Paskutinįjį kovo sekmadienį sostinės centre pastebėtas keistai elgęsis vyriškis tapo kone detektyvą primenančios istorijos herojumi. DELFI redakcijai laišką parašiusi Julija buvo pasibaisėjusi, kad prastai pasijutęs vyriškis buvo ignoruojamas medikų ir pasidžiaugė tik operatyviu policijos darbu. Tuo metu greitosios pagalbos darbuotojai situaciją nušvietė – jie sako pas ligonį važiavę.

Publikuojame skaitytojo pasakojimą bei medikų komentarą apie tą pačią situaciją.

Skaitytojos Julijos laiškas:

Pačiame Vilniaus centre, Rotušės aikštėje, pastebėtas rimtų sveikatos problemų turintis jaunas vyras, kuris net nereagavo į aplinką. Vilniaus greitosios pagalbos dispečerė ignoravo liudininko skambutį dėl žmogų ištikusios nelaimės ir netgi pagrasino išsiųsianti jam sąskaitą už melagingą iškvietimą.

Kovo 30 dieną apie 17 valandą Vilniaus Rotušės aikštėje ėjo maždaug 25-30 metų vyras, tvarkingas, vilkėjo kostiumą. Jam akivaizdžiai pasidarė bloga. Vyras garsiai šaukė iš skausmo, stvėrėsi už širdies. Į liudininkų pasiūlymą padėti vyras nereagavo. Ištikus staigiam priepuoliui jis ir toliau ėjo Pilies gatvės pusėn. Kas keli žingsniai vis sustodavo ir dejavo iš skausmo. Vienas praeivis bandė iškviesti greitosios pagalbos medikus, tačiau dispečerė į skambutį nekreipė dėmesio, argumentuodama, jog išsiųsti greitosios pagalbos ekipažo ten, kur yra vyras, neįmanoma – esą nežino tikslaus adreso. Be to, žmogui gyvybę bandžiusiam gelbėti praeiviui dispečerė pagrasino, jog į jo telefoną atsiųs sąskaitą dėl melagingo iškvietimo.

Tačiau svetimo skausmui neabejingo žmogaus tai nesustabdė. Sulaukęs tokios greitosios pagalbos medikų reakcijos, vyras paskambino policijai, kuri operatyviai atskubėjo į Pilies gatvę ieškoti sunegalavusio vyro.
Norėdamas išgelbėti žmogui gyvybę, tas atsitiktinis praeivis buvo priverstas jį maždaug 10 minučių sekti senamiesčio gatvėmis.

Negaluojantis žmogus elgėsi neadekvačiai, iš skausmo vis krisdavo ant žemės, stodavosi ir ėjo toliau. Pastebėjęs jam iš paskos sekusį praeivį, išsigando ir pradėjo bėgti, tačiau jam padėti norėjęs žmogus nepasidavė, sekė toliau, tuo pačiu bendraudamas su policijos pareigūnais.

Kuo baigėsi ši istorija, lieka neaišku. Tačiau apgailėtina greitosios pagalbos reakcija, atsisakymas gelbėti žmogaus gyvybę, neturėtų likti nepastebėta. Sunku patikėti, jog tokie dalykai įmanomi pačiame Europos valstybės sostinės centre.

DELFI pasiteiravo situaciją pakomentuoji greitosios medicinos pagalbos atstovų.

Operatyvinės pagalbos padalinių vadovas Igoris Lukaševas:

„Nurodytas skambutis buvo perjungtas į GMP dispečerinę iš BPC 2014 m. kovo 30 d. 18 val. 07 min. 18 sek. Kadangi kvietėjas nurodė, kad įtariamas pacientas juda, jam buvo pasiūlyta pasodinti pacientą ir pabūti su juo iki greitosios pagalbos brigados atvykimo.

Kvietėjas elgėsi įžūliai, keikėsi, dėl ko dispečerė įtarė, kad skambutis gali būti melagingas. Buvo užduodami papildomi klausimai. Kvietimas adresu Didžioji g. 10 buvo užregistruotas, ir GMP brigada atvyko į vietą per 6 minutes nuo pokalbio su kvietėju pradžios. GMP automobilis lėtai pravažiavo visą Didžiąją gatvę, Pilies gatvę, sugrįžo atgal, tačiau nei įtartino elgesio žmogaus, nei kvietėjo nerado, apie ką pranešė GMP dispečerinei. Gavę kvietėjo sutikimą, galime pateikti žiniasklaidai pokalbio įrašą ir kvietimo kortelės kopiją“.

Kas nutiko prastai pasijutusiam vyriškiui, padėjo įminti tik policijos pareigūnai. Paaiškėjo, kad, kaip ir nurodė skaitytoja, pareigūnai operatyviai sureagavo ir surado vyrą – 18-os metų praeiviui nustatytas 1,1 promilės girtumas. Pareigūnai jį nuvežė į trečią policijos komisariatą, kur jam surašytas protokolas už girto pasirodymą viešoje vietoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)