Skaitytojas Ramūnas pasakojo, kad naudodamasis „Facebook“ programėle, jis nusprendė tvarkingai pateikti savo profilį socialiniame tinkle ir nurodyti visą informaciją apie save. Vyras taip pat nusprendė pažymėti, kurie „Facebook“ vartotojai yra ir jo šeimos nariai – ne tik sūnėnas ar sesuo, bet ir žmona. „Maža ką“, – sakė jis.

Deja, vyriškiui teko nusivilti – nurodyti savo žmonos kaip šeimos narės jis negalėjęs. Galimybė kitiems „Facebook“ vartotojams parodyti, kad yra vedęs jam suteikta tik pasirinkus „Santykių statuso“ nuostatą „Vedęs/Ištekėjusi“ – čia jis ir gali pažymėti, su kuo yra susiejęs savo gyvenimą. „Bet juk mano žmona ir yra mano šeima!“, – piktinosi vyriškis.

Jį nustebino faktas, kad prie šeimos narių jis gali priskirti anūką, sutuoktinės atžalą, o žmonos – ne. „Taip ir baigėsi mano mėginimas būti atviram „Facebook“, – skundėsi jis.

Socialinių tinklų ekspertas, „The Chocolate” skaitmeninių sprendimų agentūros vadovas Tomas Nemura teigė tokį skundą girdintis pirmą kartą. Pasak jo, šias dvi kategorijas – „Šeimos narius“ ir „Asmeninių santykių statusą“ (įvykio pažymėjimą, kad susižadėjo, susituokė arba pradėjo santykius su žmogumi, kuris yra pažymimas) reiktų atskirti, nes pirmojoje yra žymimi giminaičiai, o antrojoje – asmeniniai santykiai.

Šias kategorijas sujungus, kiltų daugiau klausimų, kur priskirti vieną ar kitą žmogų: „Gerai, jei žmogus vedęs, o jei aš draugauju su kažkuo antrą savaitę ir noriu pasižymėti „Facebook“, tai vis tiek ne tas pats, kas žymėti vaikus, tėvus, brolius, seses ir dviejų savaičių trukmės santykius.“

Jis teigė, kad ir vartotojo kreipimasis su aukščiau aprašyta bėda į „Facebook“, vargu, ar jam padėtų – vieno žmogaus nuomonė statistiškai tėra „tuščia vieta“, atsižvelgiama į reikšmingos vartotojų dalies skundus.

T. Nemuros teigimu, apskritai santykių statuso žymėjimas kaip oficialus jų deklaravimas „Facebook“ yra svarbiausias jauniausiai vartotojų daliai.

„Jeigu su kažkuo pradedi naujus santykius, jaunesnei auditorijai tai yra svarbus pripažinimas, nes tu apie tai pasakai visiems aplinkui. Kitas dalykas, visi, kuriems pasakei, puola komentuoti, „laikinti“. Lygiai taip pat jeigu pas tave kažkas pasikeitė ir tu leidi aplinkiniams apie tai žinoti, tai irgi yra ne tik statistinis formalumas, kad tu pakeitei santykių statusą, bet ir dar vienas būdas atkreipti dėmesį ir antros pusės atžvilgiu“, – sakė T. Nemura. Jo manymu, kartais santykių statuso pakeitimas „Facebook“ jaunimui reiškia daugiau, negu prisėdimas pasikalbėti apie pačius santykius.

Tuo metu savo šeimos narių sužymėjimas socialiniame tinkle rodo žmogaus pasitikėjimą jais.

„Jeigu tu nori pažymėti mamą arba tėtį, tu turi jį turėti drauguose, negali ne drauguose esančio žmogaus priskirti šeimos statusui, tad esminis klausimas, ar jis iš viso yra drauguose. Jeigu priimi jį į draugus, vadinasi, pasitiki, jei nepriimi į draugus – tikriausiai bijai, kad tave tikrins nuo ryto iki vakaro“, – sakė „The Chocolate” skaitmeninių sprendimų agentūros vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)