Geras oras, smagi muzika, galimybė įsigyti sodinukų, daržo ir sodo gėrybių, amatininkų dirbinių, sukvietė Joniškio rajono gyventojus ir miesto svečius. Parodoje-mugėje stalai lūžte lūžo nuo kvapnios naminės duonos, dešrų, kumpių, sūrių, rankų darbo nėrinių ir mezginių, pintų krepšių, su meile pagamintų vienetinių papuošalų.

Visus atvykusius pasitiko jaunimo pučiamųjų orkestro muzika. Renginio pradžioje tradiciškai sveikinamąjį žodį tarė Joniškio žemės ūkio mokyklos direktorius Liudas Jonaitis. Šiemet parodoje-mugėje apsilankė ir Seimo narys Vitalijus Gailius. Jis dėkojo už tokią gražią tradicinę šventę ir pasidžiaugė, kad joniškiečiams yra kur susiburti, seimo nario padėka nebuvo tik žodinė – jis mokyklai padovanojo pušelę iš Joniškio miškų. Joniškio merui Gediminui Čepuliui vėl patikėta užduotis apdovanoti gražiausių rajono sodybų puoselėtojus. Mero padėkos ir dovanos įteiktos S. Užinskienei, B. ir K. Gulbinams, R. ir E. Butkams, B. Augulienei, B. ir A. Tikniams, B. Žvirblienei. Šiais metais kaip niekad gausu Joniškio krašte užaugintų vaisių ir daržovių rekordų, apdovanoti net devyni sodininkai ir daržininkai.

Nuo ankstyvo ryto vyko floristikos kilimų konkursas, skirtas K. Donelaičio 300 metų jubiliejui, tema „Metų laikai“. Mokinių grupėje geriausia išrinkta Gasčiūnų pagrindinės mokyklos komanda, profesinių mokyklų grupėje - Joniškio žemės ūkio mokykla, suaugusių grupėje diplomas įteiktas Kriukų miestelio moterų klubui „Žara“.

Vyko ir tradicinės traktorių figūrinio vairavimo varžybos, kuriose geriausiai pasirodė Joniškio žemės ūkio mokyklos mokinys T. Martinkus, antroji vieta atiteko D. Vaičaičiui, trečioji − R. Vaičaičiui.

O kaip Joniškio žemės ūkio mokykla be medžio drožėjų plenero? Ir šiemet čia vyko medžio drožėjų Blic pleneras. Medį tašė net penki meistrai: penkių plenerų Joniškyje vadovas Kęstutis Krasauskas, liaudies meistras Adolfas Teresius, skulptoriai Dalius Udrakis iš Žagarės, Jonas Vaicekauskas iš Ginkūnų, D. Dirsė iš Naujamiesčio. Visi norintieji galėjo stebėti skulptūrų drožinėjimo procesą. Skulptūrų „Blic“ aukcione didžiausios aistros virė tarp dviejų azartiškų medžio meno mylėtojų Romualdo ir Valdo. Aukcione panevėžiečio D. Dirsės skulptūrą „Angelo delnuose“, garliaviškio A. Teresiaus „Rūpintojėlį“ čia pat pavyko parduoti.

Šventėje buvo galima ir savo skonio receptorius išbandyti: Joniškio žemės ūkio mokyklos kiemelyje vyko blynų degustacija. Kvietiniai? Ruginiai? O gal iš kukurūzų miltų? Kas atspėjo, tas laimėjo.

Labai turtinga svečiais šių metų parodos-mugės meninė dalis. Puikia iškalba, sąmoju ir juokeliais publiką linksmino vyrukas su cinkeliu Audrius Cinkutis. Netrūko nei ritmo, nei dainų: susirinkusius džiugino tikros muzikos fabrikėlis iš Panevėžio „Nešpėtni bernai“, sušalti neleido ir kartu pajudėti kvietė bendrosios gimnastikos grupė „Joniškio jungtinės pajėgos“.

Parodą-mugę „AgroJoniškis“ aplankė ir gerai visoje Lietuvoje žinoma, vienintelė netradiciniais instrumentais (kibirais, bambaliais, plieninėmis keptuvėmis ir kt.) grojanti grupė „Ritmas kitaip“. Šios grupės pasirodymas virto tarsi savotiška instrumentų gaminimo ir grojimo pamokėle žiūrovams. Bene labiausiai šventės svečius išjudino Ventos liaudiškos muzikos ansamblis „Užkūtės“.

Koncertavo ir Joniškio talentai. Ausis malonino skrabalų ir akordeono muzika, kurią mugės svečiams dovanojo Joniškio A. Raudonikio meno mokykla. Šilti ir jaukūs žiūrovo širdžiai pačių mažiausių, Joniškio vaikų lopšelio-darželio ,,Saulutė“ ir Faustos Užkuraitienės „Yamahos“ mokyklos, pasirodymai.

Mugės lankytojai parodoje galėjo pamatyti, o gal net įsigyti naminių paukščių ar gyvulių. Vyrų dėmesį traukė mokyklos kieme išsirikiavusi moderni žemės ūkio technika.

Linksma buvo ir mažiesiems parodos dalyviams – renginio metu su jais žaidė didžiulė žirafa, pilvukus glostė naminių saldumynų ir cukraus vatos saldumas, o turgaus pakraštyje stūksojo pripučiamos pilys ir arkliukų karuselė.

Karšta kava, šiltomis bandelėmis ir malonia šypsena mugės dalyvius šildė neseniai Joniškyje atidarytos kavinukės Kavakuki darbuotojos.

Turbūt daugiausiai parodos-mugės lankytojų dėmesio šiais metais sulaukė, pirmą kartą čia atvykusi žinoma žolininkė Adelė Karaliūnaitė. Pažįstamas moters veidas, noras įsigyti žolininkės žolelių, tepiųjų mišinių, žolelių, medaus tyrių ir, žinoma, smalsumas, traukte traukė prieiti arčiau.

O kokio dydžio A. Velykio medelyne užaugintos vynuogių kekės? Čia buvo galima ne tik įsigyti tokias uogas užauginančių vynuogių sodinukų, bet ir paragauti bei gauti vertingų patarimų apie auginimą ir veislių kaprizus.

Atrodo, ranka pati tiesėsi, norint paliesti milžinišką alaus bokalą su didžiule puta. Šia dekoracija pirkėjus traukė alaus darykla „Girinis“. Vyrai juokavo, kad tokio bokalo net parodos lankytojų miniai būtų per daug.

Gausų braškių asortimentą buvo galima rasti Servų ūkio prekyvietėje. Čia prekiauta retai kur sutinkamų remontantinių braškių sodinukų. Pardavėjas pasakojo, kad šios braškės gal ir nėra labai saldžios, tačiau dera net kelis kartus per metus – rudenį ir vaikui, ir pyragui švieži uoga.

Kaip gerai, kad metuose yra tokia graži diena, kai gali savo rankomis pagamintą darbelį ar užaugintą augalą parduoti, gražiais reginiais pasigrožėti ir seniai bematytą draugą susitikti. Paroda-mugė „AgroJoniškis 2013“ daugeliui jau tapo smagiu, paskutinio rugsėjo savaitgalio įpročiu.