Ar ne retai konservatyviais vadinami lietuviai, dažnai viešai vis dar bijantys kalbėti apie seksą, tolerantiškai žiūri į tuos, kurie šio apskritai atsisako? Straipsnį komentavę DELFI skaitytojai fizinės meilės abstinentus, panašu, supranta – ne vienas komentaruose prisipažino pats galintis save iš dalies vadinti aseksualu, o moterys teiravosi, kur galima susipažinti su tokiais vyrais kaip straipsnio herojus.

Pasirinko gyventi be intymių santykių dėl skirtingų priežasčių

Nuomone su portalo skaitytojais dar kartą pasidalino ir ankstesnio straipsnio herojus – vaikinas, kuris turi merginą, bet atsisako lytinių santykių.

„Praėjusią savaitę buvo mano straipsnis apie pasirinkimą (laikinai, bet ne visą gyvenimą) neturėti lytinių santykių. Kaip jau minėjau, sekso neturiu 4 metus. Ir jokios problemos tame nematau, tas sekso neturėjimas neturi mano gyvenimui jokios neigiamos įtakos, bent jau aš jos nepastebiu. Aišku, būna momentų, kai norisi, bet labai greit praeina. Pamatai kokią patrauklią merginą, tuo metu gal pajutai geismą, bet po kelių minučių nuėjai toliau dirbti/žiūrėti filmą/sportuoti/miegoti, ir viskas nuslūgo...

Galima be sekso gyventi, puikiausiai galima. Aišku, malonus dalykas – šito nepaneigsi, bet tai nėra pagrindinis dalykas gyvenime. Tikiu, kad anksčiau ar vėliau turėsiu šeimą ir vaikų – nežinau, kaip likimas lems, bet aš tikrai siekiu vesti ir turėti vaikų. Aišku, tada bus ir seksas, ir aš nieko prieš (kaip jau sakiau, nesu žmogus, kuris neturi lytinio potraukio – aš jį turiu). Bus seksas – gerai. Šiuo gyvenimo metu nėra – irgi gerai. Tai ne tas dalykas, dėl kurio reikia sukti galvą. Svarbiausia gyvenime būti gyvu ir sveiku. Jeigu esi gyvas ir sveikas, visa kita yra ne problema. Visa kita gyvenime yra sutvarkoma“, – rašė DELFI skaitytojas, pasirašęs slapyvardžiu Mr. Žaibas, anksčiau su DELFI pasidalinęs atviru ir intymiu laišku.

Ne vienas DELFI pasirodžiusio straipsnio komentatorius taip pat prisipažino, kad gali gyventi be sekso. Tiesa, to priežastys – skirtingos.

Vienas vyras pasakojo, kad intymių santykių atsisakė tol, kol neranda meilės ir yra nusivylęs santykiais.

„Pateisinu ir suprantu aseksualumą, nes pats jau 4 metus gyvenu neturėdamas jokių intymių santykių ir kolkas dar lyg ir gyvas... Tas aseksualumas, mano manymu, kyla iš nusivylimo santykiais (nebūtinai kalbant apie intymius santykius). Bent jau mano atveju taip yra. Iš dalies erzina ir tas seksualumo brukimas aplink, jis tampa kažkoks pigus ir nepatrauklus. Eiti ir ieškoti, su kuo permiegoti vien dėl to, kad neva tai kaip ir privaloma, ne man, nemėgstu ir neisiu. Laukiu savo moters, su kuria mano aseksualumas dings kaip ir nebuvęs...“ – rašė vyriškis.

Kitas save aseksualu vadinantis vaikinas teigė, kad tokį gyvenimo būdą pasirinko dėl visai kitų priežasčių. Jam jis – tiesiog nemalonus fizinis veiksmas.

„Tas, kas turit aukštą libido, niekada nesuprasit aseksualo. Net nebandykit. Aš, pavyzdžiui jus suprantu, bet jūs manęs ne. Man sekso nereikia, manęs netraukia artumas, procesas neįdomus ir netgi šlykštus - nekenčiu matyti kito žmogaus, prarandančio savikontrolę, nekenčiu šnopavimo, prakaito ir išskyrų. Seksualinių traumų neturėjau, kitokių turėjau, todėl netvirtinu, kad aseksualumas yra normalus“, – rašė komentatorius.

Mylėtis patinka, bet nori rasti tinkamą partnerį

Apie dalinį aseksualumą komentaruose atviravo ir dailiosios lyties atstovės, kurios teigė sekso taip pat atsisakiusios, nes nenorinčios lova dalintis su bet kuo.

„Gera būdavo ne tik gulėti glėbyje, bučiuoti, liesti, bet ir mylėtis... Bet jau 6 metai tuo nesidomiu. Pasvajoju apie tokius laikus, bet pagalvoju, kad geriau nieko, nei su bet kuo...Man pačiai buvo keista, kaip aš atsisakiau tokio malonumo, bet negaliu peržengti savęs ir viskas... Per daug įskaudino žmogus, per daug buvo skausmo, kad nenoriu kito... Nenoriu to ilgesio žmogaus, jo glamonių, sekso su juo... Pasirinkau ir kuo toliau, tuo labiau priprantu, kad sekso nereikia...“ – rašė mergina.

Jai pritarė ir kita moteris, vis dėlto nepanorusi savęs vadinti aseksuale.

„Nenorėčiau vadinti savęs aseksuale, nes seksą vertinu – tai didžiausias gyvenime malonumas... Jei darai tai su mylimu žmogumi, kuris tau ir tu jam esate įsipareigoję. Šiuo metu mano gyvenime tokio žmogaus nėra ir panašu, kad greitai neatsiras, nes turiu kitų prioritetų. Ir pastebiu, kad vis lengviau darosi gyventi be to. Čia kaip su dieta – sunku tik pirmomis dienomis/mėnesiais. Panašu, kad visai nebeturėsiu sekso, jei nesutiksiu tikrai rimto ir man patinkančio žmogaus. Bet aseksuale nenorėčiau savęs vadinti, greičiau – abstinente“.

Kaip DELFI teigė seksologas Viktoras Šapurovas, sprendimas geriau būti vienam, negu su bet kokiu partneriu, yra normalus išrankumas, tačiau gali virsti aseksualumu: „Tokiu atveju nėra taip, kad žmogus visiškai atsisako lytinių santykių, jis perspektyvoje juk nori mylėtis, tik kol kas nemato prasmės, nelabai to pageidauja. Tai laikinas susilaikymas nuo sekso, nors iš principo, gali atvesti į aseksualumą, kaip į apsisprendimą, kad man to nereikia, nieko iš to gero“.

Atsisakančių sekso nesmerkia

Vis dėlto nemažai DELFI skaitytojai palaikė poziciją, kad kiekvieno žmogaus pasirinkimas – atsisakyti lytinių santykių ar ne, ir šiuolaikiniame pasaulyje iš tiesų jaučiamas gali būti spaudimas turėti antrą pusę ar būti lytiškai aktyviam.

„Tiesą sakant, būdamas jaunas ir neturintis tokių (seksualinių – DELFI) santykių, jautiesi nepilnavertis, ne toks kaip visi, visi apie tai kalba, o pats to nepatyręs.... Neištveri ir nueini pas kokią prostitutę ar suguli su laisvo elgesio panele. Ir, tiesą sakant, norėčiau sugebėti būti aseksualu, kad visa tai netrukdytų gyventi“, – komentarų skiltyje prisipažino skaitytojas, pasivadinęs „Jaunuoliu“.

Kitas komentatorius taip pat pastebėjo, kad tam tikrą požiūrį turintys žmonės daro spaudimą kitiems, tą jaučia ir antrosios pusės neturintys: „Tai yra laisvas pasirinkimas asmenų, kurie turi stipria valią. Tai asmenys, kurie sugeba kontroliuoti savo instinktus, o ne instinktai juos. Bet problema tikrai yra, nes dauguma nesuvokia kitokio pasirinkimo nei jis pasirinko. Darbe yra keli vegetarai, tai dalis darbuotojų juos pastoviai bando priversti valgyti mėsą. Yra keletas abstinentų, kurie nevartoja alkoholio. Tai jiems dar blogiau nei vegetarams. Aseksualių lygtais ir nėra. Nors yra darbuotojų be antros pusės, bet ar jie aseksualūs, ar ne, iš to nepasakysi. Nes pas juos į namus neini ir nestebi, ar jie su kuo nors miega, ar ne. Bet jų dalis bendradarbių pastoviai klausia, kada antrą pusę ras. Tarsi tai būtų jų reikalas“.

Norite šia tema pasidalinti nuomone? Išreikšti savo požiūrį, papasakoti savo istoriją? Prisipažinti ar padrąsinti tuos, kurie bijo? Tai galite padaryti žemiau arba rašydami el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Santykiai“:


Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)