DELFI skaitytoja Jolita iš Kauno ryškų vikšrą užfiksavo Palangoje.

„Atostogaudama Palangoje parke pamačiau labai gražų vikšrelį. Internete ieškojau, kas tai galėtų būti, bet neradau. Gal jūs pagelbėsit?“ – DELFI teiravosi moteris.

Kaip paaiškino R. Ferenca, nuotraukoje matomas gyvis – drugio, klevinio strėlinuko (Acronicta aceris) vikšras. Pasak Mažeikių krašto enciklopedijos, tai pelėdgalvių (Noctuidae) šeimos drugys.

Kita skaitytoja jai nematytą vikšrą užfiksavo būdama lauko kavinėje ir gurkšnodama kavą.

„Gyvis lyg niekur nieko asfaltuotu keliuku keliavo nežinoma kryptimi. Pabandžius jį apžiūrėti, tiesiog pakėlė uodegytę, praplėtė juodą vietą ir toliau tęsė pradėtą žygį. Kas jis toks ir iš kur atsirado miesto centre, niekas negalėjo pasakyti“, – juokavo moteris.

Vabzdžių specialistas R. Ferenca nurodė, kad tai taip pat drugio – raudonuodegio verpiko (Calliteara pudibunda) – vikšras. Kaip DELFI rašė anksčiau, Mažeikių krašto enciklopedijoje rašoma, kad šis verpikas yra bangasparnių (Lymantriidae) šeimos drugys. Nurodoma, kad vikšrai pasirodo liepos mėnesį, o rudenį virsta lėliukėmis, kurios peržiemoja. Iš jų drugeliai turėtų išsiristi gegužės-birželio mėnesiais. Šis vikšrelis turėtų evoliucionuoti į gelsvai pilką arba tamsiai pilką drugelį, priklausomai nuo lyties.

Dar vieną įdomios išvaizdos vikšrą atrado kitos skaitytojos augintinis.

„Šuniukas prieš kelias dienas kieme prie alyvos iškasė va tokį kirminėlį... Pirmą kartą tokį matėm. Kas čia toks?“ – klausė susidomėjusi skaitytoja.

R. Ferencos teigimu, augintinio rastas vikšras – ligustrinio sfinkso (Sphinx ligustri ) drugio.

Tai – didžiausias Lietuvoje vietinis drugys. DELFI yra rašęs, kad šio drugio priekiniai sparnai tamsiai rudi su brūkšniuotu piešiniu, užpakaliniai – rožinės spalvos su juodomis juostomis.

Užfiksavote jums nematytą gyvį? Siųskite nuotrauką mums el.paštu pilieciai@delfi.lt!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)