Birželio viduryje Kaune bei Vilniuje vykusiame projekte „Demokratija per dialogą, ne konfliktus“ (angl. „Democracy through Dialogue not Conflict“) dalyvavo 40 jaunų žmonių, deleguotų iš 6-ių skirtingose valstybėse veikiančių jaunimo organizacijų. Kiekvieną projekte dalyvaujančią šalį atstovavo mažiausiai po 4 jaunus žmones nuo 18 iki 30 metų.

Erasmus+ programos finansuotame projekte šešias Europos šalis atstovavo ne tik jaunimas, bet ir valdininkai iš Kijevo miesto administracijos bei Gruzijos jaunimo ir vaikų tobulinimosi fondo prie Sporto ir jaunimo reikalų ministerijos, o vertinant jaunų žmonių parengtas iniciatyvas dalyvavo ir dviejų Lietuvos institucijų - Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūros - atstovai.  

Projektas vyko Kaune, tačiau finalinis renginys buvo surengtas Užsienio reikalų ministerijoje (URM)  Vilniuje. Mokomosios dalies Kaune metu dalyviai mokėsi apie ES Rytų  Partnerystę (RP), įvairias jos problemas; taip pat – vieni iš kitų. Viskas buvo paremta neformaliu ugdymu bei interaktyviomis vieklomis. Pirmos dalies tikslas – padėti dalyviams pasiruošti ir sukurti iniciatyvas, kurios, įtraukdamos jaunimą, padėtų spręsti svarbias problemas RP šalyse. Į keturias komandas suskirstyti dalyviai turėjo pasirinkti vieną iš keturių temų:

  • Bendra ES strategija kovojant su (užsienio remiama) propaganda tiek ES, tiek Rytų šalyse.

  • Jaunimo organizacijos kaip galimas problemų sprendimo būdas Ukrainos, Moldovos bei Gruzijos probleminiuose regionuose.

  • Kaip ES pagalba švietimui bei jaunimo iniciatyvoms (Erasmus+) gali padėti RP šalyse?

  • Kokią techninę pagalbą ES turėtų suteikti RP šalims, siekiant sustiprinti šių šalių vystymąsį?

Šiomis temomis sukurtos iniciatyvos buvo pristatytos ekspertų komisijai renginio URM metu. Pasirodė 6 jaunimo grupės, kurių prisistatymus galite rasti straipsnio gale. Ekspertų komisiją buvo nustebinta dalyvių pasiruošimu bei pasiūlytomis inovatyviomis idėjomis. Laimėtoju buvo paskelbta grupė, pristačiusi mobiliąją aplikaciją padedančią kovoti su galima propoganda – KillAganda.

URM įvyko ir diskusija su Lietuvos Respublikos Seimo nariu Egidijum Vareikiu bei URM RP skyriaus atstovu. Diskutuota apie RP, jos potencialią bei perspektyvas.

Projekto dalyviai iš kitų Rytų Europos šalių buvo sužavėti Lietuva. Tiek Kaunas, tiek Vilnius jiem pasirodė itin europietiški. Dauguma jų tikino, jog norėtų čia gyventi ar bent jau svajoja, kad jų gimtieji miestai būtų panašūs. Pateikiame kelis ukrainiečių grupės atsiliepimus:

“Lietuva – žavi šalis; čia galite jaustis kaip europiečiai”

“Lietuva – man simbolizuoja taiką ir ramybę sielai. Taip pat mane sužavėjo lietuviai, kurie gražūs ne tik vidumi, bet ir išore

Kaune projekto metu taip pat buvo surengtas flash mob‘as kartu su miestiečiais. Prie Kauno pilies iš sutikusių dalyvauti praeivių bei renginio dalyvių buvo sudėliotas didžiulis užrašas ERASMUS+. Taip pat praeiviai buvo klausinėjami apie Erasmus+ programą. Nustebino ganėtinai aukštos kauniečių žinios. Veikiausiai, padeda tai, jog Kaune gana dažnai organizuojami Erasmus+ programos jaunimo mainai ir/ar jaunimo darbuotojų mokymai.

Renginio organizatorių, asociacijos „Aktyvus jaunimas“ teigimu, šis projektas pavyko visomis prasmėmis – tiek išmoktomis neformaliomis pamokomis ar pasidalinta patirtimi, tiek smagiai praleistu laiku. Tai puikiai atspindi ir dalyvių palikti atsiliepimai:

„Nuostabi patirtis – daug išmokome, susipažinome su puikiais žmonėmis“ „Apgalvotas ir gerai paruoštas. Dar neteko lankytis geresniame projekte”

Be to, žinių įvertinimas pirmą ir paskutinę projekto dienomis atskleidė, jog dalyvių žinios apie RP išaugo beveik 50%.

Projektas „Democracy through Dialogue not Conflict” dar nesibaigia. Dabar įvairūs video ir kita dalyvių sukurta medžiaga, skirta jaunimo iniciatyvumo skatinimui, bus talpinama projekto internetiniame puslapyje democracy-dialogue.org, socialiniuose tinkluose (www.fb.com/activeyouthlt), spaudoje bei jaunimo organizacijų puslapiuose. Pasidalinta medžiaga jau dabar sulaukė plataus susidomėjimo ir pasiekė daugiau nei 10.000 jaunų žmonių (remiantis Facebook statistika), tad viliamės, jog skleidžiamos idėjos ir toliau skatins didesnį jaunimo dėmesį problemoms ES kaimynystėje.