Mišias sekė profesionalų koncertas

Gegužės 29 – ąją, po savaitinių sekmadienio šv. Mišių, Rotušės aikštėje esančioje Kauno Šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) bažnyčioje buvo pašventinti Šveicarijos Jėzuitų padovanoti beveik nauji (40 metų amžiaus – vargonams tai – labai mažas laiko tarpas) A. Frey firmos vargonai.

Pašventinus instrumentą, juo kelis kūrinius atliko svečias iš Austrijos, Graco muzikos ir taikomųjų menų universiteto profesorius Johannas Trumeris, ilgametis Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius Leopoldas Digrys ir Kauno religinės muzikos centro vadovė, bažnytinės muzikos magistrė Dalia Jatautaitė, vokalinius gabumus demonstravo Kauno valstybinio muzikinio teatro solistės Raimonda Tallat-Kelpšaitė ir Rita Preikšaitė. Renginį vedė Egidijus Stancikas.

Gėdydavosi elektroninių vargonų

Jau kelis šimtmečius garsėjantys ne tik aktyvia sielovada, bet ir iškiliais darbais švietimo ir kultūros srityse, Jėzuitai savo bažnyčioje Kaune kasmet rengia daugybę įvairiausių kultūrinių renginių, muzikos koncertų, tačiau senus kompiuterinius vargonus nuo sovietinių laikų turinčią bažnyčią dažnai aplenkdavo garsiausi religinės muzikos atlikėjai, vargonininkai.

Situacija pasikeitė iš esmės. Dabar, kai Jėzuitų bažnyčioje sumontuoti vamzdiniai vargonai, dalyvauti tarptautiniame festivalyje šv. Pranciškaus Ksavero „Musica sacra“, vyksiančiame spalio mėnesį, organizatoriai jau pakvietė atlikėjus iš įvairių Europos šalių.

Vargonai – vienas sudėtingiausių visų laikų instrumentų, kuomet muzikantui grojant, dirba visas jo kūnas: rankos, kojos, galva (ne fizine reikšme).

Šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) bažnyčiai vargonai padovanoti, tačiau vien pergabenimas ir sumontavimas atsiėjo mažiausiai 40 tūkstančių litų. Prie projekto prisidėjo ir Kauno miesto savivaldybė.

Vargonai – itin profesionalūs, aukšto lygio. Instrumentas dviejų manualų su pedaline klaviatūra, 21 registro. Vargonuose skamba apie 1500 medinių ir metalo lydinio (šiuo metu dėl taupumo sumetimų labai brangių) vamzdžių. Tai išties didelis orkestras. Anot vargonų statybos firmos „Pflüger” meistrų iš Austrijos, kurie šį instrumentą pasiūlė ir sumontavo, šv. Pranciškaus Ksavero bažnyčia turi išskirtinę, ypatingai gerą akustiką.