Projektą organizuojančių „Europos namų” direktorė Judita Akromienė nuolatinį MEP plėtimąsi vadina „virusu”. Anot jos, ne mokyklinis pavadinimas svarbiausia, bet tai, kad vis daugiau jaunų žmonių pradeda domėtis Europos politika. MEP projektas Lietuvoje pradėtas prieš dešimtmetį, per tą laiką jame dalyvavo 5 000 moksleivių.

Šią savaitę vykusioje MEP sesijoje lankėsi ir Ukrainos delegacija. Jurijus Kalninčenka sako: „Aš pats prieš keletą dienų buvau Nepriklausomybės aikštėje su protestuotojais. Žmonės, susirinkę Kijevo centre, nori teisybės. Mums atsibodo korupcija, prezidento prorusiška pozicija, neetiškas Rados darbas. Kaip į mus žiūri Europa, kai mūsų parlamentarai plenarinių posėdžių salėje svaisčiojasi kumščiais?”.

Ukrainos delegacijos anksčiau nėra dalyvavusios MEP sesijose, tačiau dabar jie mato, kad tai puikus būdas mokytis demokratijos. „Mane nutebino toks laisvas nuomonės reiškimas ir idėjų gausa”, – sako Sergėjus Virjavka, šešiolikmetis iš Donecko.

Pokalbiui apie ES politiką atvyko ir prieš 39 metus šią veiklą inicijavusi Nyderlandų karališkosios šeimos narė Anna van Sminia-Meijerink.

„Kai pamokose ar paskaitose kas nors pradėdavo kalbą apie Europą, daugelis nuobodžiaudavo. Dėl to kilo noras sukurti kažką jauniesiems – Mokomąjį Europos parlamentą – kur būtų suteikiama galimybė ne tik išgirsti, bet ir konkrečiai patirti, kas yra Europos parlamentas” – kalbėjo viena iš pagrindinių europinio projekto organizatorių.

Paskui kai kuriuos delegatus atvyko net jų giminaičiai. Sužinoję, kad anūkas dalyvauja MEP sesijoje, olando Job'o Heusschen'o seneliai nutarė atvykti į Vilnių, į sesijos kulminaciją – Generalinę Asamblėją. ,,Didžiuojamės savo anūku ir džiaugiamės projektu, todėl sėdome į lėktuvą ir mes jau čia. Vilnius atrodo patraukliai, nekantraujame vakare pasivaikščioti po visų išliaupsintą ir, kaip kalbama, nepamirštamą Vilniaus senamiestį”, – kalbėjo olando seneliai.

Dešimtmetį Lietuvoje švenčiantis MEP pabūti kartu sukvietė ir visus jame anksčiau dalyvavusius. Suvažiavimo metu buvo daug įsimintinų akimirkų. Viena iš Vilniaus renginio organizatorių Roberta Burinskaitė teigia: „Ne kartą teko lydėti lietuvių delegacijas į MEP sesijas įvairiose ES valstybėse. Ten priimanti šalis visada skiria vieną sesijos vakarą tos šalies kultūros ir tradicijų pristatymui. Tačiau nė karto neteko matyti vaizdo, kad šimtai dalyvių pakyla iš savo vietų ir ima šokti pagal tos šalies liaudies muziką. Toks linksmas suktinis buvo tik čia, Vilniuje”.