Tarkim, aš buvau valstybės uždaryto „Snoro“ banko klientas. Tarkim, aš ten turėjau 10 tūkst. Lt indėlį. Visą jį man valstybė pagal indėlių draudimo įstatymą gražiai grąžino. Ką su juo man daryt toliau, jei dabar išleist neketinu, o į kitus bankus nešt nebenoriu (mažumą prisibijau)?

Taigi va, alternatyva – VTL. Nors taupymo procentas ir neįspūdingas (gal net mažiau už infliaciją), bet juk savai valstybei skolinčiau - ši gal neapgaus.

Nusprendžiau pasirinkti 2 metų VLT su 2,8 proc. metiniu pelningumu.

Yra du būdai įsigyti VTL – internetu ir pašte. Čia tik grynaisiais. Kadangi kaip tik turėjau grynuosius, pasirinkau paštą.

Juolab esu susidūręs su bankų godumu – jie už savo paslaugas ima visokius plačiai nereklamuojamus mokesčius: pvz., pinigų išgryninimo pasibaigus indėliui (net jei jį buvai atidaręs įnešdamas grynuosius), pervedimo į kitą banką, pervedus - įskaitymo į savo sąskaitą, ir t.t.

Tad nutariau, kad pasibaigus terminui geriausia bus išmokas už VTL pasiimti pašte. Mat viešojoje erdvėje buvo tvirtinama, kad čia jokių papildomų mokesčių nebus. Tai yra, už savo 10 tūkst. litų per metus pajamų gaučiau 280 Lt ir juos atsiimant - jokio papildomo apmokestinimo. Taškas.

Arčiausias pašto skyrius - Žirmūnuose, Minsko „Iki“ prekybos centre. Pastoviu eilutėje. Pašto tarnautoja į mano apsidraudėlišką (vis dėlto) klausimą, ar įsigijant VTL ir jų terminui pasibaigus atsiimant pinigėlius nebus jokių papildomų mokesčių, atsako paprastai: „nežinau, mes tik tarpininkai“. Tą patį man kartoja ir pakviesta pašto skyriaus vadovė, pridūrusi: „jūs pirmas, kuris to klausia“.

Man tai jau nebepatinka. Toks neapibrėžtumas, kai kalbama apie pinigus, daugiau negu keistas. Juolab paraiškoje, kuri pildoma norint įsigyti VTL, apie tai (mokesčius) – irgi nė užuominos.

Ką gi, kadangi turiu reikalų Gedimino prospekte, nutariu užsukti į Centrinį paštą. Kur jau kur, o sostinės pagrindiniame pašto skyriuje į visus savo klausimus dėl VTL, maniau, gausiu tikslius ir aiškius atsakymus.

Ir iš tikro – tarnautoja, į kurią nukreipė šio pašto (Centrinio!) informacija, neklausiama pasako, kad atsiimant pinigus iš palūkanų bus išskaičiuotas 0,5 proc. mokestis. Mintyse sumetu: per metus 280 Lt palūkanų, vadinasi, 1,4 Lt mokesčio arba 2,8 Lt už dvejus. Tegu - visiems gi reikia užsidirbti.

Tačiau apsidraudėliškai visgi klausiu: kur tai fiksuota? Paraiškoje, kaip sakiau, apie tai nė žodžio. Jokios sutarties kaip, tarkim, atidarant indėlį banke, čia, pašte, man niekas nesiūlo. O ką žinai, kaip ten bus po dvejų metų, gal užsimanys ne 0,5 proc., o, tarkim, penkių. Ir ką tada kam įrodysi, jei raštiškai tai niekur nepatvirtinta? Be to, gal sugalvos naujų mokesčių atbuline data, kaip kad neseniai Vyriausybė siūlė apmokestinti jau sudarytų terminuotų indėlių palūkanas.

Mergužėlė už pašto (Centrinio!) langelio aiškiai sutrikusi, nes į tokius mano paprastus klausimus atsakymo nežino. Na ką gi, nežino, tai tegul kviečia savo vyresnybę, - neatlyžtu.

Mergužėlė kažkur ilgai skambina, o po to pasako eiti pas kažką į kažkokį kabinetą. Eiti niekur nenoriu (kodėl turėčiau klaidžioti koridoriais?), todėl pasakau, tegul patys ateina, ne tokie jau dideli ponai.

Vėl derybos telefonu. Ateis, galiausiai pažada mergužėlė. Bene 10 minučių laukiu. Pagaliau atėjo net dvi - iš pradžių Finansinių paslaugų departamento tarpininkavimo grupės vadovė Laima Blusiuvienė, o vėliau ir to paties departamento vadovė Neringa Knyvienė. Aš joms - savo ankstesnius klausimus, jos man – nieko konkretaus arba visai ne į temą. Jokio raštiško patvirtinimo dėl apmokestinimo tvarkos irgi neketino pateikti. Vien šnekos.

Galiausiai pasijutau, kad visa tai jau ima kvailai atrodyti. Tad lioviausi klausinėjęs vis to paties ir išėjau suirzęs. Žinoma, jokių VTL neįsigijau. Pagalvojau: jei tokia tvarka sostinės paštuose, tai kaip yra kur nors provincijoje.

Tiesa, vėliau, vis dėlto, paskambinau vtl.lt tinklalapyje nurodytu informacijos telefonu. Atsiliepęs konsultantas iškart paaiškino, kad, pasibaigus VLT terminui, pašte, vis dėlto, turėsiu sumokėti mokesčius. Tuos pačius 0,5 proc. – tik ne nuo palūkanų, o nuo VISOS SUMOS! Taigi mano atveju ne 1,4 Lt per metus, o jau 50 Lt! O gal net 100 Lt, jei skaičiuosim už dvejus metus.

Jei taip, tai VLT pelningumas, jokie ne Finansų ministerijos žadėti 2,8 proc., o tik 2,3 proc. (280 – 50 = 230 Lt)! O gal dar yra (arba bus atbuline data) ir kitokie mokesčiai?

Štai ir bandyk skolinti valstybei. Geresniu atveju liksi kvailio vietoje ir nervus patampys. Blogesniu būsi dar ir išdurtas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!