Taigi, ilgai neužsiiminėjant beletristika... Dažnai jaunieji dar gerokai prieš šventę klausia: kaip mums nuotraukose atrodyti natūraliai? Kokios spalvos puokštę patartumėte, kad atrodytų prabangiai? Kokios spalvos pamergių suknelės madingos šį sezoną? Ką daryti, jei lis lietus? Taip pat išgirstu ir komentarų: „mes labai norėtumėme štai tokių gražių nuotraukų, kaip šitos...“. Atsakymai į šiuos klausimus – labai paprasti.

Dienos planavimas. Nuotraukos

Pagalvokite: oro nei jūs, nei aš negalime pakeisti, nuotaiką taip pat susikuriate patys. Ir jei šventės dieną jums koją velniškai nutrins dešiniosios kojos batelis – neturėsim ką kaltinti, tik patys save... Taip pat vertėtų nepamiršti, kad diena irgi turi savo pabaigą – nesusiplanuokite per savo gražiausią dieną nuveikti visus savo darbus, pradedant pasipuikavimu limuzine ir baigiant kryžių kalno lankymu ar jodinėjimo žirgais.

Nepamirškite, kad ir taip (deja) kelsitės pusę šešių ryto, kad viską suspėtumėte. Todėl labai rekomenduoju – būkite viską iki smulkmenų susiplanavę gerokai iš anksto: jaunoji (mano nuomone) neturėtų vestuvių išvakarėse tepti vieno kąsnio sumuštinukų vestuvių dienos piknikui, o jaunasis neturėtų vestuvių dieną valandą laiko kalbėti telefonu darbo reikalais. Apskritai – jokių mobiliųjų telefonų vestuvių dieną!

Kalbant apie vestuvių nuotraukas, norėčiau pasakyti (kad ir keistai skamba) – nuotraukų „gerumas“ (ūkiškai tariant) nuo fotografo labai mažai tepriklauso... Žinau, labai keista tai girdėti, tačiau pagalvokite - jei jau susitarėte su fotografu, kad jis įamžins jūsų šventę, tai reiškia, kad Jums patinka jo nuotraukų kokybė ir stilius, kuriuo jis fotografuoja... Tai taip pat reiškia, kad jūs 100 proc. juo pasitikite. Tačiau net jei fotografas ir yra profesionalas, tai dar visiškai nereiškia, kad nuotraukos, kurias gausite, jums patiks.

Didelis indėlis nuotraukose turi būti iš jūsų. Kalbant apie nuotraukas – tai iš esmės yra užfiksuoti jūsų dienos momentai. Bet kuriuo atveju, jos yra ryškios, kokybiškos, tačiau ne tai daro jas „geromis“ ar „blogomis“. Esmė – nuotraukos turinys bei jūsų nuotaika būtent tą akimirką... Jei norite spalvingos nuotraukos – galbūt verta pagalvoti apie raudonus ar salotinius batelius, suderintus su tokios pačios spalvos varlyte ar kaklaraiščiu. Spalvingos petnešos taip pat visada suteikia nuotraukai šilumos. Tačiau net ir tai dar negarantuoja gerų, emociškai šiltų kadrų jūsų fotoknygoje, todėl reikia pagalvoti ir apie vietą bei natūralų pozavimą.

Vieta fotosesijai. Pozavimas

Norėdami turėti „gerų nuotraukų“ iš savo šventės (turiu galvoje ne tik kokybiškas, spalvingas nuotraukas, tačiau emociškai šiltus ir natūralius kadrus), skirkite tam laiko tinkamoje vietoje. Visiškai nebūtina užsisakinėti apartamentų penkių žvaigždučių viešbutyje ar važiuoti į dvarą, esantį už 127 kilometrų, kuriame prieš 25 metus fotografavosi jūsų tėvai...

Improvizuokite – juk yra begalė alternatyvų. Dažnai paprastas eglynėlis, kuriame galite patogiai prisėsti ant suolelio, garantuos Jums ne tik gerą kadrą, bet ir puikias emocijas šventės dieną. Arba kodėl neprisėdus išgerti puodelio kavos ar suvalgyti ledų savo mėgstamoje kavinukėje? Juk tai darote beveik kasdien – būtent tai ir atrodys daug natūraliau nei bandymas pasipuikuoti išsinuomotu senoviniu automobiliu ir demonstratyviai bandant surūkyti cigarą prie jo. Nuotraukoms taip pat tinka ir jūsų pamėgtos vietos – senamiestis, parkas ar upė, kurioje plaukiojate valtele. Bet kokiu atveju, reikėtų nepamiršti, kad nuotraukose atrodysite natūraliai tik tada, kada ir jausitės natūraliai, elgsitės natūraliai, o ne mėginsite atsistoti į aukšto lygio jogos pozą...

Oras ir kitos smulkmenos

Kalbant apie orą, reikėtų nepamiršti, kad tai veiksnys, kurio nepakeisite nei Jūs, nei fotografas. Todėl reikia suvokti, kad jūsų nuotaiką gadina ne blogas oras (pavyzdžiui, lietus), o jūsų negatyvus požiūris į lietų... Juk užtenka pasirūpinti didesniu skėčiu sau ir galbūt svečiams. Galų gale, jei jau sušlapote – leiskite sau palakstyti po balas! Taip pajusite ir gerų emocijų, ir turėsite puikių nuotraukų – juk ne kasdien tenka prisiminti vaikystę... Jeigu vis dėlto itin nemėgstate lietaus – gerokai prieš šventę reikėtų apgalvoti vietas, kuriose galėtumėte praleisti laiką esant lietui (viešbutis, jauki pastogė sodyboje ar jūsų geriausio draugo jaukus kiemas...).

Ne mažiau svarbu teisingai susidėlioti savo prioritetus... Jei jūs norite įsimintino „stipraus baliaus“ – pasidarykite jį... Jeigu jums svarbu savo šventės dieną praleisti su geriausiais draugais žaidžiant tradicinius vestuvinius žaidimus – taip ir darykite... O gal jūs tiesiog norite ramios vakarienės su artimiausiais žmonėmis? Tada jokiu būdu nesusikvieskite visų savo klasės draugų, gyvenančių Londone ar Madride, vien tam, kad pasipuikuotumėte savo nuostabia suknele ar savo gražiu jaunikiu.

Na, ir bet kokiu atveju, linkiu visiems pasidaryti savo šventę tokią, kokią norėtumėte prisiminti švęsdami auksines vestuves. Sėkmės.