Į sanitarinę tarnybą atvežti 20 kačiukų, kurių amžius 1 - 3 mėnesiai, bei 4 šunys - vienas suaugęs ir trys maži šunyčiai. Visi gyvūnai išsekę, neprižiūrėti, aptękę parazitais ir ligoti. Per pirmąją naktį sanitarinėje tarnyboje trys kačiukai nugaišo, tikėtina, kad toks pat likimas laukia ir daugiau konfiskuotų gyvūnų, kurių sveikatos būklė yra prasta. Nors Vilniaus benamių gyvūnų sanitarinė tarnyba jai perduotų gyvūnų neutilizuoja, tačiau į tarnybą patekusiems beglobiams gyvūnams suteikia tik būtinas veterinarijos paslaugas. Lietuvos gyvūnų globos draugijos (LGGD) Vilniaus skyriaus atstovai nuogąstauja, kad sanitarinės tarnybos pagalbos ir gyvūnus globojančių savanorių pastangų gali nepakakti ir visas šis didelis būrys sergančių mažylių gali po truputį išmirti.

Ši moteris kartu su dar kelias „biznieriais" jau daug metų Kalvarijų turguje prekiauja gyvūnais - mažais kačiukais ir šuniukais. Gyvūnų tiekimas šiai „verslininkei" nėra problema: savo prekes ji gauna dovanų iš žmonių, kurie nežino, kas ji tokia ir ką daro su tokiomis „dovanomis". Blogiausiai tai, kad „gyvąsias prekes" tiekia savo augintinių nesterilizavę gyventojai, kurie nenori ar „gaili" sterilizuoti savo augintinius, o priveistus mažylius nesugeba išdovanoti, nenori „terliotis" ir tiesiog neša į turgų „bobutėms", kad tos „atiduotų į geras rankas". Sumokėję „bobutėms“ 10 ar 20 litų nusikrato savo „problema". Tačiau jie net nesusimąsto kokioms baisioms kančioms pasmerkia savo priveistus mažylius. Savo prideda ir kiti asocialūs ar benamiai asmenys, kurie surinktus gyvūnus pristato į G.C. surinkimo punktą turguje ar į jos namus.

Visi gyvūnai nuo jų gavimo iki pristatymo į turgų prekybai yra laikomi moteriai priklausančiose patalpose Salininkuose, kur jų naujoji šeimininkė visus (sergančius ir sveikus) uždaro į ankštą patalpą be maisto, be vandens, be šilumos ir kitos priežiūros. Tuos, kurie išgyvena iki kitos turgaus darbo dienos, G.C. surenka ir vėl neša į turgų. Tuos, kurie neišgyvena itin žiauriose sąlygose, gyvūnų kankintoja išmeta pamiškėje.

Pasak LGGD vadovės Danutės Navickienės, ši veikla, gyvūnų kankinimas ir „nelegali prekyba" klęsti seniai. Per tą laiką jokie pareigūnai, valstybės ar savivaldybės institucijos šios moters veikla nesidomėjo ir nesiėmė jokių priemonių, kad gyvūnų kankinimas būtų baigtas. Šį kartą, gyvūnų globėjams atkreipus valdžios institucijų dėmesį, G.C. buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas ir skirta bauda. Tačiau gyvūnų globėjai nuogąstauja, kad situacija nuo to nepagerės. Priešingai, šis „verslas“ gali tik suintensyvėti - juk reikia pinigų baudai sumokėti.

Šis atvejis, kai iš vieno asmens už žiaurų elgesį konfiskuojama didelė grupė gyvūnų, yra vienas sunkesnių šiais metais. Benamius gyvūnus globojantis Lietuvos gyvūnų globos draugijos Vilniaus skyrius ( kitaip žinomas kaip „Gyvybės vagonėliai") prašo visuomenės nebūti abejingiems ir netoleruoti gyvūnų kankinimo bei pavienių asmenų pelnymosi iš gyvūnų kančių. Lietuvoje galioja Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas, kuriame yra aiškiai įvardinta, kad žiaurus elgesys su gyvūnu yra gyvūno išmetimas iš namų, būtinos veterinarinės pagalbos nesuteikimas, gyvūno sveikatai žalingas veisimas, gyvūno nepriežiūra, netinkamos laikymo sąlygos, gyvūno laikymas be maisto ir vandens, bet kokie kiti veiksmai, dėl kurių gyvūnui sukeliamas fizinis skausmas, kančios, sutrikdoma sveikata ar gyvūnas žūsta. Kiekvienas asmuo, kurio žinioje yra gyvūnas, tinkamai juo nesirūpinantis, gali būti baudžiamas administracine tvarka arba patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

Benamių gyvūnų gerove besirūpinantis Lietuvos gyvūnų globos draugijos Vilniaus skyrius nenuleidžia rankų: bendromis savanorių ir kitų geros valios žmonių pastangomis bus ne tik stengiamasi padėti kankintiems gyvūnams, juos išgydyti bei surasti naujus namus, bet bus imtasi priemonių, kad gyvūnus pardavinėjančios moters veiksmus įvertintų ikiteisminio tyrimo institucijos ir patrauktų ją baudžiamojon atsakomybėn už itin žiaurų elgesį su gyvūnais, kurie dėl to žuvo ar buvo suluošinti.

Visi mažyliai šiuo metu gydomi veterinarijos klinikoje. Kai kurių būklė - itin sunki. Kad galėtų išgelbėti mažylius, Lietuvos gyvūnų globos draugijos Vilniaus skyrius kreipiasi į visus geros valios žmones, padėti jiems pasveikti. Jeigu galite paaukoti nors ir nedidelę sumą ir išgelbėti bent vienam mažyliui gyvybę, galite pervesti aukas į organizacijos sąskaitą su prierašu „Kelmijos kačiukams“

Dėl gyvūnėlių globos ir priglaudimo, susisiekite, labai prašome +37065244093, +37065354521