Žmogaus šiukšlės tapo žmogiška klaida

Pašilaičių seniūnijos seniūno pavaduotoja Sigita Klimavičienė, atsakinga už atliekų tvarkymo priežiūrą, paaiškina, kad už likusią šiukšlių krūvą atsako namo administratorius: „Viso Perkūnkiemio namų sklypų ribos yra nustatytos ir jie turi konkrečius administratorius.“ Informaciją, kad šiukšlės neišvežtos, seniūnija gavo penktadienį. Seniūno pavaduotojai buvo paaiškinta, kad pasikeitė namą administruojančios firmos nusamdytos šiukšles išvežančios bendrovės „Ecoservice“ vairuotojas, kuris tiesiog pravažiavo ir užmiršo šiuos konteinerius.

Būtent bendrovė „Bitofix“ administruoja skaitytojo minėtą namą. „Palikom ne mes, paliko šiukšlių vežėjai, praleido pagal grafiką, po to sureaguoti nesugebėjo. Yra grafikas, kuriuo užsakyti konteineriai išvežti, tačiau jie vieną kartą nepaėmė tų konteinerių ir, kai išsiaiškinom, kad nepaėmė, buvo šaukštai po pietų“, - susidariusios situacijos priežastis paaiškino minėtos bendrovės atstovas Justinas Jarmalavičius.

Atliekas tvarkančios bendrovės „Ecoservice“ atstovas Paulius Staniulis apgailestauja, kad jų klientams iškilo nepatogumų dėl laiku nesurinktų komunalinių atliekų iš DELFI skaitytojo minimo namo konteinerių: „Esame visapusiškai suinteresuoti operatyviai išspręsti šią problemą – šiukšlės jau yra išvežtos, konteineriai sutvarkyti.“

Anot P. Staniulio, įmonė vykdo vidinį tyrimą, kuris atskleis problemos aplinkybes: „Kaltininkai neliks nenubausti.“ Jis įmonės vardu atsiprašo visų Perkūnkiemio g. 37 namo ir kaimyninių daugiabučių gyventojų. „Tikimės, kad dėl šio vienintelio ir, tikimės, paskutinio incidento mūsų santykiai su klientais išliks tokie patys kaip iki šiol“, - apie tolesnes santykių perspektyvas kalba P. Staniulis.

Tuo metu S. Klimavičienė prisipažįsta pirmadienį kaip tik kalbėjusi su šį namą administruojančios bendrovės „Bitofix“ atstovu Justinu Jarmalavičiumi, kuris pažadėjo, kad šiukšlės bus išvežtos. Ji kalbėjosi dėl Perkūnkiemio gatvės 41 namo, tačiau gretima stovi ir 37 namas. Seniūno pavaduotoja prisimena, kad šalia yra keliukas, todėl ji neatmeta galimybės, kad šiukšlių galėjo primėtyti ir pravažiuojantys. „Jų žemė ir jie, kaip administruojanti įmonė, privalo prižiūrėti sklypo ribose visą teritoriją“, - S. Klimavičienė pasakoja, kad griežtų reikalavimų vis dar reikalaujami.

Anot S. Klimavičienės, baudos administratoriams už netinkamai tvarkomas atliekas paskiriamos, atsižvelgiant į tai, ar tai padaryta specialiai: „Mes paprastai taikom tokią iniciatyvą: įspėjam. Jeigu į mūsų įspėjimus nereaguoja vieną, antrą, trečią kartą, tada perduodam informaciją Viešosios tvarkos skyriui arba aplinkosaugininkams.“ Nepatinka administruojanti įmonė – pakeisk.

Gyventojai administratorių gali pasirinkti patys

DELFI skaitytojas Aleksandras pastebi, kad nors šiukšlės šioje vietoje ir nesikaupia, jos vežamos reguliariai, tačiau jos surenkamos rečiau, negu kitoje gatvės pusėje kitos administruojančios įmonės teritorijoje esančios šiukšlės. Jis sako girdėjęs, kad šio namo gyventojai šiuo metu kaip tik sprendžia problemą dėl administruojančios įmonės pakeitimo. Vis dėlto, detaliau situacijos vyriškis apibūdinti negalėjo, nes, kaip prisipažino, jo namą administruoja kita bendrovė, nors jo namas ir yra šalia.

Detaliau apie administruojančios įmonės pakeitimo galimybę paaiškina Pašilaičių seniūnijos seniūno pavaduotoja S. Klimavičienė. Seniūno pavaduotoja nurodo, kad administratorius atsakingas už bendro naudojimo nuosavybę: koridorius, rūsius, stogus, konstrukcijas, inžinerinius tinklus ir kt. – visa, kas name yra bendro naudojimo. Pagal civilinį kodeksą dėl bendro naudojimo patalpų administravimo namų patalpų savininkai turi teisę pasirinkti bet kurią įmonę, kuri turi licenziją administruoti namus.

Administratorių pakeitimo tvarka yra reglamentuota: namo savininkai turi pasirinkti kitą administratorių, privalo surinkti daugumą savininkų parašų: 50 proc. ir vienas balsas. Seniūnijos seniūnas pasirašytą ir suderintą prašymą per 5 dienas su savininkų sąrašu ir parašais ir teikia Vilniaus miesto Energetikos ir statinių skyriui. 

Seniūno pavaduotoja atskleidžia ir kitą būdą būti atsakingiems už savo namą: gyventojai gali įkurti bendriją. Tada bendrija kaip juridinis asmuo sudaro sutartį su administratoriais arba bendrija pati samdosi kvalifikuotus specialistus, sudaro sutartį su atitinkamais paslaugų tiekėjais. Vis dėlto S. Klimavičienė primena, kad nagrinėjamu namo atveju bendrija nėra įsteigta. 

Dėkojame DELFI skaitytojui už informaciją!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją