Saulėtojo krašto žmonės buvo itin puikiai nusiteikę ir dideliu nekantrumu laukia „Saulės žiedo“ pradžios. Muzikantai aktyviai dalyvauja įvairiose folkloro šventėse, kur supažindina žmones su unikalia savo krašto liaudies muzika, šokiais bei tradicijomis.

Vienas išskirtiniausių bruožų, kuriais stebina ir žavi pasaulio kultūros – tautinis kostiumas. Tad kokia apranga mus nustebins italai? Tipinė moters apranga Sicilijoje – konifaso korsažas, raudonas ir tamsiai mėlynas arba baltas ir tamsiai mėlynas juostuotas sijonas iš namuose austo audinio, taip pat juostuota prijuosė, kaklą bei krūtinę dengianti medvilninė skara. Moterys tradiciškai avėjo veršiuko odos laivutes smailia nosimi, mūvėjo tamsiai mėlynas kojines. Na, o vyrai nešiojo baltas, aptemptas kelnes, bei baltus, marškinius plačia apykakle, sunkius batus ir iš palmių lapų pintą skrybėlę.

Žinoma, šventinis kostiumas gana skyrėsi nuo kasdieninio. Šilkiniai sijonai, baltos tvilo mantilijos (berankoviai apsiaustai), juostuoti odiniai batai su kaspinu priekyje, sidabrinės segės plaukams bei kabantys auskarai, gausybė žiedų, perlų ar gintaro karoliai, visa tai – šventinis moters apdaras. Vyrai tuo tarpu puošdavosi tamsiai mėlynu velvetiniu kostiumu, balta medvilnine kepure, raudonu tos pačios medžiagos kaspinu bei dvejomis geltonomis, žaliomis arba raudonomis nosinaitėmis.

Sicilija turi daug unikalių liaudies dainų, kurios pažymi vieną ar kitą žemės ūkio darbų laikotarpį. Įdomu tai, kad, pavyzdžiui, nuimant alyvuogių ar vynuogių derlių dainos dainuojamos kiekvienai proceso daliai. Kaip ir Lietuva, Sicilija turi nemažai liūdnų liaudies dainų. Tradiciniai jos muzikos instrumentai yra dūdmaišis, būgnai, birbynė bei kiti pučiamieji.

Pirmosios dainos ir šokiai Sicilijoje atsirado su pirmaisiais salos imigrantais, tačiau palaipsniui jos buvo pakeistos į labiau amerikietiškas tradicijas atitinkančias. Smagu, kad per kai kurias šventes vis dar galima išgirsti autentišką Sicilijos muziką bei išvysti tokius pat autentiškus šokius.

Smagu, kad jau ketvirtadienį grupę „Soluntum“ išvysime ir Lietuvoje, Šiauliuose, folkloro festivalyje – konkurse „Saulės Žiedas“, kuris vyks liepos 6 – 10 dienomis. Galbūt siciliečiai mums atveža pietietiškos saulės spindulių, o galbūt pavaišins tradiciniais patiekalais. Na, bent dėl vieno abejonių nekyla – išgirsime tikrai puikios jų krašto muzikos ir patirsim neišdildomų įspūdžių.