Šį savaitgalį Šalčininkų rajone vyko karinės Jaunųjų šaulių pratybos. Vėlų penktadienio vakarą į Dieveniškių „Ryto“ vidurinės mokyklos pastatą susirinko 130 Šalčininkų 11-osios šaulių kuopos, svečių iš kitų kuopų ir karių savanorių. Vos atvykusiems pratybų dalyviams sporto salėje buvo primintos pratybų užduotys, nebylieji valdymo signalai ir rikiuotė. Po apmokymų jaunuoliams teko įsikurti ant grindų ir laukti „tikrųjų“ pratybų pradžios.

Šeštadienio rytas prasidėjo kaip kariuomenėje – ankstyvas kėlimasis, mankšta, pusryčiai, tolesni apmokymai ir ilgai lauktos karinės pratybos miškuose. Į girią išsiruošė tik labiau pažengę šaulių būriai. Jie praktiškai veikė tai, ką išmoko ar prisiminė vakare ir ryte. Karinių pratybų instruktoriai į palnus įtraukė ir priešo puolimą – dėl to jauniesiems kovotojams teko kelias valandas išgulėti pasaloje, šukuoti mišką, vesti derybas bei atlikti kitas užduotis.

Tos pačios dienos vakare jau po vakarienės vienas šaulių būrys vėl išsirengė į mišką. Tačiau šįkart Jaunieji šauliai ir savanoriai naktį mokėsi tinkamai įkurti laužavietę, pasistatyti būstą tiek vasaros metu, tiek žiemos metu, atlikti pasalą ir klausėsi j. eilinio Vytauto Tamulyno patarimų apie išgyvenimą miške.

„Mokymai ugdant jaunimą yra labai svarbu, nes jaunas žmogus pratinasi prie sunkesnių aplinkybių, ugdo savo ištvermę, mokosi dirbti komandoje. Jis treniruoja savo sumanumą įvairiose situacijose, kurios svarbios ir civiliniame gyvenime. Pratybų metu jaunimas mokosi topografijos, nebylaus valdymo signalų, maskuotės, palapinsiaustės statymo, higienos pagrindų miško sąlygomis, stebėti aplinką, vygdyti užduotis komandoje“, - sakė j. eilinis ir vienas iš karinių pratybų instruktorių Vytautas Tamulynas.

Jaunieji šauliai, šio savaitgalio metu užsigrūdino ir susipažino su kareivio kasdienybės ypatumais. Sekmadienio ryte (balandžio 6 d.) prieš vyresniuosius karininkus jau stovėjo ne išsigandę vaikai, o patirties įgavę ir pasitempę Lietuvos patriotai.