Šiuo metu Vilniaus miesto savivaldybės taryba nuo 2014 m. sausio 1 dienos uždraudė rūkyti Vinco Kudirkos aikštėje bei Bernardinų sode. Taip pat uždrausta rūkyti Vilniaus viešojo transporto stotelių laukimo paviljonuose. Be to, svarstomas draudimas rūkyti daugiabučių balkonuose.

Nors Vilniaus miesto valdžia ir kovoja su rūkymu viešose vietose, yra uždrausta rūkyti restoranuose ir kavinėse, tačiau kodėl šis draudimas negalioja ir lauko kavinėms? Vasarą lauko kavinių staliukai būna visi užimti, žmonės nori valgyti džiaugdamiesi saulės šiluma ir kvėpuoti gaivų orą, tačiau ką jie gauna? Kadangi lauko kavinėse neuždrausta rūkyti, visi rūkaliai aplinkui rūko, taigi nerūkantieji privalo kvėpuoti žalingus sveikatai dūmus.

Šį savaitgalį su draugais nuėjom į vieną populiarią kavinę Vilniaus senamiestyje. Gražus ir šiltas oras, paskutiniai vasariški orai. Žinoma, viduje pilna laisvų staliukų, bet visi eilėje laukia staliuko lauke, kur daug smagiau valgyti. Stojame į eilę ir mes. Kadangi esame nerūkantys, pasiteirauju, ar turi lauke zoną nerūkantiesiems. Atsakymas neigiamas, nors staliukų lauke labai daug ir tikrai būtų galima išskirti zoną nerūkantiesiems. Atstovėjus eilę staliukui lauke ir esant tokiam gražiam orui nesinori eiti į vidų. Pamaniau, gal nelabai jausis dūmai, vis tik staliukai lauke. Deja, mano nusivylimui, prie gretimų staliukų sėdėję rūkaliai traukė cigaretes vieną po kitos.

Mano didelei nuostabai, mes buvome vieninteliai nerūkantys. Buvome realiai išrūkyti dūmų nuo galvos iki kojų... Tiek to tuos rūkalius, kurie patys nesupranta, kokią žalą daro savo sveikatai, bet kodėl turime kentėti mes, nerūkantieji ir taikstytis kvėpuodami žalingus cigarečių dūmus? Kodėl esame diskriminuojami ir už tai kad nerūkome, privalome gražiu ir saulėtu oru slėptis kavinių viduje? Ką daryti šeimoms su mažais vaikais ir besilaukiančioms moterims? Gal sėdėti namie ir iš viso niekur neiti?

Kodėl Vilniaus miesto valdžia uždraudė rūkyti viešojo transporto stotelėse, bet lauko kavinėse, kur staliukai stovi greta, vis dar neuždrausta rūkyti? Galų gale bent tegul būna priimtas reikalavimas visoms lauko kavinėms turėti atskirą zoną nerūkantiesiems, kad mes nesijaustume diskriminuojami. Būčiau dėkinga, jei šiuo klausimu gautumėte komentarą iš Vilniaus miesto valdžios.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI susisiekė su Vilniaus vicemeru Gintautu Palucku, kuris sutiko pakomentuoti skaitytojos klausimą apie draudimą rūkyti lauko kavinėse.

Pasak G. Palucko, apie draudimą rūkyti lauko kavinėse bus svarstoma – šią mintį jis vadino nebloga, tik pastebėjo, kad nežinia, kiek situacija gali pasikeisti, jei žmonės rūkys, pavyzdžiui, šalia kavinės.

„Šitą (draudimą rūkyti lauko kavinėse – DELFI) mes pasvarstysim ir, aišku, įtrauksim į tą svarstymą ir kavinių bei restoranų, barų savininkus šiek tiek padiskutuoti, nes reikia pasiekti bendrą susitarimą, kad ta kontrolė būtų užtikrinta ir jų pačių, ir mūsų viešosios tvarkos pareigūnų“, – sakė G. Paluckas.

Kaip sakė G. Paluckas, kontroliuoti, kad žmonės laikytųsi draudimo rūkyti kai kuriose Vilniaus viešosiose erdvėse, kur tai draudžiama, pavyzdžiui V. Kudirkos aikštėje, Bernardinų parke, sunku, nes surūkyti cigaretę ilgai neužtrunka. Vis dėlto, kalbant apie kavines, sudrausminti rūkančius žmones būtų lengviau.

„Kavinės yra stacionarios, ten įpareigojimą nerūkyti gali prižiūrėti tiek savininkai, tiek mūsų viešosios tvarkos pareigūnai, kurie patruliuoja, ypač centrinėje miesto dalyje, – sakė Vilniaus vicemeras. – Labai rimtai svarstytume, kad oficialiose lauko kavinėse, kurioms mes išduodame leidimą, būtų pratęsta nerūkymo zona, aišku, tik kitam sezonui. Kita vertus, žmonės atsistotų, paeitų, matyt, kelis metrus už tos kavinės ir rūkytų, tai ar tai išspręstų klausimą, ar ne? Galbūt dūmus labiau prasklaidytų ir nebūtų tos koncentracijos ir jie prie kito staliuko neitų, bet visiškai problemos neišspręstų.“