Kiekvieną mokslo metų mėnesį vieną renginį skiriame šio projekto įgyvendinimui. Inicijuojame aktyvias veiklas, siūlome idėjas mokykloje lengvai pritaikomoms ir moksleivius įtraukiančioms akcijoms bei renginiams.

Mėgstame muziką, šypsenas, smagų laisvalaikį. Bet ar svarbu kasdieninė  šviežių daržovių ir vaisių vartojimo nauda bei vitaminų ir mineralų svarba kiekvieno žmogaus organizmui? Mokytojai ir mokiniai parodė pavyzdį, kad sveikai gyventi yra smagu, bendruomeniškai ir sveikai praleidžiant laiką su moksleiviais.

Todėl mokykloje inicijavome vaisių - daržovių šventę, vyko „Vaisių ir daržovių mitingas“ – priešpiečių fiesta! Ilgųjų pertraukų metu mokytojai vaišino mokinius ekologiškai savo soduose per vasarą užaugintomis morkomis, burokėliais, žirniais, agurkais, pupomis ir pupelėmis. Taigi sveika, sveikata. „Keisti tie mokytojai, galvoja, kad mes nežinome, ką valgyti. Patys valgo sumuštinius, kemša kotletus su padažu, o mums skaito paskaitas apie sveiką mitybą“. Tad priešpiečių fiestos meniu pateikėme mes, mokiniai: atnešėme raugintų agurkų, medaus, uogienės, sulčių, mamų konservuotų daržovių ir daug obuolių. Stalas buvo didelis, prie jo tilpo daug mokytojų.

Kažkas turėjo lašinių, o mes atsinešėme riešutų. Visi buvo sotūs ir laimingi. Su malonumu visi ragavo pagamintas mišraines, grybus savo sultyse, mokytojų miesto sąlygomis keptą duonelę, su kantrybe ir meile išvirtas uogienes. Svarstėme ekologiškų produktų naudą sveikatai, nuotaikai, svėrėme ir ant „ekonominės naudos“ svarstyklių. Mokiniai pasakojo, ką deda į stiklainius ir kraunu žiemai į rūsius jų mamos bei močiutės. Dalinomės receptais. Mokiniai kūrė panegyrikas ir portretus morkai, obuoliui, pupai, burokėliui.

Lietuvių kalbos mokytoja Vilma išpopuliarino vitaminingosios erškėtrožių uogienės receptą. Mokiniai sužinojo, kokia jėga slypi paprastoje uogoje. „Niekada net nepamaniau, kad tokia skani uogienė. Jos auga prie mano sodo. Ir pas močiutę galudaržy“, – prakalbo Paulina.

Mokytoja Elvyra rodė, kaip užmaišyti duoną miesto sąlygomis, kaip ją paskaninti ir iškepti ne kaimo krosnyje, o miestiškoje orkaitoje. „Ji sveika, neišpūsta, be puriklių. Štai kur sveikatos jėga!“, – aiškino mokytoja ir padalino receptus visiems norintiems. Juk visų mūsų orkaitėse gali tokia duonelė iškepti. O ar pasiūlyti mokytojų receptai pasieks mokinių šeimas, pamatysime pavasarinėje amatų mugėje, į kurią mokiniai atsineš ne tik per technologijų pamokas pagamintus rankdarbius, bet ir namuose pagal mokytojos Elvyros pasiūlytą receptą iškeptą duoną.

Tai ne visi „Sveikatiados“ renginiai. Renginių maratone galime sustoti prie Europos sveikos mitybos dienos, „Pusryčių fiestos“, „Smagiųjų  bičiulių“ (Personažai iš mitybos piramidės), Sveikatingumo mankštų mėnesio „Mankštiada“, Pasaulinės vandens dienos, sveikatą stiprinančių įpročių mėnesio „Judam muzikos ritmu“, dienos „Einu į mokyklą pėsčiomis“.

Manome, kad paskatinome bendruomenę atkreipti dėmesį į sveiką mitybą ir būtinybę aktyviai leisti laisvalaikį. Atkreipėme moksleivių dėmesį į mitybos režimą bei jo svarbą. Sukūrėme bendruomenišką tradiciją sueiti prie ekologiško stalo. Ugdėme vaikų ir jų artimųjų mankštos įgūdžius, pakvietėme į netradicinę bei nenuobodžią, į bendramokslių būrį įtraukiančią mankštą. Pakvietėme mokinius ir ekologiškai maitintis, ir aktyviai pajudėti. Ir tai daryti linksmai, smagiai, maloniai, nenuobodžiai. Sukrutome visi - ir viskas tuo pasakyta!

O skaitytojams siūlome labiausiai visiems patikusios mokytojos Vilmos  ekologiškos uogienės receptą:

Prisirinkti apvalių arbatinių erškėtrožių. Išvalyti sėklytes, perplauti vandeniu - tada dar ir likusios sėklos išplaukia į paviršių. Cukraus dedama pagal skonį - kuo daugiau cukraus, tuo daugiau sirupo. Virti tik tiek, kol užvirs, ir sudėti į iškaitintus stiklainius. Paslėpti nuo namiškių, nes uogienė bus suvalgyta nesulaukusi žiemos ir nebus kuo nustebinti draugų.

Uogienės skonis kvepia vaikyste, nes visoms mamoms ir tėčiams jų mamos tokį erškėtrožių sirupą pirkdavo vaistinėje ir duodavo po šaukštelį išgerti kasdien. Šiandien tokį sirupą lengva pasigaminti patiems, tik reikia surasti erškėtrožių.

Kauno Jono ir Petro Vileišių vidurinės mokyklos
mokinės Greta ir Erika