DELFI skaitytojai Emilijai nuostabą sukėlė prieš kelias savaites ant namo sienos pastebėtas apie 7 centimetrų vikšras.

„Labai įdomus ir nematytas, ryškios spalvos, todėl būtų įdomu sužinoti, kas tai per vikšras“, – rašė skaitytoja pasidalijusi juodai raudono gyvio nuotrauka.

DELFI skaitytojai Reginai buvo įdomu sužinoti, kokia yra ryškiai žalio vikšro rūšis. Jai nematytą gyvį moteris pasakojo užfiksavusi sodyboje.

Kauno T. Ivanausko zoologijos muziejaus Vabzdžių skyriaus vedėjas Romas Ferenca papasakojo, kas yra skaitytojų pastebėti vikšrai.

Pasak R. Ferencos, raudonai juodas gyvis yra kvapusis medgręžis (Cossus cossus), dar kitaip vadinamas gluosniniu medgręžiu.

„Šio drugio vikšrai gyvena senų, ligotų gluosnių ar juodalksnių kamienuose. Nors rūšis Lietuvoje paplitusi ir laikoma dažna, tačiau pamatyti šį vikšrą pasitaiko retai, nes jie kelerius metus gyvena medienoje, kur graužia takus ir tik paskutinės stadijos vikšras išlenda lauk ir ieško tinkamos vietos virsti lėliuke. Tada juos ir galima pamatyti“, – apie skaitytojos užfiksuotą vikšrą pasakojo R. Ferenca.

Žaliasis vikšras – vieno gražiausių Lietuvos drugių, Machaono, saugomo ir įtraukto į Lietuvos raudonąją knygą vikšras (Papilio machaon).

„Jie gyvena ant skėtinių augalų – morkų, kmynų taip pat gali būti randami ir ant rūtų, todėl kartais žmonės jų randa ne tik gamtoje, bet ir savo gyvenamojoje aplinkoje – soduose, daržuose“, – sakė R. Ferenca.

Norite pasidalyti savo užfiksuotomis išskirtinio gyvio nuotraukomis? Siųskite jas mums el.paštu pilieciai@delfi.lt!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)