Nuotrauką atsiuntęs skaitytojas teigė, kad tokią temperatūrą jis užfiksavo Marijampolėje, apie 14 val. dienos.

Vis tik, sinoptikai DELFI sakė, kad jų užfiksuota temperatūra Marijampolėje 14 val. buvo 31,8 laipsniai šilumos. Pasak specialistų, termometras 42 laipsnių temperatūrą galėjo rodyti, jei buvo pakabintas prieš saulę, o vėjo nebuvo. Paskambinus į Kybartus, paaiškėjo, kad ten temperatūra siekė 32,5 laipsnių šilumos. Žemės paviršius buvo įkaitęs net iki 44 laipsnių šilumos.

DELFI kviečia skaitytojus – pasidalink savo termometro stulpelio su įspūdingu skaičiumi nuotrauka! Siųsk ją el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Termometras” ir padėk įrodyti, kad stulbinantys karščiai pasiekia ir Lietuvą!

Daugiau nei 40 laipsnių Lietuvoje nebuvę

Kaip DELFI sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyriausioji specialistė Izolda Marcinonienė, didžiausias kada nors Lietuvoje išmatuotas karštis niekada nesiekė 40 laipsnių. Tačiau čia svarbu pabrėžti, jog meteorologai temperatūrą matuoja meteorologinėse dėžutėse, kurios yra pavėsyje, vėdinamos, kad oras neužsistovėtų.

„Ant saulės temperatūra būna daug didesnė, be to mieste – įkaitusios sienos, asfaltas, o tai irgi 2-3 laipsniais padidina temperatūrą“, - sakė specialistė, išvakarėse ketvirtadienio orų temperatūrai prognozavusi karštį iki 37 laipsnių.

Pasak I. Marcinonienės, neįprasti karštų orų pliūpsniai buvo fiksuoti birželio mėnesį. Tuomet karščio rekordai sumušti pajūryje, kur birželio 26 dieną buvo 33, 6 laipsniai karščio. Tai buvo karščiausia birželio diena per paskutinį pusšimtį metų.

„Gegužė taip pat buvo karščiausia per pastaruosius 50 metų, vasara šiemet Lietuvoje prasidėjo taip pat neįprastai anksti, gegužės 8 dieną”, - komentavo meteorologė.

Liepa šiemet buvo taip pat pusantro laipsnio aukštesnė, nei vidutiniškai. Liepos 4-5 dienomis kai kuriose stotyse viršyti tų dienų maksimumai, aukščiausia fiksuota temperatūra buvo 32 laipsniai.

Pati aukščiausia Lietuvoje išmatuota temperatūra fiksuota 1994 metų liepos 30 dieną. Tuomet oro temperatūra siekė 37, 5 laipsnius karščio. O štai vėsiausia vasaros naktis užfiksuota 1966 metais, kai rugpjūčio nakties temperatūra tesiekė 1 laipsnį šilumos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (354)