Skaitytojos atsiųstose nuotraukose matyti, kad neapgenėti medžiai laidus apaugę Klinikų g. Vilniuje. „Ne vienoj gatvėj tokios problemos“, - teigė DELFI parašiusi mergina.

DELFI susisiekus su specialistais, paaiškėjo, kad tokia situacija ateityje iš tiesų gali sukelti nelaimę. „Kuomet želdiniai šalia elektros linijų prižiūrimo netinkamai, kyla grėsmė, kad, ypač esant gamtos stichijoms, dėl didelio vėjo vistantys medžiai ar jų šakos nutrauks elektros linijos laidus – tai sutrikdo elektros energijos tiekimą ir padaro nuostolių elektros energijos vartotojams, kyla nelaimingų atsitikimų grėsmė“, - teigė LESTO atstovas spaudai Ernestras Naprys.

Jis nurodė, kad pagal pateiktą nuotrauką galima daryti prielaidą, kad tai Vilniaus gatvės apšvietimo elektros tinklų įmonei priklausantis elektros tinklas, skirtas gatvės apšvietimui. „Vadovaujantis LR Energetikos ministro patvirtintomis „Elektros tinklų apsaugos taisyklėmis“ (22 punktas) miestuose medžius ir krūmus kerta ir geni želdinius prižiūrinčios organizacijos (šiuo atveju tokius darbus greičiausiai turėtų inicijuoti Vilniaus miesto savivaldybė)“, - atsakyme raštu nurodė E. Naprys.

Pasak LESTO atstovo, šalia elektros oro linijų augantys želdiniai genimi pagal poreikį – t. y. tuomet, kai laidų atstumai iki medžių šakų tampa mažesni nei yra nustatyta teisės aktuose.

Vilniaus savivaldybės Želdynų poskyrio vedėjas Gintautas Runovičius sakė, kad sprendimas, ar medžiai bus genami, priimamas, kai gaunamas prašymas tai atlikti. Vis tik, kol kas skundas dėl nepagenėtų medžių šakų nebuvo gautas ir atstovas nenurodė, ar medžiai bus apgenėti.

„Į savivaldybę dėl to kreipiasi tiek gyventojai, tiek įvairios tarnybos. Visgi dažniausiai informacija mus pasiekia iš vilniečių. Apie šį atvejį iki šiol nebuvome informuoti, - sakė jis. „Kalbant apie pačių medžių genėjimą, tai šie darbai sostinėje darome ištįsus metus, išskyrus beržus, klevus. Būtent šie medžiai negenami pavasarį, nes leidžia sulą. Jeigu medžių šakos nebus apgenėtos, gali įvykti įvairūs elektros tinklų gedimai“, - apibendrino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)