Taigi. Mamytės, ar tikrinate savo vaikų socialinius tinklus? Ar žinote, kuo užsiima jūsų vaikas interneto platybėse? Sakysit, kad jūsų vaikelis negalėtų nieko nedoro ar nenormalaus ten išdarinėti? Turiu jus nuliūdinti. Jie ten daro ką nori. Jiems užtenka prie jūsų pribėgti, pakštelėti į žandą, sukuždėti, kad jus myli, o jums net į galvą neateitų kažkokia bloga mintis apie jūsų angelėlį.

Šiandien mano devynmetė sesuo įšoko į mano kambarį ir netverdama savo kailyje paklausė manęs, ar aš esu kokio nors feisbuko puslapio adminė. Atsakiau, kad man neįdomu ir, kad tai yra absoliučiai kvaila. Ši greit nubėgo pas mamą. Paprašė leidimo tapti kažkokio puslapio, neva rengiančio „tikrus“ konkursus, „admine“. Na pripažinkit, mamytės, ir jūs susigundote pasiūlymu laimėti naują aukštos kokybės keptuvę vos už „like“ (liet. pamėgti), „share“ (liet. dalintis) ir „comment“ (liet. komentuoti)!

Vis dėlto, pasidomėjau puslapiu feisbuke, taip sužavėjusiu mano sesę. Tiesiogine to žodžio prasme buvau šokiruota. Kažkokia beraštė smurgė ten rengia konkursus. Dievulėliau! Šis, kaip ir dauguma kitų tokio pat tipo puslapių, siūlo laimėti daug populiaraus šlamšto. Norėčiau paklausti tos mergaitės mamos: ar jūs duodate savo vaikui pinigų, kad pats pirktų gana brangius prizus, ar jis apgaudinėja kitus patiklius vaikučius? O gal vaikas vagia iš jūsų? Arba stipriai nuvilia tuos vaikučius, kurie net rankoj to išsvajotojo prizo turėję nėra.

Paklausus, kas laimėjo ir negavus jokio atsakymo bei pripylus komentaruose, kad puslapis netikras, būni pasiųstas kažkokio pyplio! Negražu nei apgaudinėti, nei keiktis, o ypač esant mažam. Tikriausiai tai priklauso nuo tėvų auklėjimo. Žinau, kad būdama tokių metų tikrai šitaip elgusis nebūčiau.

Sakysit, iš kur man žinau, kad ten vaikas? Ogi skaitau. Skaitau daug. Ne tik knygų, bet ir laiškų, rašytų įvairaus amžiaus asmenų. Joks suaugęs (nors ir neišsilavinęs) žmogus taip nerašytų. Joks normalus žmogus nekeltų savo nuotraukos ir neklaustų, ar yra gražus. Kurgi. Nuo kada žvairas ir dar durnas bei susivėlęs žmogus yra gražus?!

Tad, supermamytės, atėjo laikas patikrinti, ką veikia jūsų karalius socialinėje erdvėje. Užsimaskavę įvairiais pseudonimais jie gali elgtis taip, kad vien paskaičius jūs imsite raudonuoti. Nenormalu nežinoti apie savo vaiką.

Apskritai, kokio velnio vaikams socialiniai tinklai? Tėvai, atsimerkit! Feisbukas lūžta nuo vaikų kurtų puslapių. Feisbukas lūžta nuo aštuonmečių, aiškinančių apie pirmąją meilę. Feisbukas lūžta nuo „like“ ištroškusių berniukų ir mergaičių. Jūs turite suvokti, kad nuo kompiuterių ir telefonų varva ne tik akys, bet pamažu varva ir smegenys. O ypač užsiimant tokiais niekais.

Esu įsiutusi dėl savo sesės kartos. Jūs nebijote per daug išlepinti savo vaiko pirkdami jam naujutėlius „iPhone“? Tai nėra normalu. Vaikai nebemoka gyventi. Visas jų gyvenimas susideda iš FB, CS, MC ir viso kito šlamšto. Jie tikriausiai net noro paimti knygutės į rankas nebeturi.

Kad ir kaip bebūtų, tegu turi jie tuos „iPhone“, juk čia tėvų reikalas. Svarbiausia, kad tėvai žinotų, ką tose stebuklingosiose dėžutėse per dienas veikia jų vaikai. Sekite kiekvieną jų žingsnį internete, kol dar nėra per vėlu. Niekas nenori, kad iš jų išaugtų nesąžiningi ir neprotingi lietuviai, kurie vėliau net tėvynės vardo taisyklingai parašyti nemokės. Tačiau niekas nesiima veiksmų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite atsiųsti savo nuomonę? Patarti? Pasidalinti mintimis? Kviečiametai padaryti! Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: