Šis festivalis vyksta kas antri metai ir šiemet buvo aštuntasis. Šios organizacijos globojamuose festivaliuose gali dalyvauti tik CIOFF asociacijai priklausantys nariai. CIOFF festivaliuose pirmiausia žiūrima į kolektyvo meninį lygį. Vaikų ir jaunimo šokių kolektyvui parengti ir atlikti valandos laiko koncertinę programą yra labai sunku, o jeigu tokių koncertų per kelias dienas yra net 15, tai tikrai reikia didelės ištvermės.

Todėl jau vien žinia, kad esi pakviestas atstovauti visam Baltijos regionui asociacijos globojame festivalyje yra didžiulė kolektyvo garbė ir pripažinimas. Vienas iš pagrindinių šios tarptautinės asociacijos tikslų yra kultūros paveldo išsaugojimas. „Mažojo suvartuko“ meno vadovė Ilona Baltikauskaitė taip pat priklauso šiai organizacijai. Ilona Baltikauskaitė - 2014 metų Pasaulio lietuvių dainų šventės „Čia mano namai“ vyriausioji baletmeisterė, jos iniciatyva šiemet Plungėje vyko Žemaitijos regiono dainų šventė, kurioje dalyvavo didelis būrys mūsų krašto jaunųjų šokėjų, besiruošiančių kitų metų svarbiausiam kultūriniam įvykiui.

Vykdami į festivalį, jo dalyviai pirmiausia visą dieną praleido Berlyne. pakartojome istorijos pamokas apie Berlyno sieną, susipažinome su kitomis įžymiomis šio miesto lankytinomis vietomis. Keisčiausia buvo, kad sekmadienis Vokietijoje visų įstaigų nedarbo diena, todėl parduotuvės liko neaplankytos...

Vėliau vykome pas senus bičiulius į  Rudolštato (Rudolstadt) miestą. Plungės kultūros centro vaikų ir jaunimo liaudiškų šokių studija „Mažasis suvartukas“ kelinti metai bendradarbiauja su šio miesto folkloro šokių ansambliu „Tiuringer“. Tenykštis folkloro ansamblis įkurtas 1960 metais ir šiandien jame šoka per 150 šokėjų. Kolektyve tvyro labai šeimyniška atmosfera - pradėję šokti nuo 4 -5 metų, šį kolektyvą jo nariai palieka tik sulaukę garbaus amžiaus.

Gyvenantys tame pat mieste į repeticijas kolektyvo nariai renkasi kelis kartus per savaitę, dirbantieji šiek tiek rečiau. Visai nesvarbu ką jie veikia ir kokiame mieste dirba vieną kartą per mėnesį visas savaitgalis skiriamas repeticijoms. Ansamblis turi  net savo pastatą ir yra be galo gerbiamas mieste. „Tiuringer“ kolektyvo  mažieji šokėjai 2011 metais dalyvavo tarptautiniame vaikų ir jaunimo liaudiškų šokių festivalyje „Kovo 11-osios vaikai“, kurį organizuoja studija „Mažasis suvartukas“. Į Plungę atvykę vokiečiai gyveno plungiškių šokėjų šeimose, dabar vokiečių šeimos priėmė plungiškius. Gyvendami šeimose galėjome iš arčiau susipažinti su vokiečių kultūros ir gyvenimo sąlygomis, tradicijomis, papročiais.

Rudolštate teko koncertuoti net trijose miesto gydymo klinikose. Tai buvo visai nauja patirtis tiek vadovei, tiek šokėjams. Gydymo įstaigos paliko puikų įspūdį - itin daug ligonius aptarnaujančio personalo, jokių eilių, jokių neigiamų emocijų. Netikėta ir labai smagu buvo tai, kad pirmajame mūsų koncerte apsilankė iš Tarptautinio LIONS klubų kongreso grįžtantys Plungės LIONS klubo nariai Aidas Kėsas ir Darius Jankauskas su žmonomis Diana ir Giedre. Aidas Kėsas - Plungės rajono savivaldybės tarybos narys, ryšiams su užsieniu komisijos narys, todėl jam buvo itin įdomu sužinoti ir pačiam pamatyti kaip mums sekasi kelionėje, kaip mūsų koncertinę programą priima vokiečiai.

Plungiškių kolektyvas šiame mieste buvo tikrai laukiamas, nes jau antrą viešnagės dieną laukė miesto mero priėmimas, kuris tiek vaikams, tiek vadovams paliko labai šiltą įspūdį. Meras papasakojo miesto istoriją, pasidžiaugė miestą garsinančiu ansambliu „Tiuringer“, bei jų gražia draugyste su plungiškiais ir pakvietė į ekskursiją ant miesto Rotušęs stogo. Mūsų šokėjai, atsidėkodami už tokį malonų priėmimą ir parodytą dėmesį,  merą apjuosė lietuviška tautine juosta. Turėjome galimybę aplankyti ir miesto pilį, dalyvauti dviejų miesto mokyklų mokslo metų užbaigimo šventėje. (Vokietijoje mokslo metai baigiasi tik liepos mėnesį ir trunka tik šešias savaites). Šokėjams teko ne tik šokti bei mokyti lietuviškų šokių kitus - jie buvo pakviesti dalyvauti ir krepšinio, futbolo, tinklinio varžybose. Futbolas ir tinklinis nėra stiprioji mūsų vieta, tačiau krepšinio aikštelėje plungiškiai buvo nenugalimi ir laimėjo rungtynes rezultatu 28:6. Mokyklose stebino tai, kad į pamokas didžioji dalis moksleivių atvyksta dviračiais, kad šalia mokyklų nėra jokių parduotuvių, kad visų mokyklų teritorijos aptvertos.

„Mažasis suvartukas“ ir ansamblis „Tiuringer“ kartu dalyvavo ir Erfurto festivalyje „Danetzare 2013“. Įdomu tai, kad visą festivalio organizacinį komitetą sudaro Erfurto folkloro kolektyvo nariai, jiems talkina atskirų šalių įkurtų bendrijų savanoriai. Plungiškius festivalyje taip pat globojo vietos lietuvių bendruomenės pirmininkė Jolanta Klement, bei savanorė, Erfurto lietuvaitė moksleivė Ovidija Grybėnaitė.

Festivalio pagrindinis koncertas vyko Erfurto nacionaliniame muzikiniame teatre. Pasak vietos lietuvių, visi bilietai į festivalį būna išpirkti gerokai anksčiau. Šis koncertas buvo labai atsakingas ir įsimintinas, nuo jo priklausė kokią žinią apie save kiekvienas festivalio dalyvis paskleidžia. Mūsų kolektyvas susilaukė didelio susidomėjimo, po koncerto vokiečiai net gatvėje susistabdę šokėjus dėkojo už puikų pasirodymą.

Lietuvos sceninis šokis Vokietijos festivalyje buvo pristatytas tik antrą kartą. Festivalyje dalyvavo dvi „Mažojo suvartuko“ grupės  iš viso 32 šokiui neabejingi jaunieji plungiškiai.  Festivalyje be lietuvaičių dalyvavo įspūdingi kolektyvai iš Kenijos, Taivanio, Airijos, Makedonijos, Turkijos, Lenkijos, Gruzijos, 3 kolektyvai atstovavo Vokietijos Tiuringijos kraštą.. Visuose koncertuose buvo labai daug žmonių, surengtos dvi profesionalios visų kolektyvų fotosesijos, priėmimas pas Erfurto miesto merą. Festivalio uždarymo metu įteikti sertifikatai ir visos festivalio metu profesionalių fotografų užfiksuotos kiekvieno kolektyvo fotonuotraukų CD. Visi festivalio dalyviai buvo išmokę ir vieną bendrą šokį, kuriuo prasidėdavo, pasibaigdavo visi bendri koncertai ir galiausiai šiuo šokiu buvo užbaigtas ir pats festivalis. Plungiškiams teko ne tik patiems šokti savo vienos valandos parengtą koncertinę programą, bet ir keletą vakarų mokyti festivalio dalyvius nuotaikingų lietuviškų šokių.

Būdami Erfurte stebėjomės, kad miesto gyventojai labai skatinami lankytis kultūriniuose renginiuose. Kiekviena Erfurte gyvenanti šeima turi šeimos pasus, su kuriais visa šeima nemokamai gali lankytis koncertuose, muziejuose, teatruose. Jeigu tėvai perka bilietus į atskirus spektaklius, kuriems negalioja šeimos pasai, tai už tai jie dar keletą kartų kartu su vaikais gali lankytis vaikiškuose spektakliuose. Vakare po 19 valandos ir savaitgaliais su vienu miesto transporto bilietu taip pat gali važiuoti dar trys asmenys nemokamai. Taip žmonės skatinami dalyvauti pačiuose įvairiausiuose kultūriniuose renginiuose nuo pat mažų dienų.

Vaikų ir jaunimo liaudiškų šokių studija „Mažasis suvartukas“ jiems patikėtą misiją tarptautiniame festivalyje „Danetzare 2013“ Erfurte atliko puikiai. Į namus grįžę su CIOFF sertifikatu kolektyvo nariai ir vadovė tikisi, kad kvietimų į kitus prestižinius CIOFF organizuojamus festivalius sulauks ir ateityje. Kaip ir buvo galima tikėtis, lietuvaičiai labiausiai susidraugavo su Gruzijos respublikos Tbilisio šokių kolektyvu, įdomūs buvome ir Kenijos atstovams.

Šis festivalis jau baigėsi, o  rugpjūčio viduryje dar dvi „Mažojo suvartuko“ grupės, vadovaujamos Ilonos Baltikauskaitės, išvyksta į tarptautinį festivalį Makedonijoje. Atrodo, kad vasara šiam kolektyvui tikrai ne atostogų metas....