Dirbu keliose valstybėse veikiančioje įmonėje struktūrinio padalinio vadove. Iki išėjimo į dekretą organizavau struktūrinio padalinio darbą, vykdėme numatytus planus, nebuvo jokių nusiskundimų iš vadovų dėl mano vadovaujamo padalinio ir mano pačios darbo. Prieš pat išeinant dekretinių atostogų, mano padalinys buvo apdovanotas už gerus darbo rezultatus.

Tačiau viskas kardinaliai pasikeitė, kol buvau vaiko priežiūros atostogose. Įmonėje per tą laiką įvyko reorganizacija, pertvarkyti buvę padaliniai, kai kurių net nebėra arba jie prijungti prie kitų padalinių, didžioji dalis vadovybės (taip pat ir tiesioginis vadovas, kuriam esu pavaldi) ir darbuotojai-kolegos pasikeitę.

Struktūrinis padalinys, kuris nurodytas mano darbo sutartyje, panaikintas. Kadangi visą laiką su savo padalinio darbuotojais palaikiau ryšį, tad buvau informuota, jog man grįžus mano etatas iš karto bus panaikintas. Tai žodžiu patvirtino ir dabartinis mano vadovas. Tačiau prieš pat grįžimą į darbą buvau informuota, jog viskas lieka galioti tas pats. Oficialiai aš vienintelė tebedirbu panaikintame struktūriniame padalinyje ir jau keletą mėnesių niekas dėl to nėra daroma.

Darbdavys reikalauja, kad pasirašyčiau, jog sutinku su nauja atlyginimų skaičiavimo tvarka, kuri man yra nepriimtina. Dabar nematau tikslo ir toliau dirbti vadove, nes tokio padalinio, kuriame esu įdarbinta, nebėra, o ir vadovo pareigos dabartinėje situacijoje nebeturi jokios reikšmės, nes faktiškai nebėra vykdomos pareigybės funkcijos – yra likusi tik viena funkcija, kurią atlieka ir buvę mano padalinio darbuotojai.

Kadangi nebėra tokio padalinio, kuriame dirbu, tai itin atsiliepia mano darbo užmokesčiui, kuris tiesiogiai priklausė nuo mano pačios ir viso padalinio rezultatų. Kai darbdavį informavau, kad esama situacija manęs netenkina, telefonu man buvo atsakyta, kad savo noru galiu pereiti į žemesnes pareigas arba išeiti iš darbo. Tačiau jokio raštiško pasiūlymo dėl darbo sutarties sąlygų keitimo nesulaukiau iki šiol.

Tikiuosi, kad naujasis LR DK paragins darbdavį peržiūrėti situaciją, kurioje atsidūriau. Nes turint magistro laipsnį ir 7-erių metų darbo patirtį toje srityje yra nelogiška gauti minimalų darbo užmokestį. Toks atlyginimas tikrai žemina žmogaus garbę ir orumą. Tik gaila, kad regione nėra taip paprasta rasti kitą tinkamą darbą.

DELFI kreipėsi komentaro į Valstybinę darbo inspekciją ir klausė ką daryti atsidūrus tokioje situacijoje.

Pasak Asmenų aptarnavimo ir teisės taikymo skyriaus vedėjos Irinos Janukevičienės, gyvenime ir kartu darbe pasitaiko įvairių situacijų, kurias vienu ar kitu būdu reikia mėginti išspręsti.

„Grįžusios moters po dekretinių atostogų negalima atleisti iki vaikui sueis treji metai. Šiuo atveju darbdavys pasielgė neteisingai dėl to, kad nesutiko po reorganizacijos darbuotojai suteikti lygiaverčių pareigų arba palankiai keisti darbo sąlygų“, – sakė ji.

I. Janukevičienės teigimu, jeigu esama padėtis moteriai nepatinka ir ji nenori išeiti iš darbo, dar lieka galimybė kreiptis į Darbo ginčų komisiją.