Lietuvoje emigracija - tai opus ir turbūt skausmingas dalykas, nes išvyksta ir nebegrįžta žmonės. Išskyrus atostogas. Čia ir taip aišku, visi emigrantai per atostogas grįžta atgal į tėvynę.

Na gerai, gerai, gal ne visi, bet gal kokie 25 proc. emigrantų aplanko savo tėvynę per atostogas. Ir tai tik gal... Na, kaip ir minėjau, ir man šis klausimas iškilo. Greičiausiai vienas ir vienintelis faktas, kodėl aš noriu emigruoti svetur, yra išsilavinimas, būsimosios profesijos įgijimas. Neginčytinas faktas yra tas, kad ir Lietuvoje puikiai galima įgyti profesiją ar baigti studijas. Bet norint baigti, tarkim, kokio nors režisieriaus specialybę, nemažai „šlamančių“ reiks pakloti. O kadangi užsienyje kai kuriose Europos valstybėse mokslas yra nemokamas, tai todėl ir mane tai šiek tiek vilioja.

Kadangi aš aštuntokas ir mano mokykloje galima mokytis tik iki 8-klasių, reiks keisti ir eiti kitais metais į kitą mokyklą. O į kitą mokyklą aš nenoriu. Dėl to, kad labai nesmagu mokytis su tokiais žmonėmis, kurie rūko, ateina į pamokas girti, tyčiojasi iš visų ir t.t. Gal ne kiekviena Lietuvos gimnazija, bet kas antra, tikrai neabejoju, kad joje viskas tas vyksta. Iš kur viską taip žinau, turbūt kyla jums klausimas. Kadangi net keturi giminaičiai ėjo į skirtingas gimnazijas šiais metais, tai todėl buvo galima padaryti ir išvadas bei viską apibendrinti.

Visi turbūt esat girdėję apie tokį dalyką kaip moksleivių mainų programos. Ir man yra šansas dalyvauti mainų programoje ir baigti 9-12 klases užsienyje. Bet ar aš, dalyvaudamas mainų programoje, netapčiau jaunuoju emigrantu?

Iš dalies norisi dalyvauti toje mainų programoje ir pradėti naują gyvenimą, susirasti naujų draugų, praplėsti pasaulio geografiją, susipažinti su kita kultūra. Ir, be abejo, būti užtikrintas ateityje, kad galėsi siekti savo planų. Bet nesinori palikti draugų, šeimos ir gimtosios žemės. Ir dar nesinori, nes reikės adaptuotis naujoje aplinkoje. Bet aš savęs klausiu „ar taip ir baigti tuos visus mokslo metus Lietuvoje, suole. Ar įrašyti naują puslapį savo gyvenime...“

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!