Portalui parašęs DELFI skaitytojas Juozas pasakojo, kad bando auginti vikšrus neapšildytoje patalpoje. Iš pradžių neįprastus namams gyvius jis maitino aviečių lapais, tačiau žiemai artėjant vyras sakė, kad šie baigiasi ir jis nežino, ką duoti savo augintiniams. Jis teiravosi, kaip vikšrus reiktų auginti.

DELFI kreipėsi į vabzdžių specialistą R. Ferencą, kuris paaiškino, kad DELFI skaitytojo Juozo augintiniai – avietinio verpiko (Macrothylacia rubi) vikšras ir, greičiausiai, pelėdgalvis (gali būti kuri nors iš strėlinukų (Acronycta) rūšių).

Pasak R. Ferencos, vikšrai lėliukėmis virsta žemėje ar samanose, kur peržiemoja ir drugiai išsirita gegužės-birželio mėnesiais. Jis detaliai paaiškino, kaip reiktų vikšrus laikyti per žiemą.

„Dabar šiuos vikšrus reikėtų patalpinti i sandarų, bet ventiliuojamą indą (gali būti 3-5 litrų stiklainis ar permatoma plastikinė dėžė, kad matytųsi kas vyksta viduje). Vikšrai turi pereiti į lėliukės stadiją. Į indą reikia įpilti apie 10-15 cm. storio žemių, lapų (miško paklotės) ar samanų sluoksnį ir įleisti vikšrus. Palaipsniui perkelti indą vis į žemesnę temperatūrą ir galiausia kokią savaitę ar dvi palaikyti lauke ir vėl palaipsiui įnešti į patalpą. Tai žiemos imitacija, vabzdžių vystymuisi tai svarbus etapas ir reikalinga nors trumpalaikė minusinė temperatūra (arba bent jau artima nuliui). Vėliau indą su lėliukėmis galima laikyti kur nors rūsyje ar balkone, jei įstiklintas. Nereikėtų indo laikyti per žiemą šildomose patalpose. Ir dar viena svarbi smulkmena: inde turi būti vienas ar keli pagaliukai ar šakelės kampu atremtos į indo sienelę, tai reikalinga, kad išsiritęs drugys galėtų palipti aukščiau ir taip pilnai išsivystytų jo sparnai. Per žiemą reikia stebėti, kad žemė ar samanos inde neperdžiūtų, kartas nuo karto palaistyti, bet saikingai, kad nepelytų ir kaip minėjau – indas turi būti vėdinamas, negalima jo sandariai uždaryti“, – kaip auginti vikšrus, smulkiai išdėstė R. Ferenca.

Pasak specialisto, DELFI skaitytojo Juozo auginami vikšrai – naktinių drugių, taigi rūpintis išsiritusiais drugiais vargu ar pavyks – jie skraido ir maitinasi naktį, todėl skaitytojui geriausia būtų jais pasigrožėti, nufotografuoti ir paleisti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)