Modernioje progimnazijoje kūrybingai paminėta vasario 16-oji

„Vilniaus Balsių progimnazijoje Vasario 16-oji paminėta Lietuvos valstybės atkūrimo dienai skirtais renginiais. Šiemet šią mūsų tėvynei svarbią datą buvo nuspręsta paminėti originaliu būdu – mokiniai savo delnus išsitepė geltona, žalia ir raudona spalvomis, vėliau, liesdami delnais Lietuvos žemėlapį, mokiniai jį nuspalvino valstybės vėliavos spalvomis.

Nepriklausomybės paskelbimo dienai paminėti taip pat įvyko istorijos olimpiada, kurią suorganizavo istorijos vyr. mokytoja Vilma Martinkėnienė. Kitų dalykų mokytojai taip pat skyrė didelį dėmesį šiai mūsų valstybei svarbiai datai, pamokų metu buvo aptariama laisvės svarba, mokiniai diskutavo apie Lietuvos ateitį“, – rašė Vilniaus Balsių progimnazijos geografijos mokytojas Mantas Karanauskas.

Šventė vyko ir Kauno „Aušros“ gimnazijoje

„Valstybinės šventės skatina atsigręžti į savo tautos istoriją, prisiminti asmenybes, aplinkybes ir priežastis, kurios lėmė konkrečius istorijos lūžius. Vienas tokių lūžių lietuvių istorijoje – 1918 m. Vasario 16-oji, kai Lietuvos Taryba pasirašė Nepriklausomybės aktą, skelbiantį, kad atstatoma demokratiniais pamatais sutvarkyta Lietuvos valstybė su sostine Vilniumi.

Prieš 98-erius metus pasirašytas Nepriklausomybės Aktas pradėjo sunkų, bet garbingą valstybės kūrimo kelią. Mums, aušriokams, didžiulė garbė kalbėti apie tai, jog net trijų signatarų – S. Banaičio, P. Dovydaičio, M. Biržiškos – veikla glaudžiai susijusi su mūsų gimnazijos istorija.

Vasario 16-oji – Lietuvai svarbi data: mūsų valstybės gimtadienis, „ypatingas tautos pulsas, kuris kiekvieni metai turės atsiliepti, kai po iš bedugnės išsiveržusi laisva, skaisti ugnis, nušviečianti savo sūnums ir vargų praeitį, ir trokštamą ateitį“ (laikraštis „Lietuva“,1919-02-18). Šiandien atsigręžiame ne tik į praeitį, bet žiūrime ir į ateitį – Lietuvos ateitis visų mūsų rankose. Jei būsime atsakingi už save, šeimą, gimnaziją, miestą, valstybę ir tautą – įveiksime visus sunkumus.

Kadangi mūsų tauta visais istoriniais laikotarpiais, kad ir kaip sunku bebūtų, dainavo, Lietuvos gimtadienio šventę mano mokykla minėjo savitai – patriotinės dainos konkursu „Kovok už Laisvę su daina“.

Laisvė – tai vertybė, kurią reikia saugoti, branginti kiekvieną dieną. Taip teigė net aštuoni gimnazijos klasių chorai, dalyvavę dainos konkurse, norėdami pasakyti svarų ačiū tiems, kurie praeityje įdėjo daug darbo, kad mes būtume laimingi šiandien.Vienas po kito į sceną kilo gimnazistų chorai, parengę muzikines-choreografines kompozicjas: 1c klasės choras „Patriotai“ daina prisiekė, jog „gali būti ašaros akyse, viltis širdyse, tačiau tėvynę gynė ir visada mylės.“

2b kl. choras „Pusė tono“ atliko baladę: „Ir kodėl kodėl gi, broli,/ Tu ir vėl, ir vėl išjoji,/ Ginti mūs tėvynės, Lietuvos?“ 2e klasės gimnazistai savo daina prašė „šviesti žvaigždę aukštai, kad naktyje nepasiklystų.“ 2c kl. „Baltieji“ dainavo, jog nenori išvažiuoti iš vaikystės ir gimtos šalies. 3-iokų jungtinis choras deklaratyviai įrodė, jog „mes – ne statistiniai vidurkiai.“ Tačiau didžiausią staigmeną minėjime pateikė mokytojai – jie atliko dainą pagal Justino Marcinkevičiaus žodžius, kviečiančią susimąstyti apie žmogaus ir Tėvynės ryšį.

Vertinimo komisijai teko labai sudėtinga užduotis – išrinkti laimėtojus. Žiuri pirmininkas, vaikinų grupės „Picaso“ narys Rokas Laureckis, džiaugėsi, kad gimnazijoje yra daug ir puikiai dainuojančių klasių, ypač šaunu, jog tiek daug dainuojančių (ir gerai dainuojančių) vaikinų. Kol žiuri skaičiavo taškus, gimnazijos scenoje pasirodė stepo šokių studijos „Fany beat“ vaikinai. Buvo baisu dėl scenos, kad neįlūžtų, ir žiūrovų delnų, kad neplyštų. (esu įsitikinęs, kad kitais metais švęsdami Lietuvos valstybės gimtadienį mes šoksime).

Geriausiai įvertinti 2f klasės, 3-ų klasių jungtinio choro ir 2c klasių pasirodymai. Nugalėtojų daina simboliška: ji sukurta pagal poetės, buvusios mūsų mokinės, Erikos Drungytės žodžius, primenančius, kad „šitą žemę man likimas dovanojo“, jog „man jos grožio, kiek yra, tiek ir pakanka“ ir „į kurią pasaulio pusę benueitum“, „vien tik ji yra prasmė tikroji“, nes „nepakeis jos niekas niekada“, kadangi „ji tavo pradžia ir tavo pabaiga.“

Visada švęsdamas Vasario 16-osios dieną suprantu, kad esu dėkingas tiems žmonėms, kurių pastangomis ši data ir valstybė yra gyva. Šiandien dėkingas savo „Aušros“ gimnazijai – moderniai, tačiau tradicijas puoselėjančiai mokyklai, kad sugalvojo šią dieną paminėti kitaip, - organizuoti chorų dainų konkursą „Kovok už Laisvę su daina“. Mėnesį laiko gimnazijoje po pamokų netilo balsai, gimnazistai kibo į darbus: repetavo, dainavo, grojo, šoko, kūrė video pristatymus...

Smagus ir prasmingas buvo pasiruošimo laikas, įdomus ir jaunatviškai žaismingas minėjimas-konkursas. Mes dėkingi muzikos mokytojui už idėją, pagalbą ir puikų renginį, įrodžiusį, kad daina suvienija, daina pralinksmina, daina atgaivina prisiminimus ir originaliai padeda švęsti valstybines šventes. Stebėdamas, kaip mokiniai ruošiasi, kiek darbo ir pastangų įdeda, suprantu, kaip svarbu šiuolaikinei kartai saugoti Lietuvos Laisvę“, – apie šventę gimnazijoje papasakojo Kauno „Aušros“ gimnazijos mokinys, Gimnazistų tarybos prezidentas, konkurso vertinimo komisijos narys Karolis Dragūnas.

Vasario 16-oji Trakuose – po vandeniu

„2016 metai vasario 16-oji – šią dieną Lietuvai sukako 98 metai. Trakų miestas, buvusi šios didžiosios šalies sostinė su visais savo gyventojais bei šiemet susikūrusiu nardymo klubu „Trakai Divers Gang“ nori pasveikinti Lietuvą. Sveikinant bei rodant Lietuvos piliečiams gimtadienio progai sukurtą vaizdo įrašą, klubo nariai nori pagrįsti, kad Lietuva turi ne tik savo garsų istorinį vardą, ne tik garsius miestus pasižyminčius savo grožiu, bet ir žmones, kurie yra stiprūs tiek valia, tiek drąsa bei tikėjimu! Su Vasario 16-ąją!

Šios dienos proga, mes su pasididžiavimu imame Lietuvos trispalvę į rankas, ir garbingai parodome, kad ši vėliava suteikia mums drąsos tiek nušokti nuo garsiojo Trakų pilies tilto, pajaučiant kaip kadaise senai ji vėjo gūsiais skraidė netgi prie Juodosios jūros. Taip pat Vėliava bus panardinta garsiajame Galvės ežere, kur patirs daug naujų įspūdžių“, – rašoma trakiečių atsiųstame laiške.

Vasario 16-osios minėjimas vyko ir Marijampolėje. „Nors oras šiandien ir nelepina, Marijampolė iškilmingai minėjo Vasario 16-aja. Su gimtadieniu Lietuva! Sveikinimai iš Marijampoles. O taip ją švenčiame mes“, – nuotraukomis pasidalijo marijampolietė Aistė Adomaitienė.
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)