Kitaip tariant, iniciatyvinė grupė mano, kad reikia rašyti Džordžas Bušas, Liudvikas Vitgenštainas, Enrikė Iglesijas (o gal Iglesijasas), užuot naudojus originalias formas (George Bush, Ludwig Wittgenstein, Enrique Iglesias) ar bent jau originalias formas su lietuviškomis galūnėmis. Tačiau naudojant lietuvišką transkripciją, kyla net keletas bėdų.

Pirmiausia, ne visi užsienio kalbų garsai gali būti užrašyti lietuviškomis raidėmis. Pavyzdys - aktorės Reese Witherspoon pavardė. Lietuviška tradicija (gaji verstinėse knygose) šią aktorę pervadintų Viderspūn, Vizerspūn arba Viverspūn. Problema tame, kad visi trys variantai net dviejose pavardės vietose užrašo neteisingus garsus. Lietuvių kalboje nėra nei angliškojo "w", nei "th" garso.

Kita bėda kyla tada, jei norėtume rasti informacijos užsienio kalba apie lietuviškai užrašytos pavardės savininką. Naudokime tą patį pavyzdį. Kaip galėtų atrodyti Ryz Vizerspūn angliškai? Weatherspoon? Wizzerspoon? Veezerspoon? O jei tai ne taip gerai žinomas žmogus, ir jo pavardė ne angliška, o, sakykim, suomiška? Kaip jį rasti?

Trečioji problema - pagarba žmogui ir jo vardui. Kaip manote, ar patenkinta būtų mūsų minėta aktorė, kai pakeistoje jos pavardėje lieka tik 5 originalios raidės iš 11? Galų gale, visi iniciatyvinės grupės nariai turėtų paklausti savęs, ar smagu būtų matyti savo pavardę, užrašytą taip, kad ją šiek tiek panašiai į tikrąjį skambesį perskaitytų, tarkime, britai? Galiu pateikti porą pavyzdžių, absoliučiai nesiekdamas nieko įžeisti, tik parodydamas pavardžių transkripcijos kurioziškumą. Imu pirmus pasitaikiusius vardus iš Delfi pateikto iniciatyvinės grupės sąrašo: Rawmoouldus Awzollus, Uldawnar Poulouskearnear, Uroonus Zhebrewnus...

Absurdas, ar ne? Net ir draudimas naudoti q, w ar x asmens dokumentuose sukelia ne mažesnių problemų. Tai lygiai taip pat iškraipo žmogaus vardą. Žmogus turi teisę į tokį vardą, kokio nori, ir niekas šios teisės neturi atiminėti. Aš pats net ir rengdamas dokumentus užsienio kalba, naudoju originalią lietuvišką rašybą - su visomis č ir ž..

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!