Pirmoji diena buvo ilga – apie 10 valandų kelionė autobusu – tad visi apsidžiaugėme pasiekę kelionės tikslą. Prie viešbučio mus pasitiko mokytoja Lucyna ir jau atvykę kitų šalių projekto dalyviai, tad nuovargio greitai neliko. Vakarienės metu užsimezgė draugystė tarp atvykusių moksleivių, kurie, nepaisant amžiaus skirtumo, tapo puikiais draugais.

Šio vizito metu daug pamatėme ir sužinojome. Apsilankėme Mikolow‘o miesto centre, susipažinome su jo įžymiomis vietomis. Visi projekto dalyviai apžiūrėjo Silezijos botanikos sodą, kuriame mokiniai susipažino su vietiniais augalais bei sužinojo apie atliekų tvarkymą regione.  

Visus sužavėjo maža, bet labai jauki mokykla – čia lenkų moksleiviai jaučiasi tarsi namie. Apžiūrėjome parodas, kuriose mokiniai eksponuoja įvairios paskirties daiktus, pagamintus iš atliekų. Susitikimo metu turėjome galimybę pasiklausyti angliakasių orkestro „Halemba“. Taip pat apsilankėme Wieliczka druskų kasyklose ir išgirdome daug įdomių faktų iš šios vietovės istorijos. Nors ir trumpai, bet pasivaikščiojome Krokuvoje ir žavėjomės įspūdingu senamiesčiu, kuris priminė gimtąją Lietuvą. Paskutinė diena visus pradžiugino saulėtu oru – kaip tik toks ir tiko kelionėje į kalnus.

Į namus iškeliavome ankstų rytą. Šį kartą kelionė neprailgo – visi dalinomės įspūdžiais, džiaugėmės atradę naujų draugų. Šis vizitas Lenkijoje suteikė galimybę susipažinti su kitų tautų kultūra, istorija, papročiais. Buvo puiki proga patobulinti savo užsienio kalbos žinias, susirasti naujų draugų. Visi projekto dalyviai domėjosi atliekų rūšiavimu Silezijos regione, dalijosi patirtimi kaip panaudoti atliekas kuriant įvairius daiktus. Tokie susitikimai skatina dar labiau domėtis ekologija ir gamtos išsaugojimu.

Projekto veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo paramos fondas. Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Švietimo mainų paramos fondas ir Europos Komisija negali būti laikomi atsakingi už bet kokį straipsnyje pateikiamos informacijos naudojimą.

Projekto koordinatorė Jurga Kvietkauskienė