Nuotrauka telefonu buvo padaryta ankstyvą penktadienio rytą, 6.30 val. Nemenčinėje, Vilniaus r. „Šaltoka čia pas mus“, - juokavo skaitytoja.

Susisiekus su Lietuvos hidrometereologijos tarnybos (LHMT) sinoptikais, buvo patvirtinta, kad termometras tokius rodmenis pateikti galėjo.

„Šiąnakt Varėna yra užfiksavusi 25,6 laipsnius šalčio", - nurodė LHMT atstovai, paaiškinę, kad pietiniuose Lietuvos rajonuose temperatūra svyravo tarp 23-26 laipsnių šalčio. Pasak sinoptikų, kiek rodo termometras, labai priklauso nuo vietinių sąlygų - ar tai užmiestis, kurioje vietoje yra namas, kurioje vietoje yra termometras, ar į jį pučia vėjas. Tai temperatūrą termometre gali pakeisti net keliais laipsniais.

DELFI primena, kad jei oro temperatūra 20 laipsnių šalčio ar žemesnė, į mokyklą gali nevykti pradinukai ir 5 klasių mokiniai. Jei spusteli 25 laipsnių speigas, į mokyklą gali neiti ir vyresni (6–12 klasių) mokiniai.

Tai nustatyta švietimo ir mokslo ministro patvirtintuose 2011–2013 metų bendruosiuose ugdymo planuose. Šios dienos įskaičiuojamos į mokymosi dienų skaičių, vadinasi, už šias dienas nereikia atidirbti vėliau. Taip pat iš mokinių nereikalaujama pateisinimo už pamokas, praleistas dėl šalčių.

Jeigu į mokyklą atvyksta vienas ar keli mokiniai iš klasės, mokykla turi juos užimti per pamokoms skirtą laiką.

Kai kurios savivaldybės yra nustačiusios, kad dėl šalčio į grupes neatvykus ikimokyklinukams, už vaikų maitinimą per tas dienas tėvams nereikia mokėti.

Kaip nustato higienos norma, ikimokyklinio amžiaus vaikai ikimokyklinio ugdymo įstaigoje į lauką auklėtojų gali būti išvedami, kai oro temperatūra iki minus 12 ir vėjo greitis silpnas (iki 2 m/sek.), arba kai oro temperatūra minus 8, o vėjo greitis vidutinis (nuo 2 iki 6 m/sek.).

O kokie gi rekordiniai jūsų užfiksuoti šalčiai? Siųskite termometro nuotraukas el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Termometras“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)