną (Bergamą). Pabandykite nuskristi ten su tradicinėmis aviakompanijomis (gal reikėtų sakyti „brangių skrydžių“, jei jau anas vadinsime „pigių“) - be 300 Lt galite nė nesvajoti.

Taigi, ar tikrai „Ryanair“ tokia blogybė, kokia ją pateikia vienas ar kitas žiniasklaidoje švystelėjęs straipsnis? Nesąmonė! Jei priimi tau pateikto „žaidimo taisykles“ - tai puiki aviakompanija, leidžianti pigiai nuskristi į Europą ir pasimėgauti poilsiu ar pažintine kelione toliau nuo tautiečių pamėgtų Egipto ar Turkijos.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!