Seniūnaitis visada operatyviai gali pateikti informaciją savivaldos tarnautojui apie problemas: ar tai ženklo kažkur trūksta, ar tai duobė nauja atsirado, ar kam nelaimė atsitiko. Tokie pavyzdžiai rodo, kad seniūnaičių ir savivaldos bendradarbiavimas gali būti sėkmingas, kai abi pusės yra nusiteikusios bendradarbiauti.

2013 lapkričio 14 d. Seime priimtas vietos savivaldos įstatymo pataisos, kurios numato, kad seniūnaičiai bus renkami kas treji metai, kandidatuoti į seniūnaičius galės tik toje seniūnaitijoje deklaravęs gyvenamąją vietą ir seniūnaičiams galės būti skiriamos išmokos, už kurias atsiskaitoma pagal savivaldybės tarybos patvirtintą tvarką.

Gerai tai, kad vienas seniūnaitis nebegalės būti kelių seniūnaitijų seniūnaičiu. Na, nežinau, ar numatytos išmokos už veiklą paskatins geriau dirbti ir „būti matomais“ seniūnaičius, - čia klausimas ateičiai. Artėjant gegužės mėnesiui, naujiems Klaipėdos miesto seniūnaičių rinkimams, tikiuosi, kad savivaldybės administracija neseks praeitų rinkimų pavyzdžiu, kai patys seniūnaičiai turėjo rinkti parašus už save. Rinkimus galima organizuoti pasitelkiant švietimo įstaigas, bibliotekas ar net internetą.

Taip pat galbūt galima diskutuoti apie kai kurių seniūnaitijų sujungimą ar jų ribų koregavimą, kad neliktų seniūnaitijų be seniūnaičių. Norėtųsi ir aiškios tvarkos, kaip seniūnaičiai gali pasinaudoti jų seniūnaitijoje esančiomis savivaldybės įstaigų patalpomis bendruomenių veiklai. Tik šie visi klausimai turėtų būti derinami su seniūnaičiais.

Daug kas klausia, ar pirmas seniūnaičių blynas Klaipėdoje neprisvilo? Visiems atsakau - viskas priklauso nuo seniūnaičio. Jei seniūnaitis buvo išrinktas ir nieko nenuveikė, tai, manau, niekas kitas nekaltas, tik jis pats. Postringavimai, kad kažkas trukdo veikti, nėra pinigų. Manau, trūksta tik fantazijos ir noro veikti, kelti ir spręsti seniūnaitijos problemas.

(...) Ir dirbdami savanoriškais pagrindais seniūnaičiai tikrai gali padėti, tarpininkauti sprendžiant problemas. Tai, manau, įrodė aktyviai dirbantys Klaipėdos seniūnaičiai. Atsiradus vietos bendruomenės programai seniūnaičiai galėjo teikti paraiškas vietos bendruomenių taryboms. Taip Klaipėdoje atsirado ne vienas lauko treniruoklis, dešimtys naujų vaikų žaidimo aikštelių, atnaujintos krepšinio aikštelės, suoliukai, organizuoti bendruomenės renginiai. Šie pavyzdžiai rodo, kad seniūnaičių atsiradimas Klaipėdoje pasiteisino.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!