Į DELFI redakciją kreipėsi skaitytojas, pasidalinęs socialiniame tinkle „Facebook“ patalpintu skelbimu, kuriame siūloma už 80 eurų mokestį padėti „išvengti karinės prievolės“. 

Skelbimas socialiniame tinkle „Facebook“
Gresia baudžiamoji atsakomybė

DELFI primena, jog tyčia vengiantiems tarnybos bus taikoma baudžiamoji atsakomybė – iki dvejų metų nelaisvės.

Asmenys, piktnaudžiaujantys tarnyba, klastojantys medicinines išvadas, darantys neteisėtą poveikį komisijos nariams bus griežtai baudžiami.

Asmuo, negalintis eiti tarnybos, Savanorių pajėgų regiono karo prievolės ir komplektavimo skyriui pateikia atleidimo nuo tarnybos priežastis.

Kaip trečiadienį jau rašė DELFI, į šauktinių sąrašą patekę asmenys dar gali būti atleisti nuo karinės tarnybos dėl sveikatos, mokslų, išskirtinių laimėjimų, teistumo, darbo ir kt. Karo prievolės nereikės atlikti ir asmenims, vieniems auginantiems nepilnametį vaiką arba jeigu jiems suteiktos atostogos vaikui prižiūrėti, kol vaikui sueis treji metai.

KAM teigimu, jeigu abu tėvai kartu augina vieną vaiką ir jeigu karo prievolininkas šaukiamas į privalomąją pradinę karo tarnybą nėra atostogose vaikui prižiūrėti, tuomet privalomoji pradinė karo tarnyba jam nebus atidėta.

Situaciją svarstant individualiai tarnyba gali būti atidedama ir jei: karo prievolininkas yra vienintelis darbingas šeimos maitintojas; karo prievolininko šeimoje auga 2 ar daugiau vaikų iki 14 metų; karo prievolininkas yra šaukiamas atlikti Tarnybos jo žmonos nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpiu ir esant komplikuotam nėštumui.